ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις για τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία από Λονδίνο και Άγκυρα

Αντιδράσεις για τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία από Λονδίνο και Άγκυρα

Έντονες είναι οι βρετανικές ανησυχίες αλλά και αντιδράσεις για την αναθέρμανση των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας ενώ έξαλλος εμφανίζονται ο Έρογλου και ο τουρκικός Τύπος με τις κινήσεις Αναστασιάδη.

Μέρος του ευρωπαϊκού Τύπου συνεχίζει να αναπαράγει τα ανυπόστατα δημοσιεύματα περί ύπαρξης ανταλλαγμάτων σε «μια συμφωνία τύπου “πάρε – δώσε” » μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας, για την θεσμοθέτηση του πλαισίου παραχώρησης ναυτικών και πιθανότατα αεροπορικών διευκολύνσεων σε ρωσικά πλοία και αεροπλάνα έναντι της επικύρωσης από την Ρωσική Δούμα για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του ρωσικού δανείου από το 2018 στο 2022 και με μειωμένο μάλιστα επιτόκιο.

Αν και η Λευκωσία έχει ήδη προβεί σε διαψεύσεις, επί του θέματος, ωστόσο ειδικά το Λονδίνο και η Άγκυρα είναι φανερό ότι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι την επαύριον της επίσκεψης Αναστασιάδη στην Μόσχα, μετά την εμφανέστατη επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών, σε όλους μάλιστα τους τομείς που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

Ενδεικτικά, πηγές που πρόσκεινται στο βρετανικό Foreign Office αναφέρουν σκωπτικά ότι δεν είναι ο καιρός τώρα για τέτοιου είδους ανοίγματα προς την Ρωσία του Πούτιν, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Μόσχας στην σύγκρουση που σοβεί στα ανατολικά της χώρας.

Παράλληλα, αναφορές γίνονται ότι η Βρετανία παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερη ανησυχία την αναβάθμιση των ναυτικών διευκολύνσεων που θα προσφέρει η Κύπρος στην Ρωσία, ένεκα και του γεγονότος ότι η γειτονική Συρία, στα εδάφη που εξακολουθεί να ελέγχει ο Πρόεδρος Άσαντ, είναι ρωσικό «προτεκτοράτο».

Αν και οι Βρετανοί αναγνωρίζουν ότι η Κύπρος έχει συνταχθεί σε κοινή με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους τους αναφορικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι η Βρετανία η οποία διατηρεί ειδικά συμφέροντα στην πρώην κτήση της, έχει αρχίσει και νιώθει εξαιρετικά άβολα με την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Μόσχας – Λευκωσίας.

Παράλληλα αίσθηση έχει προκαλέσει η «μπηχτή» Αναστασιάδη για τις ετεροβαρείς ευρωπαϊκές προσεγγίσεις προς Τουρκία και Ρωσία, καθώς όπως ο ΠτΔ είχε αναφέρει χθες ότι από την μια η Ευρώπη συνεχίζει να συνομιλεί για να εντάξει την Τουρκία στην Ε.Ε. ενώ ήδη κατέχει στρατιωτικά έδαφος χώρας κράτους-μέλους, ενώ την ίδια ώρα επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Ουκρανία όπου δεν έχουν αποδειχθεί οι κατηγορίες περί άμεσης εμπλοκής τακτικών ρωσικών δυνάμεων στην ένοπλη σύγκρουση Ρωσόφωνων και Κιέβου.

Ο Έρογλου επίσης εμφανίζεται να είναι έξαλλος με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας και μέσω του περιβάλλοντός του διαμηνύει ότι η τ/κ πλευρά δεν δεσμεύεται από αυτές ούτε και τις αναγνωρίζει, ενώ μένεα πνέει και ο τουρκικός Τύπος κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, θεωρώντας ότι οι διπλωματικές του κινήσεις προς Μόσχα γίνονται με σκοπό να πετύχει μια κίνηση – ματ στο Κυπριακό εις βάρος της Άγκυρας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top