ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρέσβης Κορνηλίου αντιπρόεδρος της 73ης Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών

Ο Πρέσβης Κορνηλίου αντιπρόεδρος της 73ης Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών

Η κα María Fernanda Espinosa Garcés, υποψήφια του Ισημερινού, εξελέγη πρόεδρος της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σε εκλογές που διενεργήθηκαν την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018.

Η κα Espinosa Garcés εξελέγη στη θέση της προέδρου με 128 ψήφους, έναντι 62 ψήφων που έλαβε η υποψήφια της Ονδούρας κα Mary Elizabeth Flores Flake.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση αυτή σε διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών και την τέταρτη συνολικά στην ιστορία της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς Οργανισμού. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κ. António Guterres συνεχάρη τη νέα πρόεδρο και εξέφρασε την ελπίδα όπως η εκλογή αυτή ανοίξει τον δρόμο για πρόοδο στο θέμα της ισότητας των φύλων εντός και πέρα των Ηνωμένων Εθνών.

Η κα Espinosa, σε ομιλία της μετά από την εκλογή της, δήλωσε ότι με τη σημερινή ψηφοφορία – μια πράξη που ενίσχυσε τον πολυμερισμό – «όλα τα κράτη κερδίζουν», σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία, η εκλογή του προέδρου ακολούθησε έναν διαδραστικό διάλογο με τους υποψηφίους. «Σήμερα γίνομαι η τέταρτη γυναίκα που έχει εκλεγεί στη θέση αυτή στα 73 χρόνια της ύπαρξης των Ηνωμένων Εθνών», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα από την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική που θα προεδρεύσει της Γενικής Συνέλευσης.

Εξελέγησαν, επίσης, διά βοής οι 21 αντιπρόεδροι της 73ης Γενικής Συνέλευσης, οι οποίοι προέρχονται από τις πιο κάτω χώρες: Κύπρος, Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπότζη, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γκάμπια, Γουιάνα, Ιράκ, Ιαπωνία, Ναμίμπια, Παναμά, Κατάρ, Σαν Μαρίνο, Ισπανία, Σουδάν και Ουκρανία, και οι πέντε είναι ex officio, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: Κίνα, Γαλλία, Ρωσική Ομοσπονδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Ως εκ τούτου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου θα ασκήσει τα καθήκοντα αντιπροέδρου της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης όπου ο εργασίες της θα αρχίσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΓΤΠ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top