ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρακτορείο «Ανατολού»: Κρίσιμης σημασίας για Κυπριακό ο Απρίλιος και Μάιος

Πρακτορείο «Ανατολού»: Κρίσιμης σημασίας για Κυπριακό ο Απρίλιος και Μάιος

Κρίσιμης σημασίας ο Απρίλιος και ο Μάιος για το Κυπριακό σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού το οποίο επισημαίνει την πεποίθηση Ακιντζί ότι στην περίπτωση που υπάρξει πρόθεση μέχρι τον Ιούλιο είναι δυνατόν να υπάρξει διέξοδος στο Κυπριακό.

Με αφορμή τη συνάντηση των δύο ηγετών, το πρακτορείο Ανατολού αναφέρει ότι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια που περιμένουν τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί είναι αυτό της διακυβέρνησης. Σύμφωνα με το Ανατολού, η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι “η μειοψηφία δεν μπορεί να ζητά να είναι ίση με την πλειοψηφία” και δεν αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία η οποία για την Τ/κ πλευρά είναι εκ των ων ουκ άνευ, ούτε και την πολιτική ισότητα στη ομοσπονδιακή διακυβέρνηση.

Ο Τ/κ ηγέτης, σύμφωνα με το Ανατολού, λέει ότι ενόσω δεν γίνεται αποδεκτή η εκ περιτροπής προεδρία δεν θα υπάρξει λύση.

Το άλλο σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με το Ανατολού, είναι οι τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες. Ενώ οι Ε/κ δηλώνουν ότι δεν το αποδέχονται αυτό το ζήτημα η Τουρκία και η Τ/κ πλευρά δηλώνουν ότι είναι απαραίτητο. Σημαντικό ζήτημα που αφορά άμεσα και την Τουρκία είναι το ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, αναφέρει το Ανατολού. Οι ηγέτες θα προσπαθήσουν επίσης να υπάρξει πρόοδος και το Εδαφικό. Το Ανατολού αναφέρει ότι η Τ/κ πλευρά έκανε ένα σημαντικό βήμα αποδεχόμενη να μειώσει το ποσοστό του 36% που κατέχει τώρα στο 29,2% ενώ η Ε/κ πλευρά πρότεινε ποσοστό 28,2%.

Το Ανατολού αναφέρει δήλωση του Ακιντζί ότι σε περίπτωση που υπάρξει λύση όλες οι πλευρές θα είναι κερδισμένες. Επισημαίνει ακόμη δήλωση του Ακιντζί ότι ένα μέρος των εσόδων από το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση της λύσης και ότι οι οι φυσικές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να αποτελέσουν πεδίο συνεργασίας όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλη την περιοχή. Επισημαίνει ακόμη δήλωση Ακιντζί ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας θα συμβάλει στην λύση του Κυπριακού.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσεΗ πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top