ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μειώθηκε κατά τρία χρόνια η ποινή των Λευκαρίτη και Νικολάου – Ανώτατο: «Λάθη Κακουργιοδικείου»

Μειώθηκε κατά τρία χρόνια η ποινή των Λευκαρίτη και Νικολάου – Ανώτατο: «Λάθη Κακουργιοδικείου»

Το Ανώτατο Δικαστήριο μείωσε κατά τρία χρόνια τις ποινές φυλάκισης που επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας στους Κωνσταντίνο Λευκαρίτη και Νίκο Νικολάου για υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης δύο ανήλικων κοριτσιών στη Λάρνακα, κάνοντας λόγο για λάθη του Κακουργιοδικείου.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στις 24/06/2014 ποινή φυλάκισης 12 χρόνων στον Κωνσταντίνο Λευκαρίτη και 10 χρόνων στον Νίκο Νικολάου κατόπιν παραδοχής τους σε αριθμό κατηγοριών για σεξουαλικής φύσεως, κυρίως, αδικήματα εναντίον δύο ανήλικων κοριτσιών ηλικίας 13,5 και 15,5 ετών, προσφέροντας τους χρήματα.

Οι δύο καταδικασθέντες εφεσίβαλαν την πρωτόδικη απόφαση του Κακουργιοδικείου θεωρώντας την έκδηλα υπερβολική τόσο στο σύνολο της όσο και για κάθε κατηγορία ξεχωριστά.

Ο δικηγόρος του κ. Λευκαρίτη, υποστηρίζοντας τη θέση του ως προς το υπερβολικό της ποινής που επιβλήθηκε στον πελάτη του, εισηγήθηκε, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου, ότι δεν προσδόθηκε από το Κακουργιοδικείο η δέουσα σημασία στην άμεση παραδοχή και έμπρακτη μεταμέλεια του κ. Λευκαρίτη και το ότι για τη διάπραξη των αδικημάτων δεν χρησιμοποιήθηκε βια, σωματική ή ψυχική, ενώ η σεξουαλική πράξη δεν ήταν αποτέλεσμα εξαναγκασμού.

Υποστήριξε επίσης ότι ούτε στο λευκό ποινικό μητρώο και τον προηγούμενο καλό του χαρακτήρα προσδόθηκε η δέουσα σημασία, αλλά ούτε και στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, στις επιπτώσεις της ποινής στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, αφού ως αποτέλεσμα του εγκλεισμού τους στις φυλακές απώλεσε την εργασία του ως διευθυντικό στέλεχος εταιρείας καθώς και απολαβές ύψους €360.000 περίπου ετησίως, πράγμα καταστροφικό για τον ίδιο και την οικογένεια του.

Επίσης, σύμφωνα με τον δικηγόρου του κ. Λευκαρίτη, δεν ελήφθη δεόντως υπόψη, η επιζήμια και ψευδής δημοσιότητα και ο βάναυσος προπηλακισμός που υπέστη ο πελάτης του από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία τον εξέθεσαν σε δημόσια χλεύη και αποστροφή.

Το τριμελές εφετείο με ομόφωνη απόφαση του την οποία εξέδωσε χθες, αποδέχτηκε τις εφέσεις των δύο καταδικασθέντων, μειώνοντας την ποινή του Λευκαρίτη σε 9 χρόνια και του Νικολάου σε 7 χρόνια.

Το Ανώτατο αναφέρει στην απόφαση του ότι υπήρχαν παράγοντες που καθιστούσαν την υπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή, όπως η επαναλαμβανόμενη εγκληματική συμπεριφορά του Λευκαρίτη με μια εκ των δύο θυμάτων, και μάλιστα το μικρότερο, καθώς και η μεγάλη διαφορά ηλικίας ανάμεσα στους εφεσείοντες και τα θύματα. Υπήρχαν όμως, όπως αναφέρει, υπέρ των εφεσειόντων και σοβαροί μετριαστικοί παράγοντες, με κυριότερο αυτό της άμεσης και πλήρους μεταμέλειας τους, στον οποίο δεν δόθηκε ουσιαστικά η δέουσα βαρύτητα.

Το Ανώτατο αναφέρει ότι από τα όσα ο συνήγορος του Λευκαρίτη προώθησε προς μείωση της ποινής του μπορεί να προσμετρήσει υπέρ του η απουσία γνώσης εκ μέρους του για τη δεινή οικονομική κατάσταση των ανηλίκων θυμάτων, σημειώνοντας ότι από τα γεγονότα όμως όπως τέθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου δεν προέκυπτε η ύπαρξη γνώσης της οικονομικής και κοινωνικής δυσπραγίας των ανηλίκων θυμάτων ως πραγματικό γεγονός.

Το Δικαστήριο αναφέρει ακόμη ότι “με βάση όλα τα ενώπιον μας στοιχεία, θεωρούμε πως η ομολογία και η παραδοχή και των δύο εφεσειόντων δεν είχε την ανάλογη αντανάκλαση στην ποινή” επισημαίνοντας ότι “καθίσταται αναγκαίο όπως οι επιβληθείσες από το Κακουργιοδικείο ποινές αναθεωρηθούν από το Εφετείο και μειωθούν αναλόγως ώστε να είναι απαλλαγμένες από τα διαπιστωθέντα λάθη του Κακουργιοδικείου και να αντανακλάται σε αυτές επαρκώς η σημασία της παραδοχής των εφεσειόντων και η ουσιαστική συνεργασία του Νικολάου με τις ανακριτικές αρχές”.

Στο τριμελές Εφετείο που έλαβε την απόφαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μ. Νικολάτος και οι δικαστές Π. Παναγή και Κ. Σταματίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top