ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η απειλή της Τουρκίας ότι θα εισβάλλει στον Έβρο αν δεν αποχωρήσει η Εθνική Φρουρά από την Κύπρο. Το αγωνιώδες διάγγελμα του Μακαρίου για την πιθανή τουρκική εισβολή το 1967

Η απειλή της Τουρκίας ότι θα εισβάλλει στον Έβρο αν δεν αποχωρήσει η Εθνική Φρουρά από την Κύπρο. Το αγωνιώδες διάγγελμα του Μακαρίου για την πιθανή τουρκική εισβολή το 1967

Στις 24 Νοεμβρίου 1967, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ απηύθυνε ένα ιστορικό διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τους Κύπριους, τόνισε πώς στη δύσκολη και κρίσιμη αυτή περίοδο όπου η Τουρκία απειλεί με πόλεμο, πάνω από όλα ο κόσμος πρέπει να παραμείνει ενωμένος και να χειριστούν όλοι μαζί αυτήν την κρίση, απευχόμενοι τον πόλεμο.

Μετά τα γεγονότα στην Κοφίνου στις 15 Νοεμβρίου 1967, η κρίση στην Κύπρο γύρω από το κυπριακό ζήτημα φάνηκε να εντείνεται όλο και περισσότερο. Ο στρατηγός Γρίβας είχε ανακληθεί στην Ελλάδα ενώ άμεσο αποτέλεσμα της μάχης της Κοφίνου ήταν η απαίτηση της απομάκρυνσης της ελληνικής μεραρχίας. Η τουρκική εισβολή που πλησίαζε, φάνταζε το πιο πειστικό σενάριο ως αποτέλεσμα της κατάστασης. Και μάλιστα όχι επιστημονικό σενάριο, αφού η Τουρκία είχε κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις της προκαλώντας διαρκώς το νησί και την Ελλάδα.
ellinotourkiki-krisi-1967-diangelma-makarios
Ο Πρόεδρος, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, παρακολουθώντας την έκρυθμη κατάσταση αποφάσισε να εμψυχώσει και να καθησυχάσει τον λαό του, απευθύνοντάς τού διάγγελμα μέσω του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στις 24 Νοεμβρίου.
Ώρα 9.μ.μ.  Ο Πρόεδρος, μιλάει ξανά στον κυπριακό λαό και τον καλεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του αυτές τις δύσκολες στιγμές διαβεβαιώνοντάς τον πως θα αποφευχθεί κάθε περίπτωση πολέμου. Κλείνοντας το διάγγελμά του ο Πρόεδρος τόνισε πώς ότι κι αν συμβεί "Θα αμυνθώμεν δια την τιμή και την αξιοπρέπειά μας. Θα αγωνισθώμεν διά την τιμήν και την αξιοπρέπειά μας. Θα αγωνισθώμεν με ψηλά τα μέτωπα και την ψυχήν όρθιαν. Ο αγώνας μας θα είναι αγών υπέρ πάντων. Ο Θεός της ειρήνης έστω μεθ΄ημών". 

 

"Αν δε σταματήσουν αμέσως οι επιχειρήσεις κι αν δεν αποχωρήσει η Εθνική Φρουρά από την Κοφίνου, θα αρχίσει επίθεση στον Έβρο...".

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Eurovision 2024: Σαρωτικός ο δεύτερος ημιτελικός στο ΡΙΚ - Δείτε τα ποσοστά τηλεθέασης



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top