ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Μεγάλο το χάσμα αμοιβής ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες

ΚΥΠΡΟΣ: Μεγάλο το χάσμα αμοιβής ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες

Εξάλειψη του χάσματος αμοιβής ανδρών και γυναικών μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων ζητά η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ), σύμφωνα με την οποία, στην πράξη το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο παραμένει μεγάλο και ανέρχεται στο 14,8% σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Ως αποτέλεσμα, υποδεικνύει η ΚΟΓΕΕ, οι γυναίκες στην Κύπρο εργάζονται ετησίως 58 ημέρες περισσότερες από τους άνδρες, για να λαμβάνουν το ίδιο εισόδημα για ίσης αξίας εργασία.

Σε δελτίο Τύπου με την ευκαιρία της Ημέρας Ίσης Αμοιβής ( Ίση Αμοιβή για Ίσης Αξίας Εργασία μεταξύ Ανδρών και Γυναικών ) που για την Κύπρο φέτος είναι η 28η Φεβρουαρίου, η ΚΟΓΕΕ αναφέρει ότι για το θέμα έχει αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρμόδιους υπουργούς, τους αρχηγούς κομμάτων και τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.

Θέση της ΚΟΓΕΕ είναι πως η υφιστάμενη νομοθεσία δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα και προτείνει την προώθηση νομοθεσίας η οποία να προβλέπει ότι όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 20 υπαλλήλους θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι προσφέρουν τις ίδιες αμοιβές και στα δυο φύλα για ίδιο αντικείμενο εργασίας.

Θεωρεί επίσης απαραίτητη και μια συμπληρωματική νομοθεσία που να απαγορεύει στους εργοδότες να χρησιμοποιούν το ιστορικό μισθών ενός δυνητικού εργαζόμενου για να καθορίσουν την μελλοντική αμοιβή του. Η απαγόρευση αυτής της πρακτικής ακυρώνει προηγούμενες διακρίσεις που θα ακολουθούσαν ένα εργαζόμενο σε όλη την διάρκεια της σταδιοδρομίας του, όπως εξηγεί.

Περαιτέρω, υποβοηθητικές αλλαγές μπορούν να εισαχθούν και μέσω του Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης για την εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, προτείνεται όπως για να έχουν το δικαίωμα οι επιχειρήσεις να αιτηθούν στο εν λόγω Φορέα για οποιοδήποτε από τα δύο υφιστάμενα είδη πιστοποίησης θα πρέπει να ελέγχεται και να πιστοποιείται ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις/αιτητές εφαρμόζουν πρακτικές της Ίσης Αμοιβής για Ίσης Αξίας Εργασία.

Μέσω της επιστολής της, η ΚΟΓΕΕ ζητά την στήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων σ’ αυτήν την εκστρατεία που οδηγεί στον δρόμο της ισότητας των φύλων προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top