ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Χωρίς άδεια επτά στις δέκα πισίνες

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Χωρίς άδεια επτά στις δέκα πισίνες

Χωρίς άδεια λειτουργεί το 69% των δημόσιων πισίνων και το 25% των πρατηρίων πετρελαιοειδών που λειτουργούσαν στα όρια των Δήμων μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Παράλληλα στους μεγαλύτερους δήμους λειτουργούσαν ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης, χωρίς να εξασφαλίσουν άδεια οικοδομής και άδεια λειτουργίας.

Συγκεκριμένασύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τους Δήμους, στα όρια 25 Δήμων λειτουργούσαν στις 31.12.2016, συνολικά 1.177 δημόσιες πισίνες, από τις οποίες οι 809 ή ποσοστό 69%, λειτουργούσαν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια, καθότι δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στους σχετικούς Νόμους και Κανονισμούς.

Σημειώνεται ότι για 16 δημόσιες πισίνες εκδόθηκε αντικανονικά άδεια λειτουργίας, χωρίς να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας.

Οι περισσότερες δημόσιες πισίνες που λειτουργούν χωρίς άδειες εντοπίζονται στο Δήμο Παραλιμνίου και ανέρχονται στις 275 και ακολουθεί ο Δήμος Πάφου με 152 πισίνες να λειτουργούν χωρίς άδεια και ο Δήμος Γερμασόγειας με 142.

Συγκεκριμένα, για παραχώρηση άδειας λειτουργίας θα πρέπει να εξασφαλιστεί πιστοποιητικό έγκρισης, σύμφωνα με τον εκάστοτε σε ισχύ Νόμο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών, αναφορικά με τη δεξαμενή και όλες τις άλλες κατασκευές και εγκαταστάσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη λειτουργία της, βεβαίωση της Υγειονομικής Υπηρεσίας, καθώς και πιστοποιητικό καταλληλότητας που εκδίδεται από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αναφορικά με τις μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει τη σοβαρότητας του θέματος, που άπτεται της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών, και αναφέρει ότι εισηγήθηκε τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για συμμόρφωση των ιδιοκτητών των δημόσιων κολυμβητικών δεξαμενών με τις διατάξεις των σχετικών Νόμων και Κανονισμών και την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας λειτουργίας. Σημειώνει επίσης ότι η λειτουργία πισίνας, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, συνιστά ποινικό αδίκημα και υποδεικνύεται όπως οι δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές που λειτουργούν χωρίς άδεια, εντοπισθούν και καταγγελθούν στην Αστυνομία.

Το πρόβλημα συνεχίζει να έχει σημαντικές διαστάσεις παρά το γεγονός ότι επισημάνθηκε και στο παρελθόν στις αρμόδιες αρχές, τόσο από την Ελεγκτική Υπηρεσία, όσο και από τη Νομική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ημερ. 22.9.2009, προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, με αφορμή σημείωμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με το πιο πάνω θέμα, ο Γενικός Εισαγγελέας του ζήτησε να ενημερώσει σχετικά τους Δήμους και τις Κοινοτικές Αρχές και να τους καλέσει να συνεργαστούν με την Αστυνομία, ώστε να εντοπιστούν τα παράνομα υποστατικά και χώροι και να καταγγελθούν.

 Χωρίς άδεια 52 πρατήρια πετρελαιοειδών
-----------------------------------------------------
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης  ότι στα όρια 30 Δήμων λειτουργούσαν στις 31.12.2016 συνολικά 212 πρατήρια πετρελαιοειδών, από τα οποία τα 52 ή ποσοστό 25%, λειτουργούσαν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας, όπως προνοείται στο άρθρο 4(1) του περί Ρυθμίσεως Πρατηρίων Πετρελαιοειδών Νόμου, καθότι δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι για άλλα 7 πρατήρια εκδόθηκε αντικανονικά άδεια λειτουργίας, χωρίς να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Εναντίον των ιδιοκτητών των πρατηρίων πετρελαιοειδών, για τα οποία δεν εξασφαλίστηκε άδεια, δεν λαμβάνονται, πάντοτε, τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ενώ σύμφωνα με επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ημερ. 5.3.2007, προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, η λειτουργία πρατηρίων πετρελαιοειδών, χωρίς την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας, συνιστά, με βάση το άρθρο 11 του περί Ρυθμίσεως Πρατηρίων Πετρελαιοειδών Νόμου, ποινικό αδίκημα και υποδεικνύεται όπως οι περιπτώσεις αυτές καταγγελθούν στην Αστυνομία.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top