ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα «Φυθκιώτικα» στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τα «Φυθκιώτικα» στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου έχουν εγγραφεί τα “Φυθκιώτικα”, Κεντήματα του αργαλειού της Φύτης, μετά από πρόταση του κοινοτικού συμβουλίου Φύτης, από την Ειδική Επιτροπή Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοτικής αρχής Κυριάκο Σωτηρίου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σωτηρίου ανέφερε πως η συμπερίληψη στον κατάλογο συμβάλλει στην προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και ενθαρρύνει την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής πολυμορφίας.

 

Ο Κοινοτάρχης Φύτης ανέφερε πως για δύο χρόνια το κοινοτικό συμβούλιο προωθούσε τις διαδικασίες και εξέφρασε την ικανοποίηση του που η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO  ενέγραψε τα “Φυθκιώτικα” –Κεντήματα του αργαλειού της Φύτης.

 

Για μας, συνέχισε, αυτό το πιστοποιητικό εγγραφής είναι πολύ σημαντικό αφού για την τέχνη της Φύτης θα ενημερωθεί όλη η Ευρώπη.  

Ο κ. Σωτηρίου σημείωσε πως μέχρι σήμερα η Φύτη αποτελεί το κυριότερο κέντρο υφαντικής της Επαρχίας. Η  τέχνη του φυθκιώτικου, ανέφερε, συνεχίζεται κυρίως από τις λιγοστές Φυτιώτισσες που ζουν στην κοινότητα αλλά και από υφάντριες που εκπαιδεύονται από την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και διαθέτουν την παραγωγή τους στην Υπηρεσία.

Ο Κοινοτάρχης Φύτης ανέφερε πως τα φυθκιώτικα χρησιμοποιούνται σε σεντόνια, μαντηλιές ενώ μέχρι σήμερα αξιοποιείται σε αντικείμενα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Πρόσθεσε μάλιστα πως τα παλαιότερα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 1970, ύφαιναν και στα γειτονικά χωριά, όπως στο Πολέμι,στον Άγιο Δημητριανό,στη Γιόλου, στη Δρύμου,στη Δρυνιά, στη Χούλου, στο Στατό και αλλού, ενώ αργότερα η τέχνη συνεχίστηκε από τις Φυτιώτισσες.

Το ευχάριστο, είπε ο Κοινοτάρχης, είναι ότι στη Φύτη οι αργαλειοί συνεχίζουν να εργάζονται, αφού η κοινότητα αποτελεί το κέντρο υφαντικής τέχνης στην Επαρχία Πάφου.

 Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top