ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας

ΚΥΠΡΟΣ: Σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας

Στη σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας προχωρεί η Κύπρος, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου να παρουσιάζει σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής το νομοσχέδιο.

Ο κ. Νικολάου τόνισε πως η σύσταση του Δικαστηρίου αποτελεί μια ακόμη σημαντική αλλαγή στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης, καθώς θα συμβάλει στην ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν τον έλεγχο αποφάσεων της διοίκησης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως ο τρόπος απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας αλλάζει και πως μετά τη σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο ανέλαβε ένα σημαντικό φόρτο εργασίας και παραχώρησε δικαστικό χρόνο στους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ώστε να εκδικάζουν συντομότερα τις υποθέσεις κατ’ έφεση, οι αλλαγές συνεχίζονται με τη δημιουργία αυτού του Δικαστηρίου.

Όπως εξήγησε, το Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας θα αναλάβει να εκδικάσει όλες τις υποθέσεις διεθνούς προστασίας. Είπε πως τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Εμπορικού Δικαστηρίου, που θα αποτελέσει ακόμα μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης και σημείωσε πως η αποκορύφωση της αλλαγής θα γίνει με την υλοποίηση των εισηγήσεων που προβλέπονται στη μελέτη των εμπειρογνωμόνων για τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Ο Υπουργός ανέφερε πως το συγκεκριμένο Δικαστήριο θα βοηθήσει στην ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων που καταχωρούνται στο δικαστήριο και αφορούν τον έλεγχο αποφάσεων της διοίκησης, και ταυτόχρονα θα μειώσει τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων που αφορούν τους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι υποβάλλουν αίτημα ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου για να αναγνωριστούν ως αιτητές διεθνούς προστασίας.

Αυτά τα αιτήματα, είπε, πρέπει να εκδικάζονται άμεσα, και σημείωσε ότι σήμερα η σχετική Οδηγία αναφέρεται σε εύλογο χρόνο, αλλά ο Κανονισμός που ετοιμάζεται και θα τεθεί σε ισχύ προνοεί ότι αυτού του είδους οι υποθέσεις θα πρέπει να εκδικάζονται μέσα σε έξι μήνες. «Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την απαίτηση, θα πρέπει να το κάνουμε μόνο μέσω ενός νέου δικαστηρίου. Εάν, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δινόταν προτεραιότητα σε αυτές τις υποθέσεις, θα παρέμεναν σε δεύτερη μοίρα οι υποθέσεις κατά των αρχών του κράτους από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», εξήγησε.

Ο Υπουργός ανέφερε στη συνέχεια πως με τη λειτουργία αυτού του νέου δικαστηρίου από τη μία, θα αποφορτιστεί το Διοικητικό Δικαστήριο και θα μπορεί να εκδικάσει ταχύτερα αυτές τις υποθέσεις – τις προσφυγές δηλαδή – και από την άλλη, θα μπορέσουμε, ως Κυπριακή Δημοκρατία, να ανταποκριθούμε στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις όσον αφορά την εκδίκαση υποθέσεων διεθνούς προστασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, διευκρίνισε ότι μόνο αυτού του είδους οι υποθέσεις θα απασχολούν το νέο δικαστήριο, ενώ οι υπόλοιπες που αφορούν τις προσφυγές θα παραμείνουν στο Διοικητικό Δικαστήριο και δεν αφορά τις εκδόσεις ατόμων σε άλλες χώρες.

Κληθείς να αναφερθεί στις διαδικασίες και τον αριθμό αιτήσεων που έχουμε για διεθνή προστασία, ο κ. Νικολάου είπε πως επειδή σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης εκδίκασης τέτοιων υποθέσεις και ο χρόνος εκδίκασης είναι 2 – 3 χρόνια, φαίνεται ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτή την αδυναμία και συμβουλεύουν υπηκόους τρίτων χωρών να το πράξουν για να κερδίσουν χρόνο παραμονής στην Κύπρο. Πρόκειται, όπως είπε, για μια στρέβλωση και αδυναμία του συστήματος αντιμετώπισης του προβλήματος παράνομης παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην χώρα. Με αυτό το δικαστήριο, πρόσθεσε, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά το σύστημα και θα αποφεύγεται αυτή η πρακτική.

Όσον αφορά τον αριθμό των υποθέσεων, σημείωσε ότι πριν από 1,5 – 2 χρόνια οι σχετικές υποθέσεις που καταχωρούνταν ήταν περίπου 350 – 400 τον χρόνο και σήμερα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. «Έχουμε περίπου 700 υποθέσεις που επιβαρύνουν το δικαστικό μας σύστημα. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια πάντοτε το Διοικητικό Δικαστήριο εκδίκαζε περισσότερες υποθέσεις από εκείνες που καταχωρούνταν, δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες του 2017 έχουν εκδικαστεί λιγότερες υποθέσεις από αυτές που έχουν καταχωρηθεί. Ενώ τον Ιανουάριο του 2017 εκκρεμούσαν 7540 υποθέσεις και καταχωρήθηκαν 1840, εκδικάστηκαν μόλις 1355. Η κατάσταση τους τελευταίους μήνες τους 2017 είναι ενδεικτική και έτσι συνεχίζει για τους πρώτους μήνες του 2018», είπε.

Ο κ. Νικολάου είπε πως σημαντική είναι και η οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει λόγω και των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών – αιτητές ασύλου, και ανέφερε ότι το 2016 δαπανήθηκαν 783,469 ευρώ στα πλαίσια των δικαιωμάτων που τους παραχωρούνται για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων.

Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου είπε ότι για το 2018 προβλέπεται στον Προϋπολογισμό των Δικαστηρίων η δημιουργία τριών θέσεων επαρχιακών δικαστών καθώς και θέσεις πρωτοκολλητή που έχουν αποδεσμευτεί από την Επιτροπή Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως στην πρώτη θητεία της παρούσας Κυβέρνησης, όταν συζητείτο η ένταξη των ζητημάτων που αφορούν τους πρόσφυγες στις αρμοδιότητες του Διοικητικού Δικαστηρίου, το ΑΚΕΛ προειδοποίησε ότι το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο επιτάσσουν ότι πρέπει να υπάρχει ειδικό δικαστήριο που να ασχολείται με αυτά τα ζητήματα και ότι ο αριθμός των υποθέσεων θα ήταν τόσο μεγάλος που ουσιαστικά θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα στην εκδίκαση υποθέσεων προσφύγων.

«Ισχύει σήμερα το γνωστό στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα. Πολύ καλά πράττει η Κυβέρνηση, επανέρχεται με τη δημιουργία ειδικού Δικαστηρίου για αυτά τα ζητήματα, πλην όμως έχει μείνει και μια επιπρόσθετη ζημιά για αυτά τα ζητήματα. Θα λειτουργεί μέχρι το 2019 η Αναθεωρητική Αρχή προσφύγων με συγκεκριμένο μισθολόγιο και την ίδια ώρα έχει υπάρξει και μια επιπρόσθετη ζημιά διότι ήδη καταγράφονται καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων με τον υπαρκτό κίνδυνο η Δημοκρατία να οδηγηθεί και σε ευρωπαϊκά δικαστήρια αναφορικά με τη μη έγκαιρη απονομή της δικαιοσύνης», είπε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top