ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Από τους πλέον εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, το Αρχαίο Ιδάλιο

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Από τους πλέον εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, το Αρχαίο Ιδάλιο

Έναν από τους πλέον εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Ιδαλίου.

Σε χαιρετισμό του απόψε στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού χώρου Αρχαίου Ιδαλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι για την έναρξη των εργασιών και την υλοποίηση του έργου, η Κυπριακή Δημοκρατία συνέβαλε με κονδύλι στον προϋπολογισμό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ύψους περίπου 450,000 ευρώ, ενώ πολύτιμη για τις εργασίες της υλοποίησης, ήταν επίσης η συνεισφορά ύψους 100.000 ευρώ από τον φιλόπατρη Δρα Φώτο Φωτιάδη, Πρόεδρο του Κοινωφελούς Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» και η χορηγία 50.000 ευρώ από το Ίδρυμα Αναστάσιος Λεβέντης. Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου Ιδαλίου διεξήχθη από μια αμιγώς κυπριακή ανασκαφική ομάδα, με επικεφαλής την Δρα Μαρία Χατζηκωστή, πρώην Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Πρόσθεσε ότι η ανάδειξη από την Κυβέρνηση του ανεσκαμμένου χώρου παρέδωσε στο κοινό το ανάκτορο της πολιτείας του αρχαίου Ιδαλίου, δίνοντας τη δυνατότητα μέσα από τα εκπληκτικά ευρήματα των ανασκαφών, και σε συνδυασμό με τα εκθέματα του Μουσείου που βρίσκεται εντός του χώρου, μιας περιδιάβασης στο σημείο όπου βρίσκεται η αρχαία πόλη με τους οικισμούς και τα νεκροταφεία. Ανέφερε επίσης ότι μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του κράτους για τη δημιουργία εναλλακτικών ελκυστικών προορισμών για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, καταβάλαμε τις δέουσες προσπάθειες έτσι ώστε να γίνει δεκτή και να προωθηθεί η αίτηση που υπέβαλε το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Δήμο Ιδαλίου, για τη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος, ώστε να επεκταθούν τα έργα διαμόρφωσης σε μεγαλύτερη έκταση εντός του απαλλοτριωμένου χώρου. Είπε ακόμη ότι με το ίδιο ενδιαφέρον το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, προωθώντας την ολόπλευρη ανάπτυξη του ατόμου μέσα από την καλλιέργεια πολλαπλών μορφών γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων, προχώρησε στην αναβάθμιση του προγράμματος της μουσειακής αγωγής εφαρμόζοντας καινοτόμες δράσεις. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας τον τουρισμό και τον πολιτισμό ως έννοιες αλληλένδετες  και τους αρχαιολογικούς χώρους ως βασικό πυλώνα της τουριστικής εμπειρίας που προσφέρει η Κύπρος, ανάλογες δράσεις έχει αναπτύξει και ο ΚΟΤ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνησης θα βρίσκεται στο πλευρό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, συνεχίζοντας όλες εκείνες τις υποστηρικτικές δράσεις που διευκολύνουν το σημαντικό του έργο. «Έργο, που αποκαλύπτει τους αρχαιολογικούς χώρους, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στην κυπριακή επικράτεια ως ιδιαίτερης σημασίας και υψηλού συμβολισμού, αφού φανερώνοντας τις χιλιετίες πολιτισμού, επιτευγμάτων και κατακτήσεων καθιστά τους επισκέπτες γνώστες της πλούσιας Ιστορίας αυτής της πατρίδας», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top