ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε κοινωνικό διάλογο το νομοσχέδιο για την ενιαία υπηρεσία επιθεωρήσεων στο Υπ. Εργασίας

Σε κοινωνικό διάλογο το νομοσχέδιο για την ενιαία υπηρεσία επιθεωρήσεων στο Υπ. Εργασίας

Σε κοινωνικό διάλογο το νομοσχέδιο για τη σύσταση ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων, μετά από απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου, με στόχο αυτό να επιστρέψει στη Βουλή και να ψηφιστεί σε νόμο πριν τα Χριστούγεννα.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας την Τρίτη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής είπε πως πρόκειται για πολυ-ταλαιπωρημένο νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας ολοκληρώθηκε πριν 14 μήνες και οδηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής τον Νοέμβριο του 2017. Όταν το νομοσχέδιο ήταν ενώπιον της Ολομέλειας η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ ζήτησε αναβολή για να ετοιμαστεί κώδικας ή εγχειρίδιο για τις εξουσίες που θα έχει επιθεωρητής, είπε προσθέτοντας ότι το εγχειρίδιο ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και κατατέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας.

Συνεχίζοντας ο κ. Φακοντής είπε ότι μετά από γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας ότι το εγχειρίδιο πρέπει να είναι εσωτερικό έγγραφο, το νομοσχέδιο οδηγήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, δεν ψηφίστηκε και πρόσφατα επέστρεψε εκ νέου στην Επιτροπή Εργασίας αφού ζητήθηκε από τον ΔΗΣΥ και άλλα κόμματα προκειμένου να συζητηθούν οι ανησυχίες των εργοδοτικών οργανώσεων αναφορικά με τις εξουσίες που έχουν οι επιθεωρητές εφαρμογής των 28 νομοθεσιών που τίθενται κάτω από τον νόμο ομπρέλα.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη την Τρίτη η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου ζήτησε πίστωση χρόνου ώστε να συγκαλέσει σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους για να συζητήσουν ώστε να επιτευχθούν οι απαιτούμενες συγκλίσεις και να ομοφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας.

Περαιτέρω ο κ. Φακοντής είπε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέφρασαν ανησυχίες ότι δυνατόν οι επιχειρούμενες συγκλίσεις να οδηγήσουν σε ψαλίδισμα των προνοιών.

Δώσαμε τρεις εβδομάδες χρόνο για να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις η Υπουργός, με στόχο το νομοσχέδιο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ώστε πριν τα Χριστούγεννα να είναι ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση, είπε.

Ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο θα βοηθήσει σε τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως αυτά απορρέουν από τις 28 νομοθεσίες.

Διευκρίνισε ακόμα πως δεν αλλάζει τίποτε όσον αφορά στις εξουσίες των επιθεωρητών σε σχέση με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε κάθε μία εκ των 28 νομοθεσιών, αλλά απλά αυτές θα συγκεντρωθούν κάτω από αυτή την υπηρεσία για να είναι πιο αποτελεσματικές στη διεκπεραίωση των ελέγχων και να μπορεί να επιβάλλει τα εξώδικα πρόστιμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι υπήρξαν κάποιοι που τάσσονταν θετικά υπέρ του προτεινόμενου νόμου και άλλοι που τάσσονταν αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των συντεχνιών και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε στη συνέχεια ότι η Υπουργός Εργασίας βλέποντας τον κίνδυνο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο και να καταψηφιστεί, ή να ψηφιστεί ψαλιδισμένο, αποφάσισε να επαναφέρει το σώμα στον κοινωνικό διάλογο για να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των κομμάτων.

Η κίνηση της Υπουργού ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε ως κόμματα αν χρειαστεί βοήθεια να τη δώσουμε ώστε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί αν είναι δυνατόν ομόφωνα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top