ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη €2 εκατ για την Τράπεζα Κύπρου

Κέρδη €2 εκατ για την Τράπεζα Κύπρου

Στα €2 εκατομμύρια διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου, με την κερδοφορία να περιορίζεται λόγω προστίμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ύψους €18 εκατ., αλλά και λόγω αύξησης των προβλέψεων για απομείωση άλλων χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε στο 14,4% στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο (14,5%). Περαιτέρω πρόοδος καταγράφεται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ), τα οποία υποχώρησαν κατά €662 εκατ. το α' τρίμηνο του έτους υποχωρώντας στα €10,37 δις ή στο 51,8% του δανεικού χαρτοφυλακίου, με την τράπεζα να εξετάζει και άλλες μεθόδους μείωσης των κόκκινων δανείων.

«Αναμένουμε η μείωση των προβληματικών δανείων να συνεχιστεί, καθώς εξετάζουμε ενεργά και άλλες διόδους για επιτάχυνση της μείωσης αυτής», αναφέρει σχετικά σε δήλωσή του ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της τράπεζας Τζον Πάτρικ Χούρικαν.

Προσθέτει πως «η τράπεζα συνεχίζει να σημειώνει καλή πρόοδο στην πορεία της για ανάκτηση της ισχυρής της θέσης», με τα αποτελέσματα του τριμήνου να «αντικατοπτρίζουν τη στρατηγική μας επικέντρωσης στη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό μας».

«Συνεπώς συνεχίσαμε να διοχετεύουμε ουσιαστικά όλη μας τη λειτουργική κερδοφορία για αύξηση των ποσοστών κάλυψης των προβληματικών μας δανείων», προσθέτει.

Οι προβλέψεις για απομείωση δανείων για το πρώτο τρίμηνο του 2017 ανήλθαν σε €64 εκατ. σε σύγκριση με €103 το δ΄ τρίμηνο του 2016. Ωστόσο, αυξήθηκαν οι προβλέψεις για απομείωση άλλων χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες ανήλθαν σε €32 εκατ, που αφορούν παρελθοντικές εκθέσεις ύψους €23 εκατ. και απομείωσης αποθεμάτων ακινήτων σε Κύπρο και Ρουμανία ύψους €8 εκατ.

Οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (με βάση την οδηγία της ΕΑΤ) το α’ τρίμηνο του έτους υποχώρησαν κατά €662 εκατ. στα €10,37 δις από €11,03 δις το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και αντιστοιχούσαν στο 51,8% του συνόλου. Το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΧ με προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 42% από 41% στις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΜΕΧ ξεπέρασαν για τρίτο συνεχόμενο τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών (ΜΕΔ, βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων), τα οποία σημείωσαν μείωση 4% σε τριμηνιαία βάση υποχωρώντας στα €8,01 δις ή στο 40% του συνόλου των δανείων. Το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΔ ανήλθε στο 54%.

Η επιτάχυνση της μείωσης των ΜΕΧ οφείλεται κυρίως στην ικανοποιητική απόδοση των ΜΕΔ μετά την αναδιάρθρωσή τους που είχε ως αποτέλεσμα την έξοδό τους από την κατηγορία των ΜΕΧ, αναφέρεται.

Σταθερές οι καταθέσεις

Οι συνολικές καταθέσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα €15,53 δις παραμένοντας σταθερά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (αύξηση €27 εκατ), ενώ το 91% των συνολικών καταθέσεων ανήκει σε καταθέσεις πελατών στην Κύπρο. Το μερίδιο αγοράς της τράπεζας ανήλθε στο 30,8%.

Έτσι, ο Δείκτης δανείων (καθαρά δάνεια) προς καταθέσεις το α’ τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 95% παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Ακίνητα σε διαχείριση 1,43 δις

Σύμφωνα με την τράπεζα, τα ακίνητα σε διαχείριση που βρίσκονται στην διεύθυνση διαχείρισης ακινήτων ανήλθαν στα €1,43 δις, με τις προσθήκες νέων ακινήτων να περιορίζονται στα €128 εκατ το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με €1.086 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Οι συνολικές πωλήσεις για το τρίμηνο ανήλθαν στα €158 εκατ.

Τα συνολικά δάνεια μειώθηκαν στα €20,01 δις από €20,13 το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Τα δάνεια στην Κύπρο ανήλθαν σε €18,06 δις, με την τράπεζα να παραμένει ο μεγαλύτερος δανειστής στο νησί με μερίδιο αγοράς  να ανέρχεται στο 39,1%.

Μείωση 15% παρουσίασαν τα λειτουργικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2017 τα οποία διαμορφώθηκαν στα €126 εκατ. σε σύγκριση με €148 εκατ το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Μειωμένα, κατά 3%, παρουσιάζονται τα καθαρά έσοδα από τόκους το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα οποία διαμορφώθηκαν στα €156 εκατ από €162 εκατ το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας την πτώση των δανειστικών επιτοκίων.

Τα συνολικά έξοδα της τράπεζας ανήλθαν στα €107 εκατ από €98 εκατ το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Το κόστος προσωπικού διαμορφώθηκε στα €54 εκατ σε σύγκριση με €53 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top