ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ: Σαρωτικές έρευνες για παράνομες ουσίες- Εκατοντάδες ύποπτα πακέτα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ: Σαρωτικές έρευνες για παράνομες ουσίες- Εκατοντάδες ύποπτα πακέτα

Μεταξύ των ημερομηνιών 09 – 16 Οκτωβρίου 2018 διεξήχθη η παγκόσμια επιχείρηση PANGEA ΧΙ. Στόχος της επιχείρησης PANGEA είναι ο εντοπισμός και η κατάσχεση ψευδεπίγραφων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων που διακινούνται μέσω διαδικτύου.

Η επιχείρηση διεξάγεται από κοινού και συνδιοργανώνεται από την INTERPOL, τη EUROPOL, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων (WCO), το Μόνιμο Φόρουμ για το Παγκόσμιο Έγκλημα σχετικά με Φαρμακευτικά Προϊόντα (PFIPC), την Ομάδα Εργασίας των επικεφαλής των Φαρμακορυθμιστικών Αρχών των Κρατών Μελών της Ε.Ε. (HMA WGEO), το FDA Αμερικής, εργαστήρια ελέγχου ποιότητας φαρμάκων από όλο τον κόσμο και άλλους ιδιωτικούς φορείς.

Η πρώτη επιχείρηση διεξήχθη το 2008, με τη συμμετοχή 8 χωρών. Η Κύπρος, για πρώτη φορά συμμετείχε στην επιχείρηση PANGEA, το 2011 και έκτοτε λαμβάνει μέρος ανελλιπώς.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του 2018, στην οποία έλαβαν μέρος 116 χώρες, κατασχέθηκαν συνολικά σε παγκόσμια κλίμακα πέραν των 10,000,000 σκευασμάτων, υπολογιζόμενης αξίας μεγαλύτερης των $13,939,823.36. Επιπρόσθετα εντοπίστηκαν και διαγράφηκαν 3,671 παράνομες ιστοσελίδες και συνελήφθηκαν 859 άτομα.

Η επιχείρηση στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Τελωνείων, του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Υγειονομικών Υπηρεσιών, της Αρμόδιας Αρχής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, τoυ Κρατικού Χημείου, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και της Αστυνομίας Κύπρου, η οποία είχε και την ευθύνη του συντονισμού της όλης επιχείρησης.

Στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ελέγχθηκαν συνολικά 1.811 πακέτα, στα κατά τόπους Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία Δεμάτων και στον Αερολιμένα Λάρνακας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν τέσσερις (4) επιχειρήσεις σε όλη την Κύπρο με σκοπό τον εντοπισμό παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τα αποτελέσματα γενικά της επιχείρησης ήταν η κατακράτηση ή/και κατάσχεση 9 πακέτων, για περαιτέρω διερεύνηση, αφού περιείχαν ψευδεπίγραφα, παράνομα ή μη αδειοδοτημένα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ τέσσερα άτομα συνελήφθηκαν για αδικήματα κατά παράβαση του Περί φαρμάκων Νόμου. Ο συνολικός αριθμός των σκευασμάτων που κατακρατήθηκαν ή στάλθηκαν για ανάλυση ανήλθε στις 24.436 μονάδες λήψης και η υπολογιζόμενη αξία τους υπερβαίνει τις 72.000 δολάρια Αμερικής.

Σημειώνεται ότι τα παράνομα σκευάσματα που εντοπιστήκαν και κατασχέθηκαν στην Κύπρο για το 2018 είναι τριπλάσια σε αριθμό από προηγούμενα έτη.

Συγκεκριμένα, κατά τη φετινή επιχείρηση εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ή κατακρατήθηκαν διάφορα είδη φαρμακευτικών σκευασμάτων μεταξύ των οποίων αναβολικές ουσίες, φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, συμπληρώματα διατροφής που περιείχαν απαγορευμένες φαρμακευτικές ουσίες, σκευάσματα για απώλεια βάρους, τοπικά αναισθητικά καθώς επίσης και σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Σημειώνεται ότι σε μία από τις επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι Αρμόδιες Αρχές και κατά την οποία ανευρέθηκαν 20.000 δισκία για την ρύθμιση της λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και συνελήφθηκε ένα άτομο. Ανευρέθηκαν επίσης τεκμήρια βάσει των οποίων διαφάνηκε ότι λειτουργούσε ως παράνομο διαδικτυακό φαρμακείο. Επίσης σε άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε υποστατικά εντοπίστηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ξηρής φυτικής ύλης καθώς επίσης και αριθμός σκευασμάτων που περιείχαν παράγωγα κάνναβης.

Καταληκτικά η επιχείρηση, πέραν από τον εντοπισμό και την κατάσχεση ψευδεπίγραφων φαρμάκων, στοχεύει και στην ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση τέτοιων φαρμάκων. Το κυριότερο μέλημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι πρωτίστως η προστασία της υγείας του κοινού από τη χρήση φαρμάκων ή άλλων σκευασμάτων που εξασφαλίζονται με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς ιατρική συνταγή και συμβουλή, αφού ο κίνδυνος χρήσης τέτοιων προϊόντων δύναται να επιφέρει σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες είναι επιβλαβείς στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top