ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφέρει στην Κύπρο ο Ερντογάν να γίνει συνταγματικός δικτάτορας; - Οι δυο απόψεις και το σενάριο θερμού επεισοδίου

Συμφέρει στην Κύπρο ο Ερντογάν να γίνει συνταγματικός δικτάτορας; - Οι δυο απόψεις και το σενάριο θερμού επεισοδίου

Ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθούσε με ενδιαφέρον το δημοψήφισμα στην Τουρκία το οποίο θα δώσει συνταγματικές υπερεξουσίες στον Ερντογάν, καθιστώντας τον επί της ουσίας έναν συνταγματικό δικτάτορα μετά και την οριακή νίκη του με ποσοστό λίγο πάνω απο το 51%

Του Τάσου Χριστοδούλου

Ο Ελληνισμός της Κύπρου ωστόσο παρατηρεί τις εξελίξεις κυρίως με αγωνία και το ερώτημα που κυριαρχεί είναι ένα: "Τι συμφέρει για την Κύπρο; Το "ναι" ή το "όχι" στην Τουρκία;"

Επιχειρήματα και αναλύσεις υπάρχουν και για τις δυο απαντήσεις. Στην Τουρκία όσοι στηρίζουν το "ναι", το πράττουν, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο σφυρηλατούν την πολιτική και οικονομική "σταθερότητα" της χώρας και διασφαλίζουν την "ασφάλεια" της στο μέλλον.

Είναι πάνω σε αυτά ακριβώς τα επιχειρήματα, δηλαδή της "σταθερότητας" και της "ασφάλειας" που βασίστηκε ολόκληρη η προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν.

Στην Κύπρο διάφοροι πολιτικοί ασπάζονται ως ένα βαθμό την ρητορική αυτή. Θεωρούν ότι με ένα ενδεχόμενο "ναι - evet" ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα κερδίσει χρόνο από τα εσωτερικά του προβλήματα και θα αφοσιωθεί στην επίλυση των ανοικτών μετώπων που έχει στο εξωτερικό της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού.

 Η φιλοσοφία αυτή υποστηρίζει επίσης ότι εάν ο Ερντογάν χάσει, ενδεχομένως να επιχειρήσει να εξωτερικεύσει την εσωτερική εκλογική αποτυχία του, δημιουργώντας ακόμη και θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ώστε να συσπειρώσει τον λαό του.

Πληροφορίες ΕΥΠ για θερμό επεισόδιο από τους Τούρκους μέχρι το καλοκαίρι -Διόλου τυχαία η αναφορά Αναστασιάδη

Το σενάριο του θερμού επεισοδίου σε περίπτωση που επικρατήσει το "οχι" είναι υπαρκτό σύμφωνα και με πληροφορίες που φτάνουν από την ΕΥΠ (Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών) στην ΚΥΠ (Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών).

Στην αντίπερα όχθη, οι υποστηρικτές του "όχι" σε Κύπρο και Τουρκία ξεκινούν τα επιχειρήματα τους ακριβώς από την ίδια αφετηρία.

Οι μεν Τούρκοι δεν θέλουν να τους κυβερνά ένας αυταρχικός δικτάτορας που φυλακίζει όποιον διαφωνεί μαζί του ενώ οι Κύπριοι δεν θα ήθελαν ο άνθρωπος που θεωρητικά κρατά το κλειδί της λύσης να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο.

Όσα πολιτικά κόμματα ή πολίτες ανήκουν σε αυτή την πτέρυγα, εγείρουν διάφορα ερωτήματα όπως αν θα λύσει το Κυπριακό ένας παντοδύναμος ισλαμοφασίστας σαν τον Ερντογάν.

 Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη σχολή η οποία εκφράστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του "ναι", όχι γιατί θεωρεί ότι έτσι θα λυθεί το Κυπριακό αλλά γιατί με το "evet" ο Ταγίπ θα "πέσει" από την εξουσία μια ώρα αρχύτερα.

Βέβαια όλα αυτά το βράδυ της Κυριακής (16/4) θα αποτελούν σενάρια του παρελθόντος αφού θα έχουμε αποτέλεσμα και η ίδια ιστορία θα κρίνει όπως πάντα, τα πάντα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες ΕΥΠ για θερμό επεισόδιο από τους Τούρκους μέχρι το καλοκαίρι -Διόλου τυχαία η αναφορά Αναστασιάδη

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top