ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού η Γαλλία, δηλώνει ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού η Γαλλία, δηλώνει ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ανησυχία για τη διακοπή των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών Harlem Désir, ο οποίος επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στο στόχο της επίτευξης λύσης, εντός των πλαισίων που καθόρισε ο ΟΗΕ, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Κύπρου-Γαλλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Désir τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών σε αυτή τη βάση, αποφεύγοντας την αλληλοεπίρριψη ευθυνών, η οποία θα πλήξει, όπως είπε, την εμπιστοσύνη που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στο επίπεδο της κοινής γνώμης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Désir σημείωσε το υψηλό επίπεδο σχέσεων Γαλλίας-Κύπρου, με ειδική αναφορά στην πρόσφατη υπογραφή της Στρατηγικής Ατζέντας και δύο άλλων σημαντικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών. Υπογράμμισε δε τις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας αυτής, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Η αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Κύπρου-Γαλλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ολοκλήρωσε χθες τις επαφές της στο Παρίσι, αποτελείτο από τον Πρόεδρο της ΟΦ, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργο Λιλλήκα και τα Μέλη της ΟΦ/Επιτροπής, Νίκο Τορναρίτη (Αναπλ. Πρόεδρος), Γιώργο Κ. Γεωργίου, Άγγελο Βότση και Κωνσταντίνο Ευσταθίου. Στις συναντήσεις, την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία Παντιάς Ηλιάδης.

Κατά τη συνάντηση με τον Γάλλο Υφυπουργό, ο Αν. Πρόεδρος της ΟΦ/Επιτροπής κ. Τορναρίτης σημείωσε την επίτευξη σημαντικής προόδου σε τέσσερα από τα έξι κεφάλαια της διαπραγματευτικής διαδικασίας και επισήμανε ότι η Τουρκία παρενέβη επιδιώκοντας το ναυάγιο των συνομιλιών πριν το τελικό στάδιο όπου θα έπρεπε να δώσει, αποσύροντας τα κατοχικά στρατεύματά της από την Κύπρο και αποδεχόμενη κατάργηση των εγγυήσεων.

Οι Κύπριοι βουλευτές τόνισαν ότι προς την Τουρκία, η οποία δεν φαίνεται έτοιμη να παραχωρήσει οτιδήποτε, είναι που πρέπει να στραφούν οι διεθνείς πιέσεις. Η Γαλλία, ανέφεραν, μπορεί να έχει ουσιαστική συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και να αναλάβει ηγετικό ρόλο όσον αφορά στο μέλλον της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Βρετανίας για έξοδό της από την Ένωση. Διαπιστώθηκε δε από κοινού η ανάγκη υιοθέτησης ενιαίας στάσης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας.

Νωρίτερα, οι Κύπριοι βουλευτές είχαν χωριστές συναντήσεις στην Εθνοσυνέλευση με τις Προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Élisabeth Guigou και Danielle Auroi.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις στη διαδικασία των συνομιλιών στο Μον Πελεράν, ο Πρόεδρος της ΟΦ Κύπρου-Γαλλίας κ. Λιλλήκας επισήμανε ότι, παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε υπαναχώρηση της τουρκικής πλευράς από προηγούμενες θέσεις της, όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ε/κ διοίκηση.

Το γεγονός αυτό, είπε ο κ. Λιλλήκας, καταδεικνύει, αφενός, τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας, η οποία δεν αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη και, αφετέρου, τον πραγματικό στόχο της Τουρκίας, που δεν είναι άλλος από την ισλαμοποίηση και την προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία αποτελούν ευρωπαϊκό έδαφος. Τονίζοντας ότι η διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτου κράτους σε κράτος μέλος της ΕΕ είναι αδιανόητη, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι είναι καιρός η ΕΕ να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Οι Κύπριοι βουλευτές ζήτησαν τη βοήθεια της Γαλλίας προκειμένου η Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης επισήμανε πως όλοι κατανοούν ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι πια θέμα μόνο των Κυπρίων. Αναδεικνύοντας την ανάγκη εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, η οποία να είναι αποδεκτή από όλους, η κα Guigou τόνισε ότι η ανάμειξη τρίτης χώρας στις εσωτερικές υποθέσεις κράτους μέλους της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή. Η κα Guigou χαρακτήρισε ως πολύ ανησυχητική την κατάσταση στην Τουρκία, βλέποντας, όπως είπε, την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.

Κοινές είναι, εξάλλου, οι ανησυχίες Γαλλίας και Κύπρου για τι απειλές του Τούρκου Προέδρου περί αθέτησης της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας για το Προσφυγικό και ενδεχόμενης επανέναρξη μαζικών προσφυγικών ροών στην Ευρώπη. Η κα Guigou επισήμανε συναφώς ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική, αν είχαν γίνει όλα όσα έπρεπε από την ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σέγκεν. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες στον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκίας από την ΕΕ, δεδομένης της πολυπλοκότητας των όσον διακυβεύονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η κα Guigou υπογράμμισε την ανάγκη διασαφήνισης της θέσης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας.

Με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κα Auroi, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και οι προοπτικές επανεκκίνησης των συνομιλιών. Συζητήθηκαν επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ.

Στη Γερουσία, εξάλλου, οι Κύπριοι βουλευτές παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου Didier Marie, με τη συμμετοχή των Μελών της Ομάδας Simon Sutour (Αντιπρόεδρος), Jean Claude Frécon, Eliane Giraud, Rachel Mazuir και Catherine Di Folco και Christophe André Frassa, καθώς και του Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας Jean Bizet.


ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Νέα υπόθεση ψευτογιατρών: Ξεγέλασαν 83χρονη και της απέσπασαν 650 ευρώ - Συνελήφθη 61χρονος

Τον «έκαψε» μαρτυρία - 16χρονος συνελήφθη για έξι υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών στη Λευκωσία

Σε κρίσιμη κατάσταση 52χρονος μετά από τροχαίο στην επαρχία Αμμοχώστου - Προσέκρουσε σε δέντρο και ακινητοποιήθηκε



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top