ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Οι ικανοί για εργασία θα διοχετεύονται στην αγορά

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Οι ικανοί για εργασία θα διοχετεύονται στην αγορά

Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας στον πολίτη, είπε η Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στον τόπο μας από το 2014, αποτελεί έκφραση αυτού του πλαισίου αρχών που έχουμε θέσει ως Κυβέρνηση, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία σημείωσε πως προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι η διασφάλιση για τον κάθε πολίτη -και ιδιαίτερα τους νέους- αξιοπρεπούς εργασίας σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας.

Σε χαιρετισμό της, σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελάχιστου Εισοδήματος, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το κοινωνικό δίχτυ προστασίας καλύπτει εξίσου όλους όσοι δεν έχουν κανένα εισόδημα αλλά και όσοι δεν κερδίζουν ικανοποιητικό εισόδημα από την εργασία τους για την αξιοπρεπή τους διαβίωση, ενώ λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περίπτωσης και παρέχονται συμπληρωματικά επιδόματα και υπηρεσίες, όπως κάλυψη αναγκών φροντίδας, παροχή στέγασης, μέτρα κοινωνικής συνοχής σε άτομα με αναπηρίες και σειρά άλλων υπηρεσιών και παροχών προς τους δικαιούχους.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, «ένας από τους σημαντικότερους στόχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αφορά την ενεργοποίηση των ικανών προς εργασία δικαιούχων και την ένταξη τους στην αγορά εργασίας μέσω σειράς εξειδικευμένων πολιτικών ενεργοποίησης που έχουν περιληφθεί στη Νομοθεσία».

Όπως σημείωσε «προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι η διασφάλιση για τον κάθε πολίτη και ιδιαίτερα τους νέους μας, αξιοπρεπούς εργασίας σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας», για να προσθέσει ότι «σε αυτό το πλαίσιο, έχουν προκηρυχθεί και υλοποιούνται σειρά Σχεδίων που απευθύνονται σε δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με στόχο τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης για επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, επιδοτούμενη απασχόληση ή και κατάρτιση σε βασικές δεξιότητες με συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας».

Επίσης, είπε ότι έχουν πρόσφατα προσληφθεί 30 εξειδικευμένοι σύμβουλοι απασχόλησης στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ώστε μέσω παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης παρέμβασης, οι ικανοί προς εργασία δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να διοχετευτούν προς την αγορά εργασίας, σε επαγγέλματα συναφή με τις δεξιότητες τους.

«Με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι δυνατότητες του Κράτους καθόσον αφορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το γεγονός αυτό καταγράφεται και στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται, αφού από το 2015 και έπειτα έχει αντιστραφεί η ανοδική πορεία των δεικτών που σχετίζονται με την φτώχεια, ιδιαίτερα δε το ποσοστό των πολιτών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, ποσοστό που για το 2017 είχε μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 2008», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «η σημαντική μείωση των δεικτών αναφορικά με την ανεργία και την φτώχεια, μας δείχνει βέβαια ότι οι πολιτικές μας βρίσκονται στον ορθό δρόμο, όμως δεν μας εφησυχάζει καθώς πιστεύουμε ότι χρειάζεται να καλυφθεί σημαντική ακόμη απόσταση, έχοντας ως στόχο την επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και την έναρξη κοινωνικού διαλόγου για εφαρμογή εθνικού κατώτατου μισθού».

Το χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, Βαθούλα Παναγή – Αντωνιάδου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top