ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λάβρος Ερντογάν κατά των Ευρωπαίων – «Tηρήστε τις υποσχέσεις σας προς την Τουρκία ή θα υποστείτε τις συνέπειες»

Λάβρος Ερντογάν κατά των Ευρωπαίων – «Tηρήστε τις υποσχέσεις σας προς την Τουρκία ή θα υποστείτε τις συνέπειες»

Τον ΟΑΣΕ επέκρινε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για τις ανακοινώσεις του για παρατυπίες κατά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

“Υπάρχει μια οργάνωση που λέγεται ΟΑΣΕ στην Ευρώπη. Αυτοί κατά τους ιδίους ετοίμασαν μια έκθεση, ότι οι εκλογές στην Τουρκία έγιναν έτσι και αλλιώς. Πρώτα να γνωρίζετε τα όριά σας. Αυτές τις πολιτικές εκθέσεις που θα ετοιμάσετε εσείς, εμείς ούτε να τις βλέπουμε ξέρουμε, ούτε να τις ακούμε. Εμείς θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας”, είπε ο κ. Ερντογάν ενώπιον των υποστηρικτών του που συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ έξω από το προεδρικό στην Άγκυρα.

Για την ΕΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μετά το Brexit και η Τουρκία μπορεί να προσφύγει στον λαό και να λάβει την απόφασή του. “Ή τηρήστε τις υποσχέσεις σας προς την Τουρκία ή θα υποστείτε τις συνέπειες”, ανέφερε. Μάλιστα επανέλαβε για δεύτερη φορά μετά το δημοψήφισμα ότι τη θανατική ποινή θα την εγκρίνει αν περάσει από τη Βουλή, ενώ αν δεν περάσει με τις απαιτούμενες ψήφους, τότε θα πάνε σε άλλο ένα δημοψήφισμα.

Πάντως επέκρινε και εκείνους που “με κατσαρόλες και τηγάνια γιορτάζουν την ήττα τους”, όπως είπε. “Έχασαν 8 φορές και ακόμη χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια”, ανέφερε.

Και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σχόλια του ΟΑΣΕ για το δημοψήφισμα, αναφέροντας ότι η οργάνωση αυτή έφτασε στην Τουρκία προκατειλημμένη, χωρίς να δείχνει ότι έλαβε υπόψη της τις αρχές της αντικειμενικότητας.

Πάντως, σύμφωνα με την Πρόεδρο της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ που ήρθε στην Τουρκία, Τάνα ντε Ζουλουέτα, υπήρξαν παρατυπίες κατά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος: Το δημοψήφισμα δεν διεξήχθη επί ίσοις όροις μεταξύ των υποστηρικτών του “ναι” και του “όχι”. Κατά τη διαδικασία καταμέτρησης κατάργησε την ασφάλεια. Η απόφαση της εκλογικής επιτροπής για το θέμα των σφραγίδων είναι αντιφατική. Ωστόσο, σε ερώτηση εάν διαπίστωσαν ότι έγινε νοθεία, απάντησε ότι “είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο”.

Την Δευτέρα 17/4, ο Αντιπρόεδρος του CHP Ερντάλ Ακσουγκέρ κατηγόρησε την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ότι κατέστρεψε τις αποδείξεις. “Η έκκλησή μας είναι ή να διορθώσετε αυτή τη νοθεία ή να καταργήσετε το δημοψήφισμα. Επιλέξτε ένα από τα δύο”, ανέφερε. Ωστόσο, αναμένεται η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος χθες δεν έκανε καμία δήλωση, παρόλο που το βράδυ της Κυριακής είχε πει ότι δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα. Το ερώτημα τώρα είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της αντιπολίτευσης και πόσο σκληρή θα είναι η στάση της.

Το βράδυ υπήρξαν διαμαρτυρίες σε δύο σημεία της Κωνσταντινούπολης, στο Μπεσικτάς και το Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα), στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες κόσμου με συνθήματα όπως “Δεν αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα” και “Το όχι δεν τελείωσε”. Ωστόσο εκτιμάται ότι η συμμετοχή ήταν περιορισμένη, ενώ δεν αποκλείεται να συνέβη αυτό λόγω της βροχής, όπως σχολιάζεται.

Κι ενώ κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν τηλεφώνησε στον κ. Ερντογάν, αναμένοντας να δουν τις εξελίξεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο μόνος που επικοινώνησε χθες βράδυ με τον Τούρκο Πρόεδρο τηλεφωνικώς και τον συνεχάρη για την επιτυχία του στο δημοψήφισμα.

Πάντως ο κ. Ερντογάν, παρά τις επικρίσεις του προς την Ευρώπη αλλά και εκείνους που διαμαρτύρονται με κατσαρόλες και τηγάνια στην Τουρκία, έστειλε ταυτόχρονα και μηνύματα ενότητας. Την Δευτέρα 17/4 από το αεροδρόμιο Ατατούρκ είπε: “Όλα θα είναι καλύτερα, το πιστεύω. Η νίκη δεν θα μας μεθύσει”.

Το ίδιο βράδυ, έπειτα από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Νουμάν Κουρτουλμούς, ανακοίνωσε παράταση για άλλους τρεις μήνες της κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top