ΚΟΣΜΟΣ

Ροχανί: Το Ιράν σέβεται τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ροχανί: Το Ιράν σέβεται τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Το Ιράν σέβεται τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα που υπέγραψε με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015, αλλά θα αντιδράσει με "αποφασιστικότητα" σε οποιαδήποτε παραβίαση της συνθήκης αυτής, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

"Δεν έχουμε εξαπατήσει κανέναν, δεν έχουμε υπάρξει ανέντιμοι" στην εφαρμογή της συμφωνίας, τόνισε ο Ροχανί, σημειώνοντας όμως ότι η Τεχεράνη "θα απαντήσει με αποφασιστικότητα" σε οποιαδήποτε παραβίαση της. "Θα είναι κρίμα αν η συμφωνία διαλυθεί από νέους αλήτες στη διεθνή πολιτική", δήλωσε ο Ιρανός Πρόεδρος σε μια έμμεση αναφορά του στον Ντόναλντ Τραμπ. "Η συνθήκη ανήκει στη διεθνή κοινότητα και όχι σε μία ή δύο χώρες", πρόσθεσε. Αν ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν επικυρώσει, στα μέσα Οκτωβρίου, ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα έχει στη διάθεσή του διάστημα 60 ημερών για να αποφασίσει αν θα επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία αυτή. Ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Τεχεράνη είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια στην περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη. "Παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες στις οποίες έχει δεσμευτεί, η νέα αμερικανική κυβέρνηση καταστρέφει την ίδια της την αξιοπιστία και υπονομεύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας προς την ίδια", κατέληξε ο Ιρανός Πρόεδρος. Εξάλλου, με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, τον Υπουργό Αμυνας, Τζιμ Μάτις και άλλα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, μια ομάδα ανώτερων Γερουσιαστών του Δημοκρατικού κόμματος απαιτεί από την αμερικανική κυβέρνηση να χορηγήσει τις απαιτούμενες πληροφορίες που να αποδεικνύουν ότι το Ιράν δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανέφεραν βοηθοί της Γερουσίας. Στην επιστολή τους, η οποία περιήλθε σε γνώστη του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές απαιτούν από την κυβέρνηση να υποβάλει, πριν τις 6 Οκτωβρίου, μια γραπτή έκθεση με οποιεσδήποτε πληροφορίες που να δείχνουν ότι το Ιράν δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας, και εφόσον χρειαστεί να προβεί σε δημόσια κατάθεση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς απαντά ο Υπ. Μεταφορών για τη viral φωτογραφία με τις ηλικιωμένες - Τι συμβαίνει με τις στάσεις λεωφορείων

Βγαίνει μπροστά ο Ζαννέττου μέσω των δικηγόρων του: «Πρόθεση η άμεση εκδίκαση της υπόθεσης»

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

«Φωτοβολταϊκά για Όλους»: Συμβουλές στους καταναλωτές που έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν προέγκριση

Ανάγκες σε τρόφιμα για οικογένεια που έχασε τον ένα γονέα - Χρειάζονται βοήθεια μέχρι να σταθούν στα πόδια τους



Μονή Αββακούμ: Κατέθεταν για δύο ώρες Ησαΐας και Τιμόθεος - «Έγιναν ομαλά»

Μονή Αββακούμ: Κατέθεταν για δύο ώρες Ησαΐας και Τιμόθεος - «Έγιναν ομαλά»

Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μοναχών Ησαΐα και Τιμόθεου, σχετικά με την υπόθεση της ΙΜ Οσίου Αββακούμ, ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι καταθέσεις έγιναν ομαλά, είπε στο ΚΥΠΕ ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top