ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα ένωσαν δυνάμεις για να διαχειριστούν τις συνέπειες ενός σεισμού

Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα ένωσαν δυνάμεις για να διαχειριστούν τις συνέπειες ενός σεισμού

Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα ένωσαν από την Κυριακή τις δυνάμεις τους για να διαχειριστούν τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού ο οποίος κτύπησε την Κύπρο, αλλά και τους ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Όλα αυτά στο πλαίσιο της 5ης Φάσης της Παγκύπριας Άσκησης Πολιτικής Άμυνας «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2017» η οποία περιλαμβάνει επεισόδιο έρευνας και διάσωσης αποκλεισμένων σε ερείπια ατόμων, σε κατοικημένη περιοχή. Το επεισόδιο, το οποίο έχει συνολική διάρκεια 34 ωρών, ξεκίνησε αρχικά στις περιοχές Λάρνακας και Λευκωσίας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην περιοχή της Κοινότητας Ζυγίου.

Η άσκηση ξεκίνησε την Τρίτη 7 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαρτίου. Ωστόσο, το κύριο μέρος της άσκησης, στο οποίο συμμετέχουν σε Ενιαίο Τμήμα Έρευνας Διάσωσης, 85 μέλη από όλα τα Τμήματα Έρευνας και Διάσωσης της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας Κύπρου, 35 μέλη της Εθνικής Ομάδας Διάσωσης του Ισραήλ και 5 μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ξεκίνησε την Κυριακή 12 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Την άσκηση παρακολουθούν και τρεις παρατηρητές από τις ΗΠΑ και ένας από το Βασίλειο της Ιορδανίας.

Μέρος της χθεσινής άσκησης, στην κοινότητα Ζυγίου, παρακολούθησαν η Πρέσβειρα του Ισραήλ, εκπρόσωποι από τις Πρεσβείες της Γαλλίας και της Ελλάδος, η Κοινοτάρχης Ζυγίου Γεωργία Μιχαήλ, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε και διευκόλυνε τη διεξαγωγή της άσκηση στην περιοχή Ζυγίου, υψηλόβαθμα στελέχη όλων των Υπηρεσιών Άμεσης Ανταπόκρισης, Προϊστάμενοι και μέλη Ουσιωδών Υπηρεσιών, καθώς και λοιποί επίσημοι.

Ο Αν. Διοικητής της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας Λουκάς Χατζημιχαήλ, σε σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι βασική επιδίωξη της διεξαγωγής της άσκησης ήταν να εμπλέξουν όλα τα Τμήματα που υπάρχουν στη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας (Έρευνας και Διάσωσης, Πρώτες Βοήθειες, Μέριμνα, Δορυφορικές Επικοινωνίες, Ανιχνευτικούς Σκύλους, καθώς και το νέο σύστημα, αυτό της Εναέριας Παρατήρησης μέσω των Drones), ώστε να εξεταστεί πως ανταποκρίνονται όλα τα Τμήματα ενιαία.

Η επιδίωξη αυτή, είπε, έχει πετύχει στον απόλυτο βαθμό.

«Η εθελοθυσία που δείχνουν κάθε φορά οι ίδιοι οι εθελοντές που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να υπάρχει η Πολιτική Άμυνα, πιστοποιεί γιατί κάποιος να ασχολείται με την Πολιτική Άμυνα», πρόσθεσε.

Ο Διευθυντής ΠΕΔΠΑ Λάρνακας Χρυσήλιος Χρυσηλίου, μιλώντας για την άσκηση, είπε ότι από προχθές, τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Διάσωσης του Ισραήλ, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και των Τμημάτων Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου, έχουν κληθεί για να ανταποκριθούν και να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο επεισόδιο σεισμού στην Κύπρο.

Οι ομάδες, συνέχισε, ανταποκρίθηκαν σε διάφορα επεισόδια στην Λευκωσία και στην Λάρνακα, πριν αφιχθούν στην περιοχή Ζυγίου.

Ο κ. Χρυσηλίου ανέφερε ότι οι ομάδες μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται στα επεισόδια με επιτυχία και πρόσθεσε ότι κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα επεισόδιο, προκύπτει, βάση σεναρίου, ένας μετασεισμός.

Διευκρίνισε ότι κανένας συμμετέχοντας Διασώστης, δεν γνώριζε το χώρο της άσκησης και τα σενάρια, ούτε τι θα αντιμετωπίσει και σημείωσε ότι ο χώρος που διεξάγεται η άσκηση, ήταν παλιό στρατόπεδο το οποίο διαμορφώθηκε με βάση τα σενάρια.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, θεωρητικά στο χώρο υπήρχε ένα συγκρότημα μονώροφων κατοικιών, το οποίο κατέρρευσε και κάτω από τα χαλάσματα υπήρχαν εγκλωβισμένα άτομα (τα οποία υποδύονταν μέλη της Δύναμης) και αριθμός ομοιωμάτων που προσομοίαζαν παγιδευμένους πολίτες.

Οι διασώστες, φτάνοντας στο συγκρότημα, έπρεπε να συλλέξουν πληροφορίες από τους κατοίκους της περιοχής, το ρόλο των οποίων ανέλαβαν να κάνουν εθελοντές και υπόχρεοι της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν μία αληθοφανή κατάσταση πανικού, απόρροια ενός καταστροφικού σεισμού. Ένα ρόλο που πέτυχαν 100%, είπε ο κ. Χρυσηλίου.

Με βάση τις πληροφορίες που σύλλεγαν οι διασώστες, αφού τις αξιολογούσαν, προχωρούσαν με την χρήση ειδικού εξοπλισμού για τον εντοπισμό των θυμάτων. Αφού τα εντόπιζαν, αξιοποιώντας εξειδικευμένα μηχανήματα κρούσης προσπαθούσαν να φτάσουν στους παγιδευμένους . Μετά τον απεγκλωβισμό, αναλάμβανε η Ειδική Ιατρική Ομάδα να τους παρέχει την κατάλληλη φροντίδα.

Ο κ. Χρυσηλίου ανέφερε ότι η άσκηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15:00 σήμερα.

Σημείωσε ότι πέραν των διασωστών, η αποστολή στην άσκηση υποστηρίζεται από 15 γιατρούς και νοσηλευτές όχι μόνο για σκοπούς άσκησης, αλλά και για σκοπούς πραγματικής ασφάλειας και υποστήριξης σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο ατύχημα κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς και από την Αστυνομική Δύναμη η οποία από προχθές 24 ώρες το 24ώρο παρέχει ασφάλεια.

Όπως είπε ο κ. Χρυσηλίου, αυτή η άσκηση δεν έχει γίνει για παρατηρητές, δεν είναι τυποποιημένη, είναι μια πραγματική άσκηση για να εντοπιστούν λάθη, προβλήματα, αλλά και για να ενώσουν διασώστες από τις τρεις χώρες μαζί.

«Ήδη τα συμπεράσματα είναι εξαιρετικά και ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι το εφαλτήριο για μια καλύτερη συνεργασία στο μέλλον», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top