ΔΙΕΘΝΗ

ΣΥΡΙΑ: Φονικές οι πυραυλικές επιθέσεις σε Χάμα και Χαλέπι

ΣΥΡΙΑ: Φονικές οι πυραυλικές επιθέσεις σε Χάμα και Χαλέπι

Τουλάχιστον 26 μαχητές προσκείμενοι στο συριακό καθεστώς, στην πλειονότητά τους Ιρανοί, σκοτώθηκαν στις πυραυλικές επιθέσεις κατά στρατιωτικών βάσεων στις επαρχίες Χάμα και Χαλέπι το βράδυ της Κυριακής (29/4), σύμφωνα με πληροφορίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις γνωστοποίησαν την Κυριακή ότι πύραυλοι έπληξαν «στρατιωτικές θέσεις» του συριακού καθεστώτος στις δύο επαρχίες Χάμα και Χαλέπι, κάνοντας λόγο περί «επίθεσης» των εχθρών της Δαμασκού, τους δράστες της οποίας απέφυγαν να κατονομάσουν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι σε δύο από τις βάσεις που έγιναν στόχοι στάθμευαν «ιρανικά στοιχεία».

Την 9η Απριλίου, το συριακό καθεστώς και το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού, κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε φονικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικής βάσης στην κεντρική Συρία. Μερικές ημέρες αργότερα, τη 14η Απριλίου, η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον πολλών στρατιωτικών θέσεων του συριακού καθεστώτος, σε αντίποινα για μια επίθεση στην οποία φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα.

Το Ισραήλ και η Συρία επισήμως παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι σχέσεις τους είναι όλο και πιο τεταμένες, καθώς στο πεδίο της συριακής σύρραξης ο ισραηλινός στρατός βλέπει τρεις εχθρούς του να επιχειρούν μαζί: τα στρατεύματα του ίδιου του συριακού καθεστώτος, το Ιράν και τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν είχε προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει» στο Ιράν να εδραιώσει τη θέση του στη Συρία, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επίσης αυτόν τον μήνα, διεμήνυσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίζουν να «κινούνται εναντίον του Ιράν στη Συρία».

Τουλάχιστον 14 μαχητές, ανάμεσά τους επτά Ιρανοί, είχαν σκοτωθεί στο πλήγμα της 9ης Απριλίου στη στρατιωτική βάση T4, στην επαρχία Χομς.

Τον Φεβρουάριο, το Ισραήλ είχε στοχοθετήσει την ίδια βάση, όπου βρίσκεται στρατιωτικό αεροδρόμιο, καθώς υποστήριξε ότι ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος που παραβίασε τον ισραηλινό εναέριο χώρο είχε απογειωθεί από τη βάση, που θεωρεί «ιρανική».

Aπό την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τουλάχιστον εκατό αεροπορικές επιδρομές στη χώρα, κυρίως εναντίον της Χεζμπολάχ. Το ισραηλινό επιτελείο σπανίως επιβεβαιώνει τις επιχειρήσεις αυτές.

naftemporiki.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top