ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ευχαριστώ θερμά τον πρωθυπουργό» - Όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«Ευχαριστώ θερμά τον πρωθυπουργό» - Όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε τη Δευτέρα (17/9) στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει «συντονισμός για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Αυτή η σταθερή μας στάση έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ευρύτερης στήριξης του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειες μας, αλλά και αναγνώρισης της στάσης αυτής.

Τώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου πρέπει να κουβεντιάσουμε για τις νέες προοπτικές που έχουμε μπροστά μας και για τον καλύτερο δυνατόν τρόπο μέσα από τον οποίο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και οι Ελλαδίτες έχουν πάντοτε εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό για τις επιλογές του».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η συνάντηση τους λαμβάνει χώρα «ενόψει των επαφών τους κατά τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και για να δούμε όλο το φάσμα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε μια σειρά από επαφές, όπως με τον κ. Τσαβούσογλου, με την κα Λουτ, και θα έχουμε την ευκαιρία να αλληλοενημερωθούμε για τα όσα αφορούν στο Κυπριακό.

Θα μας δοθεί, επίσης, η ευκαιρία να δούμε και θέματα που αφορούν στις τριμερείς, τις τετραμερείς συνεργασίες, όπως τις έχουμε κτίσει, καθώς και τα όσα αφορούν στην Ενέργεια, την Ασφάλεια και την περιφερειακή ειρήνη που οπωσδήποτε έχουν και τη σημασία τους για τη λύση του Κυπριακού.

Ας ευχηθούμε ότι οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη θα είναι τέτοιες που να βοηθήσουν, έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, εφόσον και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις». 

Κυπριακές διπλωματικές πηγές πάντως έχουν διαρρεύσει ότι οι πιθανότητες τριμερούς συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιτζί είναι μικρές.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες στις 28 Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση στην Αθήνα ήλθε υπό τη σκιά των δηλώσεων του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τα στρατεύματα της στα κατεχόμενα, στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου.

Η απομάκρυνση των περίπου 40.000 στρατιωτών από το ψευδοκράτος είναι πάγιο αίτημα της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΣΙΠΡΑΣ: «Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την κυπριακή» - Το Κυπριακό στη σωστή του βάση

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top