ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτίου: «Τραγική η κατάσταση για εντοπισμό αγνοουμένων στα κατεχόμενα»

Φωτίου: «Τραγική η κατάσταση για εντοπισμό αγνοουμένων στα κατεχόμενα»

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στο θέμα του εντοπισμού αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, ο Επίτροπος Προεδρίας για  Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και ερωτηθείς για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου απάντησε πως «δυστυχώς η κατάσταση όσον αφορά τον εντοπισμό λειψάνων αγνοουμένων στα κατεχόμενα δεν είναι καθόλου καλή, θα έλεγα τραγική. Αν ληφθεί υπόψη ότι το 2018 εντοπίστηκαν μόνο γύρω στα 10 – 11 οστά αγνοουμένων, δηλαδή 2-3 οστά για κάθε αγνοούμενο, τότε αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και αυτοί οι ρυθμοί, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Πρόσθεσε ότι «αναζητούμε ακόμα την τύχη άλλων 850 αγνοουμένων μας. Είναι η κατοχική δύναμη που θα πρέπει επιτέλους να συνεργαστεί, να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού και να δώσει πληροφορίες για τις μετακινήσεις, αυτό το δεύτερο μεγάλο έγκλημα που έχει κάνει».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, η Τουρκία «θα πρέπει να δώσει πληροφορίες για τους μεγάλους ομαδικούς τάφους, που έγιναν μετά τις περισυλλογές των δικών μας παλικαριών.  Είναι ντροπή για τη διεθνή κοινότητα να μην κατάφερε μετά από 44 χρόνια, να πείσει και να πιέσει την Τουρκία να συνεργαστεί για ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα».

Όπως εξήγησε ο κ. Φωτίου, «το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι πολιτικό, είναι καθαρά ανθρωπιστικό θέμα και πραγματικά οι συγγενείς ζουν για 44 χρόνια ένα μεγάλο δράμα. Ιδιαίτερα αυτές οι μανάδες, που έχουν απομείνει λιγοστές και περιμένουν να κάνουν μια κηδεία για τα αγαπημένα τους παιδιά».

Ο Επίτροπος Προεδρίας, που μιλούσε ύστερα από την τελετή αγιασμού των υδάτων στο πλαίσιο των εορτασμών για τα Αγια Θεοφάνεια στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, είπε ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και τα μηνύματα είναι πολλά. Το Αγιο Πνεύμα να φωτίσει όλους μας με ενότητα και εθνική συνεννόηση να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της πατρίδας μας».

Πρόσθεσε ότι «ευχή όλων ασφαλώς, είναι το 2019 να είναι χρονιά απελευθέρωσης, επανένωσης της πατρίδας μας αλλά και διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων μας.

Στην τελετή αγιασμού των υδάτων παρέστησαν μεταξύ άλλων βουλευτές όλων των κομμάτων της Λάρνακας, ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, οι αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top