ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταδίκασε τα έκτροπα που προκάλεσαν μαθητές έξω από τη Βουλή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας

Καταδίκασε τα έκτροπα που προκάλεσαν μαθητές έξω από τη Βουλή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο Βουλευτής της Επαρχίας Λάρνακας του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου καταδίκασαν τα έκτροπα που σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποίησαν οι μαθητές που εναντιώνονται στους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης που αναμένεται να ψηφιστούν όπως και το νομοσχέδιο για τις Παγκύπριες Εξετάσεις από τη Βουλή.

Η ηγεσία της ΠΣΕΜ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής στον οποίο επέδωσε ψήφισμα, το οποίο εκφράζεται η αντίθεση της ΠΣΕΜ για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, τη μείωση του αριθμού των απουσιών και την κατάργηση των αδικαιολόγητων και με την απόφαση ότι θα παίρνουν απουσίες όσοι μαθητές συμμετέχουν σε δραστηριότητες της ΠΣΕΜ.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα η ΠΣΕΜ διαφωνεί με την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να επαναφέρει τη στολή.

Με το ψήφισμα η ΠΣΕΜ καλεί τους Βουλευτές να καταψηφίσουν την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, που όπως αναφέρουν οδηγεί τη δημόσια εκπαίδευση χρόνια πίσω και μετατρέπει του μαθητές σε πειραματόζωα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής καταδίκασε τη λήψη αντικειμένων, τους βανδαλισμούς και τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, προσθέτοντας ότι αποτελούν εικόνα εκτός των αποδεκτών ορίων της κυπριακής κοινωνίας.

Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε λύπη επειδή, όπως ανέφερε, ένας μικρός αριθμός μαθητών, αμαυρώνουν το όνομα της πλειοψηφίας των Κυπρίων μαθητών, που διαθέτουν αρχές και αξίες και που θα διαμορφώσουν το μέλλον.

Κάποιοι υποκινούμενοι από διάφορες κατευθύνσεις αμαυρώνουν τους μαθητές και την κυπριακή εκπαίδευση, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης προσθέτοντας ότι όλο αυτό το διάστημα του ενός και πλέον έτους διεξήχθη σε βάθος διάλογος, ακούστηκαν όλοι κατ΄ επανάληψη και υιοθετήθηκαν εκατοντάδες εισηγήσεις.

Είπε ακόμα ότι αυτοί που επιμένουν με βάση ιδεολογικά κίνητρα να περάσουν με αυτές τις πρακτικές αυτό το οποίο θέλουν, βρίσκονται εκτός των δημοκρατικών θεσμίων του κράτους, που πλήττει τους μαθητές και τη δημοκρατική εικόνα της χώρας.

Ο κ. Γεωργίου σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σύνολο κανονισμών, που χαρακτηρίζονται από συντηρητικότητα, ενισχύουν την παραπαιδεία, οξύνουν το ήδη άσχημο κλίμα μέσα στα σχολεία, και υποσκάπτουν την αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία.

Εγινε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας εκ μέρους των μαθητών, που είχε τη συνδρομή και των γονιών και της ΠΟΦΕΝ, προσθέτοντας ότι έγινε μια προσπάθεια να αμαυρωθεί και υποσκαφθεί η επιλογή για διαμαρτυρία και εκ μέρους του Υπουργού και άλλων.

Εμείς εστερνιζόμαστε, αφουγκραζόμαστε και κατανοούμε τους λόγους που γίνονται οι διαμαρτυρίες επειδή αφορούν το μέλλον των παιδιών, ανέφερε προσθέτοντας ότι και οι διαμαρτυρίες γονέων και μερίδας εκπαιδευτικών ξεκινούν από την έγνοια να υπάρξει ένα σχολείο δημοκρατικό, ελεύθερο, παραγωγικό στο οποίο η μάθηση θα είναι χαρά και θα είναι μακριά από το άγχος που θα προκαλούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο.

Ερωτηθείς εάν ήταν από τους μαθητές, τους γονείς ή την ΠΟΦΕΝ που προκλήθηκαν τα έκτροπα έξω από τη Βουλή, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι γνωρίζουμε πως πραγματοποιήθηκε μια πολυπληθής διαμαρτυρία εκ μέρους των μαθητών, είχε τη στήριξη των γονιών και τις ΠΟΦΕΝ.

Καταδικάζουμε όποια επεισόδια έγιναν, αντιλαμβανόμαστε όμως ότι υπήρξαν προκλήσεις και από άλλες πλευρές, οι οποίες μπορεί να πυροδότησαν την κατάσταση, ανέφερε προσθέτοντας ότι καταδικάζουμε τα επεισόδια, αλλά να μην επικεντρωθεί στα επεισόδια η προσοχή και να μείνουμε στην ουσία του γεγονότος ότι αυτό που προτείνεται απέχει από αυτό που ζητούν οι οργανωμένοι μαθητές, οι φοιτητές, οι γονείς και κομματικοί σχηματισμοί. 

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top