ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΔΕΚ: O Σιζόπουλος άφησε να νοηθεί ότι ενδιαφέρεται κι αυτός για τις Προεδρικές – Γιατί ζήτησε δημοψήφισμα

ΕΔΕΚ: O Σιζόπουλος άφησε να νοηθεί ότι ενδιαφέρεται κι αυτός για τις Προεδρικές – Γιατί ζήτησε δημοψήφισμα

Το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018 δεν είναι προς δημοσιοποίηση, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης για την εκλογή της νέας Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λεμεσού.

Η ΕΔΕΚ, σημείωσε, είναι πάρα πολύ προσεκτική και δεν δημιουργεί οποιαδήποτε προβλήματα αλλά ούτε και θέτει προαπαιτούμενα. Πάνω απ΄όλα όπως ανέφερε, θα είναι ειλικρινής και θα συμβάλει πολύ θετικά στην επίτευξη αυτής της προσπάθειας, των κομμάτων που ενδιαφέρονται για κοινό υποψήφιο.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα άλλα κόμματα θέτουν προαπαιτούμενα, ο κ. Σιζοπουλος ανέφερε πως «δεν είναι της ώρας να απαντηθούν αυτά».

«Έχουμε τονίσει από την αρχή ότι εμείς έχουμε εισέλθει σε αυτή την προσπάθεια με ειλικρίνεια με εντιμότητα και χωρίς προαπαιτούμενα. Το πρώτο, όπως αποφάσισε η ΚΕ του κόμματος, είναι προχωρήσουμε στη συνομολόγηση μιας πολιτικής συμφωνίας συνεργασίας των κομμάτων που ενδιαφέρονται» ανέφερε.

Στη συνέχεια, είπε, θα καθοριστούν τα κριτήρια που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον κοινό μας υποψήφιο και τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε για να καταλήξουμε σε αυτόν τον υποψήφιο που θα έχει τις περισσότερες ελπίδες και πιθανότητες επιτυχίας».

Σημείωσε, πως “υπάρχει ο τρόπος, υπάρχει η μέθοδος και όταν θα έχουμε τελικές και σίγουρες αποφάσεις, εκεί θα τες ανακοινώσουμε».

Δεν μπορώ, είπε, “εκ των προτέρων να προεξοφλήσω την επιτυχία αυτής της προσπάθειας αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η ΕΔΕΚ είναι πάρα πολύ προσεκτική, δεν δημιουργεί οποιαδήποτε προβλήματα δεν θέτει προαπαιτούμενα και πάνω από όλα θα είναι ειλικρινής και θα συμβάλει πολύ θετικά στην επίτευξη αυτής της προσπάθειας».

Η ΕΔΕΚ, είπε, “εδώ και αρκετό καιρό με προσοχή, με ειλικρίνεια, με εντιμότητα και χωρίς προαπαιτούμενα εργάζεται για να διερευνήσει τις δυνατότητες επίτευξης μιας ευρύτερης συνεργασίας κομμάτων των οποίων οι θέσεις και απόψεις στο Κυπριακό θα συγκλίνουν καθώς επίσης και στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση και να προχωρήσουμε στις επόμενες προεδρικές εκλογές με ένα κοινό υποψήφιο, ο οποίος να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και κάποια κριτήρια αντικειμενικά για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας και να ανατρέψουμε αυτή την απαράδεκτη πολιτική που ακολουθεί η σημερινή διακυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αθέτησε – κατά την έκφρασή του - σωρεία υποσχέσεων και δεσμεύσεων που έδωσε στον κυπριακό λαό θα πρέπει να απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για έγκριση των επιλογών του.

Επανέλαβε ότι είναι είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που η ΕΔΕΚ στις 23 του περασμένου Φεβράρη πήρε μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση.

«Κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι προτού προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών και προτού φτάσουμε σε τελική συμφωνία, οφείλει να απευθυνθεί προς τον κυπριακό λαό και να πάρει έγκριση για τις επιλογές του, δεδομένου ότι αθέτησε σωρεία υποσχέσεων και δεσμεύσεων που έδωσε στον κυπριακό λαό», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα όπως είπε «θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και να θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα προς το λαό και ανάλογα με τις απαντήσεις να μπορέσει να προχωρήσει ή όχι».

«Τα ερωτήματα πρέπει να είναι συγκεκριμένα: Ο κυπριακός λαός αποδέχεται εκ περιτροπής προεδρία; Αποδέχεται παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση για κάποια χρονική περίοδο; Αποδέχεται να αναθεωρηθεί και όχι να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγυήσεων; Αποδέχεται ότι θα παραμείνει αριθμός εποίκων, μεγαλύτερος από ότι είναι αριθμός των Τ/κ;», σημείωσε.

Αυτά, είπε, “είναι βασικά ερωτήματα τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να θέσει στο λαό για να πάρει την έγκρισή του προτού προχωρήσει. Πολύ φοβούμαι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει τέτοια πρόθεση και τέτοια διάθεση».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σχολιάζοντας το ρόλο του Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, επανέλαβε ότι «δυστυχώς για ακόμη μια φορά ο ρόλος τον οποίο διαδραματίζει είναι άκρως επικίνδυνος και ετεροβαρής».

Υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΚ εδώ και πάρα πολύ καιρό είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα έπρεπε να είχε απαιτήσει την αντικατάστασή του.

Δυστυχώς, είπε, “φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή προσπαθεί και πάλι μέσα από παρασκηνιακές διεργασίες να ευνοήσει την τουρκική πλευρά και όσον αφορά τη διαδικασία συνέχισης των συνομιλιών αλλά πολύ περισσότερο όσον αφορά τη διασφάλιση με κάποιο τρόπο, δήθεν των 4 ελευθεριών της ΕΕ προς Τούρκους υπηκόους».

Εάν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, θα αποτελέσει την πλήρη τουρκοποίηση της πατρίδας μας και επίτευξη του βασικού στόχου της Τουρκίας για προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι συνεργάτες του δεν αντιλαμβάνονται αυτούς τους τεράστιους κινδύνους και αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση με μια τεράστια απάθεια, που μπορώ να πω είναι αδικαιολόγητη», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top