ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κηδεύεται ο Θεοδούλου από το Παλαίκυθρο - Η μάχη στη Λαπάτσα, στον Κοντεμένο - Πώς έχασε τη ζωή του

Κηδεύεται ο Θεοδούλου από το Παλαίκυθρο - Η μάχη στη Λαπάτσα, στον Κοντεμένο - Πώς έχασε τη ζωή του

Ακόμα μια τραγική ιστορία, ενός συμπατριώτη μας που έπεσε μαχόμενος στην Τουρκική εισβολή του 1974, στο φως της δημοσιότητας.

Γράφει η Μαρινέλλα Παναγιώτου

Συγκεκριμένα, ο λόγος για τον Θεόδουλο Θεοδούλου του Γεωργίου, από το Παλαίκυθρο, ο οποίος τότε, το 1974, ήταν στρατιώτης του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού.

Ο Θ. Θεοδούλου έπεσε μαχόμενος υπέρ πίστεως και πατρίδος στις 15 Αυγούστου του 1974 στην περιοχή Λαπάτσα στον Κοντεμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΛΑΡΝΑΚΑ: Η ιστορία του ζεύγους που βρέθηκε πρόσφατα δολοφονημένο σε πηγάδι – Στις 11/2 η κηδεία τους - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μάζεψε η ιστοσελίδα μας, ToThemaOnline, στις 20 Ιουλίου του 1974, το Τάγμα του πήρε οδηγίες όπως μεταβεί στην Κερύνεια, ελέω και της τουρκικής εισβολής, που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Το Τάγμα, δέχθηκε επίθεση από την τουρκική Αεροπορία, από την πρώτη μέρα της επιχείρησης του, έχοντας μάλιστα ήδη τις πρώτες απώλειες, όμως έπρεπε να ανασυνταχθούν και να προχωρήσουν.

Στις 22 Ιουλίου, ύστερα από εκεχειρία, η ομάδα των στρατιωτών ήρθε πίσω στην Λευκωσία.

Στις 10 Αυγούστου πλέον, το Τάγμα παίρνει νέες οδηγίες, όπως μεταβεί στην περιοχή του Αγίου Ερμολάου. Έτσι στέλνεται εκεί μια ομάδα κοντά στα 40 άτομα. Στις 14/8 δέχθηκαν εκ νέου επίθεση από τους Τούρκους στρατιώτες, επίσης την επόμενη μέρα δέχθηκαν νέα επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΡΟΥΛΛΟΙ: Το δεύτερο ανδρόγυνο που βρέθηκε δολοφονημένο σε πηγάδι – Κηδεύονται στις 18/2 - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Λόγω του μικρού αριθμού των στρατιωτών που αποτελούσαν την ομάδα, δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις επιθέσεις των Τούρκων, έτσι οπισθοχώρησαν.

Γύρω στα 20 άτομα από την ομάδα, πήραν πορεία προς τη περιοχή του Κοντεμένου, ενώ δύο στρατιώτες αποκόμισαν τραυματισμούς, που δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν και να ακολουθήσουν τους υπόλοιπους. Έτσι κρύφτηκαν σε θάμνους.

Οι στρατιώτες, ακόμα και κατά την διάρκεια της προσπάθειας τους να οπισθοχωρήσουν, βάλλονταν από τους Τούρκους.

Οι δύο στρατιώτες που τραυματίστηκαν, συνελήφθησαν τελικά από του Τούρκους, όμως στην συνέχεια μας τους παρέδωσαν πίσω.

Ένα μεγάλο μέρος των σορών των στρατιωτών της ομάδας του Πεζικού, βρέθηκε σε αυλάκι της περιοχής, αλλά δεν βρέθηκαν όλα τα οστά τους, ίσως λόγω της φθοράς τους μέσα στο χρόνο. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο Θεόδουλος Θεοδούλου, ο οποίος κηδεύεται την Κυριακή 5/3 από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πέρα Χωριό Νήσου.

Οι οικείοι του κάνουν έκκληση όπως αντί στεφάνων, γίνονται εισφορές για άπορες οικογένειες.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Με Σύρους πρόσφυγες θέλει να πιέσει την Ευρώπη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Μονή Αββακούμ: Συνεχίζονται οι καταθέσεις ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής – Πέρνουν σειρά οι άλλοι τρεις μοναχοί

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

Έδειξε πλαστή ταυτότητα και έσπρωξε αστυνομικό για να διαφύγει - Τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι στην κατοχή του

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Η φωτογραφία στο Instagram που τη δείχνει να θηλάζει τον γιο της



Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Κανείς δεν ανέμενε ότι θα έβγαινε άσπρος καπνός από την τελευταία συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν η οποία τη Δευτέρα, είχε τις τελευταίες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επέμενε στις δικές του γνωστές θέσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top