ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπέχαρ για Λούτ: 'Να καταλάβει κατά πόσο είναι έτοιμοι οι ηγέτες για επανέναρξη'

Σπέχαρ για Λούτ: 'Να καταλάβει κατά πόσο είναι έτοιμοι οι ηγέτες για επανέναρξη'

Η Λουτ θα μάθει το αποτέλεσμα των σκέψεων των δύο ηγετών, λέει η Σπέχαρ.

Η Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο εντός Ιουλίου και να έχει διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα μάθει το αποτέλεσμα των σκέψεων που έκαναν οι δυο ηγέτες από τη λήξη της Διάσκεψης για την Κύπρο το καλοκαίρι του 2017 και κατά πόσο νοιώθουν ότι υπάρχουν ή θα υπάρξουν σύντομα επαρκείς συνθήκες για επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η κ. Σπέχαρ απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Είπε ότι είχε μια καλή συνάντηση με τον κ. Ακιντζί και τους συνεργάτες του και ότι συζήτησαν τις διαβουλεύσεις που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας σύντομα, την ενημέρωση την οποία θα δώσει η ίδια σε ό,τι αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις διαβουλεύσεις που θα έχει ο η κ. Λουτ εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ σύντομα με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Διάσκεψη για την Κύπρο, αρχής γενόμενης από τους ηγέτες.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αληθεύει ότι θα γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η κ. Σπέχαρ είπε ότι «δεν έχω ιδέα για αυτό» και πρόσθεσε ότι η κ. Λουτ θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις της με τους δύο ηγέτες γιατί αυτοί ηγούνται της διαδικασίας και έπειτα θα μιλήσει με τις άλλες πλευρές.

Σε ερώτηση για το τι θα συζητήσει με τους δύο ηγέτες, παρέπεμψε σε δηλώσεις του Αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου του ΓΓ πριν από μερικές ημέρες ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, είπε ότι ο ΓΓ έχει ζητήσει πολύ συγκεκριμένα από την κ. Λουτ να συνομιλήσει με όλα μέρη που ήταν στην Διάσκεψη για την Κύπρο για να μάθει το αποτέλεσμα των σκέψεων που έχουν κάνει από την ολοκλήρωση της διάσκεψης και να ρωτήσει αν νοιώθουν ότι υπάρχουν ή θα υπάρξουν σύντομα επαρκείς συνθήκες για επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Οπότε, πρόσθεσε, «ποιες είναι οι απόψεις τους για το ζήτημα».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις προσπάθειες που θα καταβάλει η κ. Λουτ η κ Σπέχαρ είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και ότι ο ΓΓ επιθυμεί να αρχίσει την προσπάθεια της το συντομότερο δυνατόν γι αυτό και θα αρχίσει εντός Ιουλίου.

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο θα μειωθεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και ότι δεν έχει περαιτέρω πληροφορίες γι αυτό προς το παρόν.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top