ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ορφανίδης μέσω Skype για Συνεργατισμό: Η Κεντρική δεν μπορούσε να σπάσει το κύκλωμα

Ορφανίδης μέσω Skype για Συνεργατισμό: Η Κεντρική δεν μπορούσε να σπάσει το κύκλωμα

Υπήρχε «κλειστό κύκλωμα» στο Συνεργατισμό που δεν μπορούσε να σπάσει από την Κεντρική δήλωσε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης.

Για «κλειστό κύκλωμα» που υπήρχε στο Συνεργατισμό έκανε λόγο ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, καταθέτοντας στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Το «κύκλωμα» αυτό, είπε, δεν μπορούσε να το σπάσει η Κεντρική Τράπεζα, αλλά μόνο η Κυβέρνηση με δική της παρέμβαση.

Ο κ. Ορφανίδης, που διετέλεσε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) , από τις 3 Μαΐου 2007 μέχρι τις 2 Μαΐου 2012, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα της ΣΠΕ Στροβόλου, την οποία θεωρούσε ως την πιο επικίνδυνη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Ερευνητική, καταθέτοντας μέσω τηλεδιάσκεψης από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, τα ελλείμματα τα οποία είχε διαπιστώσει η Κεντρική Τράπεζα το 2009 στο Συνεργατισμό ανέρχονταν σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνοντας ότι ήταν μεν σημαντικά αλλά δεν καθιστούσαν συνολικά αφερέγγυο το Συνεργατισμό. «Δεν υπήρχε θέμα αφερεγγυότητας τότε. Υπήρχαν μεγάλες διαφορές από ΣΠΙ σε ΣΠΙ. Ορισμένα δεν είχαν ελλείμματα κεφαλαίου. Τα επαγγελματικά ήταν σε καλύτερη κατάσταση, ενώ ορισμένες από τις άλλες ΣΠΕ, ιδίως η Στροβόλου, ήταν φοβερά προβληματικές και έπρεπε να γίνουν άμεσα διορθώσεις» ανέφερε.

Δυστυχώς, είπε, δεν γίνονταν βελτιώσεις, ούτε υπήρχε ουσιαστική θετική ανταπόκριση για λύση των προβλημάτων.

Οπως ανέφερε, το 2011 είχε διαπιστώσει ως έναν από τους λόγους του προβλήματος το ότι η εταιρική διακυβέρνηση του Συνεργατισμού έπασχε και ότι υπήρχε αδυναμία και σε σχέση με τα άτομα που βρίσκονταν σε υπεύθυνες θέσεις.

Του έκαμε άσχημη εντύπωση, όπως είπε, όταν το 2009 διαπιστώθηκε ότι στη ΣΠΕ Στροβόλου υπήρχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) σε σημαντικά ποσά που είχαν δοθεί στον τότε Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη και στον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της ΣΚΤ, Νίκο Νικολάου.

Ερωτηθείς γιατί θεωρούσε πλασματική την κερδοφορία της ΣΠΕ Στροβόλου, ο κ. Ορφανίδης εξήγησε ότι υπήρχε σημαντική ανεπάρκεια στις προβλέψεις για ΜΕΔ, τις οποίες αν η ΣΠΕ έκανε ακολουθώντας σωστές πρακτικές, θα κατέγραφε ζημιές.

Ήταν πρόβλημα, όπως ανέφερε, το ότι τα βιβλία τους εξετάζονταν από μια ανεξάρτητη ελεγκτική υπηρεσία που εξέταζε τα Συνεργατικά και η οποία δεν ζητούσε να γίνουν σωστές προβλέψεις.

«Η ΣΠΕ Στροβόλου ήταν το πιο μεγάλο από τα ΣΠΙ, το πιο επικίνδυνο, εάν με ρωτούσατε αν είναι να κλείσει ένα τραπεζικό ίδρυμα στην Κύπρο και θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις, ποιο θα είναι, η απάντηση μου θα ήταν η ΣΠΕ Στροβόλου είναι η πιο επικίνδυνη» είπε, σημειώνοντας ότι ο γραμματέας της ΣΠΕ Στροβόλου τότε ήταν και ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ «και είναι αυτό που έκανε το κύκλωμα να είναι ένα κλειστό κύκλωμα».

Ο κ. Ορφανίδης εξέφρασε την άποψη ότι ο γραμματέας της ΣΠΕ Στροβόλου Δημήτρης Σταύρου θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί. Η αρμοδιότητα αυτή, εξήγησε, ανήκε στην Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών (ΥΕΑΣΕ). «Για μένα η πιο απογοητευτική επιστολή που έλαβα ήταν αυτή από τον κ. Λύρα (Πρόεδρος ΥΑΣΕΑ) που διαπίστωσα ότι το κύκλωμα ήταν τόσο κλειστό που δεν μπορούσε να σπάσει από την Κεντρική Τράπεζα, χρειάζονταν ουσιαστικές αλλαγές και παρέμβαση της κυβέρνησης για να γίνουν διορθώσεις. Ολόκληρη η επιτροπή της ΥΕΑΣΕ έδωσε αυτή τη φοβερή στήριξη στο πρόσωπο το κ. Σταύρου. Η εποπτική αρχή ουσιαστικά μου έλεγε ότι δεν έπρεπε να αγγίξουμε το συνεργατικό κίνημα», είπε.

Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε στην κατάθεσή του ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος στον Συνεργατισμό, που είχε «φουσκώσει» το 2011 σε €816 εκ., ήταν συνέπεια της απόφασης που έλαβαν στις 26 Οκτωβρίου 2011, ο τότε Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και οι ομόλογοί του στην ΕΕ, με την οποία ζητούσαν από τις εποπτικές αρχές της Δημοκρατίας να ζητήσουν από τα τραπεζικά ιδρύματα απομείωση των κρατικών ομολόγων που διατηρούσαν, και η ΣΚΤ είχε πολλά κυπριακά και αρκετά ελληνικά ομόλογα τα οποία ήταν «σκουπίδια». «Αυτά είναι κενά τα οποία με σωστούς χειρισμούς από τις κυβερνήσεις δεν θα υπήρχαν και δεν τα θεωρώ το ίδιο σημαντικά όπως τα κεφαλαιουχικά κενά, τα οποία υπήρχαν ένεκα μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ήταν πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί», είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top