ΔΙΕΘΝΗ

«Ακλόνητη» η δέσμευση της Μέι για αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία

«Ακλόνητη» η δέσμευση της Μέι για αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία

«Ακλόνητη» είναι η δέσμευση της Τερέζα Μέι να αποτρέψει την επαναφορά των σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, όπως είπε η ίδια σε ομιλία της ενώπιον επιχειρηματιών στο Μπέλφαστ το απόγευμα της Τρίτης 5/2.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι θεωρία ως «μία από τις πιο βαριές ευθύνες» της να προστατέψει τα συμφέροντα των ταλαιπωρημένων από δεκαετίες βίας πολιτών της Βόρειας Ιρλανδίας και να διατηρήσει την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό, όπως σημείωσε, προϋποθέτει αταλάντευτη στήριξη της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Υπό το πρίσμα αυτό, είπε η κα Μέι, έχουν διεξαχθεί οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και υπό το ίδιο πρίσμα η ίδια αποδέχθηκε καλή τη πίστει τη Συμφωνία Αποχώρησης που περιλαμβάνει το αμφιλεγόμενο ‘backstop’. Αυτή η ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία και τελωνειακών συνόρων στη Θάλασσα της Ιρλανδίας διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μέχρι να βρεθεί άλλη λύση.

Η κα Μέι πρόσθεσε όμως ότι έχει αναδειχθεί ως βασικό θέμα η ανάγκη αλλαγής του backstop, κάτι που υποστήριξαν με την ψήφο τους προ ημερών οι Βρετανοί βουλευτές. Σε μια αποστροφή του λόγου της, πάντως, που ίσως απογοητεύσει τους Brexiteers είπε ότι δεν επιδιώκει μία συμφωνία «που δεν περιέχει αυτή την ασφαλιστική δικλείδα για το μέλλον».

Σημείωσε ότι αναγνωρίζει πως η προοπτική αλλαγής του backstop δημιουργεί ανησυχία στη Βόρεια Ιρλανδία και στην Ιρλανδία και διαβεβαίωσε πως θα επιδιώξει από την ΕΕ μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ευρεία υποστήριξη στη Βόρεια Ιρλανδία και την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων - μια συμφωνία χωρίς σκληρά σύνορα και χωρίς αλλαγή στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού της Ιρλανδίας. «Δε θα κάνω τίποτα που θα θέσει αυτά σε κίνδυνο», υποσχέθηκε η πρωθυπουργός Μέι, προσθέτοντας: «Δε θα επιτρέψω επιστροφή στα σκληρά σύνορα».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που θα διαχωρίζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κα Μέι αναφέρθηκε έξαλλου σε πρόθεση στενότερης συνεργασίας με την Ιρλανδία μετά από το Brexit, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινής διεκδίκησης από Λονδίνο και Δουβλίνο της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2030.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει την Τετάρτη συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, πριν μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για νέες διαπραγματεύσεις επί του backstop.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top