ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Ευσταθίου: «Η οποιαδήποτε απόφαση ανέγερσης πυρηνικών σταθμών πρέπει να επικυρώνεται μέσω δημόσιας διαβούλευσης»

Κ. Ευσταθίου: «Η οποιαδήποτε απόφαση ανέγερσης πυρηνικών σταθμών πρέπει να επικυρώνεται μέσω δημόσιας διαβούλευσης»

Η οποιαδήποτε απόφαση για ανέγερση νέων πυρηνικών σταθμών θα πρέπει να επικυρώνεται μέσω δημόσιας διαβούλευσης, που να λαμβάνει υπόψη τις εύλογες ανησυχίες των επηρεαζόμενων κατοίκων, αλλά και των γειτονικών πληθυσμών, που εκτίθενται  αυξημένα στην πυρηνική δραστηριότητα, διεμήνυσε ο βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου.

Μιλώντας για το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας στην Ευρώπη σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο κ.  Ευσταθίου υπογράμμισε πως η Έκθεση επί του θέματος ορθά καταγράφει τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι πυρηνικοί σταθμοί στην Ευρώπη, λόγω της έκτασης της ζημιάς που μπορούν να προκαλέσουν και των συνεπειών τους για την μετέπειτα εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής.

Όπως επεσήμανε «κράτη στα οποία λειτουργούν πυρηνικοί σταθμοί θα πρέπει σε συνεννόηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους πληθυσμούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξουν άλλα καταστροφικά δυστυχήματα όπως αυτά στο Chernobyl και στη Fukushima».

 «Οι επιβαρυντικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από μια πιθανή εκροή ή έκρηξη, προϋποθέτουν τη συνεχή τήρηση των ενδεδειγμένων πρωτοκόλλων ασφαλείας και αναβαθμίσεων, αν και η τάση, τουλάχιστον στην Ευρώπη, είναι το σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών και η στροφή προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σημείωσε.

Είπε ακόμα ότι «δυστυχώς ούτε στην περίπτωση του σταθμού Ostrovets στη Λευκορωσία αλλ’ ούτε και στην περίπτωση του νέου υπό ανέγερση πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, λήφθηκαν υπόψη οι περιβαλλοντικές και άλλες ανησυχίες που εξέφρασαν τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται μόλις 45 μίλια από τον εν λόγω σχεδιαζόμενο πυρηνικό αντιδραστήρα, κατά παράβαση μάλιστα των σχετικών συστάσεων της Διεθνούς Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια.

Υπογράμμισε ότι οι οποιεσδήποτε πολιτικές επιφυλάξεις ή συμφέροντα υπάρχουν δεν μπορούν να τίθενται υπεράνω της δημόσιας υγείας και της υπέρτατης αξίας της ανθρώπινης ζωής.

Εξάλλου, σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Επιστημών και ΜΜΕ της ΚΣΣΕ, ο κ. Ευσταθίου, ως Εισηγητής εκ μέρους της Επιτροπής για το ρόλο της εκπαίδευσης στη ψηφιακή εποχή, παρουσίασε σχετικό προσχέδιο ψηφίσματος του στα μέλη της Επιτροπής.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top