ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσημη ανακοίνωση της Α. Αριστοτέλους: « Έχει διοριστεί ερευνών λειτουργός για την απόδραση – Ζητήθηκε διεξαγωγή ποινικής έρευνας»

Επίσημη ανακοίνωση της Α. Αριστοτέλους: « Έχει διοριστεί ερευνών λειτουργός για την απόδραση – Ζητήθηκε διεξαγωγή ποινικής έρευνας»

Γραπτή ανακοίνωση για την απόδραση δύο κρατουμένων από τις Κεντρικές Φυλακές εξέδωσε η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους.

Στην επίσημη ανακοίνωση που απέστειλε στα Μέσα Ενημέρωσης η κ. Αριστοτέλους επισημαίνει πως η απόδραση των κρατουμένων οφείλεται στο ανθρώπινο παράγοντα.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση: 

«Σε σχέση με τη χθεσινή απόδραση κρατουμένων από τις Κεντρικές Φυλακές, η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών έχει προβεί σε άμεση διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες δύο κρατούμενοι στις Κεντρικές Φυλακές απέδρασαν, από την οποία διαφάνηκε ότι η απόδραση οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Συγκεκριμένα, οι ευθύνες των τριών μελών του προσωπικού τα οποία υπηρετούσαν στο Κέντρο Ελέγχου των Φυλακών – όπου βρίσκονται τα κλειστά συστήματα παρακολούθησης, το σύστημα συναγερμού και το σύστημα lazer θα διερευνηθούν, καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει διορίσει ερευνώντα λειτουργό, μετά και από εισήγηση της Διευθύντριας των Φυλακών, ο οποίος θα εξετάσει τις πειθαρχικές ευθύνες ενώ έχει ζητηθεί την Πέμπτη 23/03 από τη Διεύθυνση των Φυλακών και η διεξαγωγή ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης από την Αστυνομία.

Επισημαίνεται ότι περιμετρικά η νεκρή ζώνη των Φυλακών καλύπτεται από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, σύστημα lazer και σύστημα συναγερμού, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, κατά τη διάρκεια του συμβάντος βρισκόταν σε αθόρυβη λειτουργία και ενώ ηχούσαν για περίπου 1 ώρα, τα άτομα που υπηρετούσαν στο Κέντρο Ελέγχου δεν το είχαν αντιληφθεί. Διαφάνηκε από την προκαταρκτική έρευνα, ότι η απόδραση δεν ήταν προσχεδιασμένη, αφού οι δύο κρατούμενοι βρίσκονταν για μία ώρα στη νεκρή ζώνη των Φυλακών και πηγαινοέρχονταν άσκοπα, ψάχνοντας τρόπο να διαφύγουν. Συνεπώς, θα εξεταστεί και το γεγονός ότι ενώ ο συναγερμός ηχούσε επί 1 ώρα και σε τέτοια περίπτωση η ειδοποίηση μεταφέρεται και σε οθόνη ενώπιον τους, τα τρία μέλη του προσωπικού δεν έδωσαν καμία σημασία.

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο ένας κρατούμενος συνελήφθη άμεσα από τους δεσμοφύλακες που βρίσκονταν σε περίπολο ενώ ο δεύτερος συνέχισε να τρέχει προς άγνωστη κατεύθυνση. Έρευνες για τον εντοπισμό του διεξάγονται, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, από την Τετάρτη 22/03 και συνεχίζονται και σήμερα (23/03).

Υπογραμμίζεται ότι εφόσον αποτελούσε ευθύνη των τριών δεσμοφυλάκων που βρίσκονταν στο σημείο ελέγχου η παρακολούθηση του συστήματος συναγερμού, η Διεύθυνση έχει εισηγηθεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα από την αρμόδια αρχή.

Πρέπει να τονιστεί ότι στα πλαίσια της διαφάνειας υπήρξε άμεσα πλήρης δημοσιοποίηση των γεγονότων και του τρόπου λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας που διαθέτει το Τμήμα Φυλακών, τα οποία αποδείχθηκαν ότι είναι υψηλού επιπέδου, λειτουργούν αποτελεσματικά και δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με τα συστήματα τα οποία παραλάβαμε. Χωρίς καμία τάση ωραιοποίησης της κατάστασης, ενημερώνουμε ότι το σύστημα παρακολούθησης που υπήρχε παλαιότερα ήταν προβληματικό με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί, εν αντιθέσει με τα νέα, σύγχρονα συστήματα που διαθέτουν σήμερα οι Κεντρικές Φυλακές, τα οποία έχουν αναβαθμιστεί και ενισχυθεί με σύστημα κλειστό σύστημα παρακολούθησης (CCTV) σύστημα lazer και σύστημα συναγερμού στο χώρο της νεκρής ζώνης των Φυλακών.

Οι οποιεσδήποτε ευθύνες παραμένουν να είναι αποκλειστικές ευθύνες των μελών που κατά το δεδομένο χρόνο είχαν την ευθύνη για τη διασφάλιση της λειτουργίας των  συστημάτων αυτών.  Δυστυχώς, ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει αστάθμητος και παρότι σε αυτές τις περιπτώσεις διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της λειτουργίας ακόμη και των πιο σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας, επαφίεται στο βαθμό υπευθυνότητας και ευσυνειδησίας που επιδεικνύει ο εκάστοτε δεσμοφύλακας, ο οποίος έχει καθήκον να τα χειρίζεται με συνέπεια.

Η αμέλεια των τριών δεσμοφυλάκων – οι οποίοι έτυχαν και της κατάλληλης εκπαίδευσης για τον χειρισμό των συγκεκριμένων συστημάτων – δεν πρέπει να επισκιάσει ή να μηδενίσει τις προσπάθειες των υπολοίπων μελών του Τμήματος Φυλακών, τα οποία από την Τετάρτη 22/03 συμμετέχουν στις τεράστιες προσπάθειες που γίνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας, αλλά και σήμερα για εντοπισμό του δεύτερου κρατουμένου. Πρόκειται τόσο για μέλη που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας και κλήθηκαν στο καθήκον, αλλά και για μέλη που οικειοθελώς προσήλθαν για να συνδράμουν.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ: Για μια ώρα ηχούσε το σύστημα συναγερμού - Στον κόσμο τους οι τρεις δεσμοφύλακες – Οι κινήσεις των Γεωργιανών
ΚΥΠΡΟΣ: Άφαντος παραμένει ο Ιράκλι Γκιρούλι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Διαφωνία Αστυνομίας και Φυλακών για τον δραπέτη – Περίμενε άδεια εισόδου το ΤΑΕ, ανέμεναν έμπρακτη βοήθεια στις Κεντρικές 

Σε πλήρη κινητοποίηση η Αστυνομία για τον εντοπισμό του Ιράκλι που δραπέτευσε από τις Κεντρικές Φυλακές –Αξιολογούνται πληροφορίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ του 28χρονου που καταζητείται – Μπαίνουν στη νεκρή ζώνη οι δεσμοφύλακες! – Και ελικόπτερο των Η.Ε.!

Κεντρικές Φυλακές: Γνωστή η ταυτότητα των δραστών – Ο ένας συνελήφθη μετά από πυροβολισμούς – Τουλάχιστον 40 δεσμοφύλακες ψάχνουν

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top