ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Θέλουν να χτίσουν 14όροφο ξενοδοχείο σε γη της εκκλησίας και δεν τους αφήνουν- Έξω φρενών ο Αρχιεπίσκοπος «Θα πάρω ένα τρακτέρ και θα τα ξηλώσω όλα»

Θέλουν να χτίσουν 14όροφο ξενοδοχείο σε γη της εκκλησίας και δεν τους αφήνουν- Έξω φρενών ο Αρχιεπίσκοπος «Θα πάρω ένα τρακτέρ και θα τα ξηλώσω όλα»

Το συγκεκριμένο τεμάχιο γης, είχε κηρυχθεί ως Αρχαίο Μνημείο Πίνακα "Β" με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2014 λόγω ευρημάτων αρχαίων καταλοίπων, ωστόσο μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, έχει αποχαρακτηρισθεί. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποχαρακτηρίζεται το τεμάχιο γης, στο οποίο θα κατασκευαστεί 14όροφο πεντάστερο ξενοδοχείο στον Δήμο Γεροσκήπου, στο πλαίσιο του Έργου Eden City, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, από Αρχαίο Μνημείο Β' Πίνακα (ο χώρος και τα κατάλοιπα ρωμαϊκής εγκατάστασης). Η Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενημερώθηκε την Τρίτη 3/10, από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, που υποστήριξε ότι για πρώτη φορά ανακαλείται περιοχή που κηρύχθηκε αρχαίο μνημείο, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη ανασκαφές. Το συγκεκριμένο τεμάχιο, είχε αρχικά κηρυχθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2014, ως Αρχείο Μνημείο Β ( Αρχαία Μνημεία σε ιδιωτική γη), λόγω ευρημάτων αρχαίων καταλοίπων, ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά από γνωμάτευση του Γεν. Εισαγγελέα, έχει αποχαρακτηρισθεί. Οι ανασκαφές στο τεμάχιο γης, άρχισαν το 2015, ενώ είχαν εντατικοποιηθεί από τις 22/8/2017. Πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το θέμα, υπήρξαν στο πλαίσιο εξέτασης της αίτησης για έκδοση πολεοδομικής άδειας, όπου φέρουν το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει εκφράσει της θέση ότι δεν μπορεί να καταθέσει οριστικές απόψεις, αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Η θέση αυτή, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, φέρει τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, να έχει εξοργιστεί, και σε πρόσφατη του συνέντευξη να μίλησε για συμφέροντα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους από τη μέρα που του Τμ. Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι βρήκε κάποια στοιχεία στην περιοχή και θέλει να τα ερευνήσει. «Κάλεσα και τον υπουργό και του είπα ότι απαγορεύεται να μπει ο οποιοσδήποτε σε χωράφι της Εκκλησίας και τους ζήτησα να σοβαρευτούν. Θα πάω εγώ ο ίδιος να τους βγάλω έξω, για να μην πω ότι θα πάρω ένα τρακτέρ και να τα ξηλώσω όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα». δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Ωστόσο, για την υπόθεση, έχει προκύψει και θέμα ύψους για τους τρεις πύργους που θα αναγερθούν (ένα 14όροφο και δύο των 11 ορόφων). Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, υποστήριξε ότι για λόγους ασφαλείας των πτήσεων, δεν μπορούν τα κτήρια να υπερβαίνουν τα 40 μέτρα, ενώ αντίθετα το προτεινόμενο ύψος για τα κτήρια, είναι στα 60. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top