ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Αποδυναμώνει την Ρωσία μια πιθανή λύση του Κυπριακού - Πολλοί οι λόγοι που δεν θα επιθυμούσαν λύση

Bloomberg: Αποδυναμώνει την Ρωσία μια πιθανή λύση του Κυπριακού - Πολλοί οι λόγοι που δεν θα επιθυμούσαν λύση

Η λύση του κυπριακού επηρεάζει τα συμφέροντα της Ρωσίας, με τους δεύτερους να μην είναι και τόσο χαρούμενοι με μια πιθανή λύση του προβλήματος.

Η Ρωσία επιδιώκει την αποδυνάμωση και διάσπαση του ΝΑΤΟ, κάτι που μια πιθανή λύση του Κυπριακού θα το ενδυνάμωνε καθώς θα «επίλυε» σε ένα βαθμό τη ρήξη μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα bloomberg, η λύση του Κυπριακού θα αποδυνάμωνε τη στρατιωτική ισχύ της χώρας στην Μεσόγειο.

Παράλληλα ο Πούτιν επιδιώκει την δημιουργία συνεργασίας με τον Ερντογάν για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα καταλήγει στην Ευρώπη.

Συνεργασία η οποία «απειλείται» από τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Τουρκία, κάτι που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει συνδέσει με την λύση του Κυπριακού.

Μια έκθεση του Politico, κάνει λόγο για πιθανή υπόσκαψη της λύσης από την Τουρκία, καθώς έχει την επιρροή στο νησί (μέσω των επενδύσεων/ επενδυτών) και τον «γνωριμιών» στο νησί από Κύπριους πολιτικούς και αξιωματικούς. 

Ένα ναυάγιο των συνομιλιών θα ήταν «επιθυμητό» από τον Πούτιν, καθώς θα διατηρούσε την κυριαρχία του στα ύδατα της περιοχής, θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της συνεργασίας για τον αγωγό.

Παράλληλα θα εμβάθυνε το «ρήγμα» εντός του ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας 

Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς στην περίπτωση λύσης θα θέλει να διαφυλάξει τα συμφέροντά της και για κανένα λόγο δεν θέλει να ενδυναμωθεί το ΝΑΤΟ με την Κύπρο να ενταχθεί «δυναμικό» τους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 40 χιλιάδες Ρώσοι υπήκοοι ζουν στην Κύπρο, όπου κατέχουν ακίνητα τόσο στις ελεύθερες, όσο και στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού.

Στην Κύπρο έχουν επενδυθεί σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ από Ρώσους, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top