ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Παρουσίασε τους υποψηφίους του στις Ευρωεκλογές το «Κίνημα Γιασεμί»

ΚΥΠΡΟΣ: Παρουσίασε τους υποψηφίους του στις Ευρωεκλογές το «Κίνημα Γιασεμί»

Τους υποψηφίους του στις Ευρωεκλογές παρουσίασε στις ελεύθερες περιοχές το τ/κ Κίνημα Γιασεμί.

Ο Σενέρ Λεβέντ, ο Ιμπραχίμ Αζίζ,  ο Οζ Καραχάν, η Λεϊλά Χουσεΐν (Κιράλπ), ο Ζεκί Μπεσικτεπελί και η Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλέρ είναι οι έξι υποψήφιου του τουρκοκυπριακού Κινήματος Γιασεμί, οι οποίοι κατά τη σημερινή διάσκεψη Τύπου στην Δημοσιογραφική Εστία, μίλησαν για τους λόγους που είναι υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές.

Ο Σενέρ Λεβέντ, μιλώντας μέσω διερμηνέα,  εξήγησε τι είναι το Κίνημα Γιασεμί και γιατί συμμετέχει στις εκλογές τις 26ης Μαΐου λέγοντας ότι, «κατερχόμαστε ως υποψήφιοι για να αποκαλύψουμε τι συμβαίνει πραγματικά, ενώ στο νότιο τμήμα της Κύπρου ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον βόρειο τμήμα της ισχύει το κεκτημένο της Άγκυρας».

«Κάτω   από   την   ισλαμοφασιστική   δικτατορία   του   Ταγίπ   Έρντογαν   και   του κόμματός του έχουν εκμηδενιστεί στην Τουρκία τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δικαιοσύνη έχει μετατραπεί σε μαστίγιο κατά της αντιπολίτευσης και οι φυλακές έχουν γεμίσει με ανθρώπους που διέπραξαν το αδίκημα της έκφρασης της άποψής τους» ανέφερε ο κ. Λεβέντ  προσθέτοντας ότι, το νησί μας βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας από το 1974, την πιο τραγική   χρονιά για την πατρίδα   μας».

Αλλά   αυτή   η   κατοχή   δεν   είναι  μόνο στρατιωτική, είπε σημειώνοντας παράλληλα ότι, «εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί και σε μια πολιτική κατοχή, καθώς, λόγω του πληθυσμού που μεταφέρεται συστηματικά από την Τουρκία, η δημογραφική δομή αλλοιώθηκε και οι Τουρκοκύπριοι γίνονται μειονότητα. Οι έποικοι από την Τουρκία έφτασαν να είναι πενταπλάσιοι από τους Κύπριους. Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο οι έποικοι να γίνουν ντόπιοι και οι ντόπιοι να μείνουν χωρίς πατρίδα, ενώ συνεχίζεται η λεηλασία των εδαφών των Ελληνοκυπρίων που υφαρπάχθηκαν με τη βία των όπλων το 1974».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε υποψήφιοι για να αποκαλύψουμε αυτές τις αλήθειες που τις κρύβουν. Δεν έμεινε μορφή καταπίεσης και βίας την οποία δεν υπέστη μέχρι σήμερα η εφημερίδα «Αφρίκα»,επειδή αποκαλεί την Τουρκία κατοχική δύναμη: Δέχτηκε  δύο φορές βομβιστικές επιθέσεις, δύο φορές επιθέσεις με πυροβολισμούς και καταχωρήθηκαν εναντίον της δεκάδες αγωγές και πιο πρόσφατα, στις 22 του Γενάρη 2018, ένας όχλος εποίκων επιτέθηκε στην εφημερίδα, κατόπιν υπόδειξης του Ερντογάν».

Ήταν επίθεση λιντσαρίσματος, με πέτρες και ρόπαλα, που  έγινε με την ανοχή και τη συνενοχή της αστυνομίας, είπε και ανέφερε ότι «ενώ οι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι, ο εκδότης της «Αφρίκα» Σενέρ Λεβέντ και ο διευθυντής της Αλί Οσμάν Ταμπάκ δικάζονται με την κατηγορία της «προσβολής ξένου κρατικού αξιωματούχου».

Ανέφερε ακόμα ότι, «μέχρι σήμερα, οι ηγεσίες και τα πολιτικά κόμματα δεν έκαναν σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης και της ειρήνης. Μερικά παραδείγματα είναι η διαιώνιση του θέματος των αγνοουμένων, το γεγονός ότι δεν πήγαν ούτε μια φορά μαζί οι δύο ηγέτες σε έναν ομαδικό τάφο, το ότι δεν άνοιξε το Βαρώσι και το ότι δεν δικάστηκαν οι εγκληματίες πολέμου».

«Είμαστε υποψήφιοι για να ξεσκεπάσουμε αυτό το καθεστώς του φόβου» σημείωσε ο Σενέρ Λεβέντ.

Ο μόλις 29 χρόνων Οζ Καραχάν, μόνιμος κάτοικος Λάρνακας, πόλη από την οποία κατάγεται, ανέφερε κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, ότι ο λόγος που ο ίδιος κατέρχεται ως υποψήφιος είναι γιατί πολλοί ξεχνούν ότι η Κύπρος είναι ακόμα υπό κατοχή, στα κατεχόμενα συνεχίζεται ακόμα μια γενοκτονία και «είμαστε υποψήφιοι για να συνεχίσουμε τον αγώνα της επανένωσης της πατρίδας μας, είμαι υποψήφιος να φωνάξω ότι η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους».

Ο Ιμπραχίμ Αζίζ, στις δηλώσεις του στα ελληνικά, ανέφερε ότι, «μπαίνουμε σε αυτή την άνιση μάχη ξέροντας ότι έχουμε απέναντι μας δυνατές ομάδες αλλά δεν είμαστε αφελείς, ξέρουμε τι κάνουμε, ξέρουμε γιατί είμαστε υποψήφιοι» προσθέτοντας ότι, δεν υποσχόμαστε πολλά πράγματα, υποσχόμαστε ένα πράγμα ότι θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος για τον τερματισμό της κατοχής της πατρίδας μας.

Στην αγάπη που έχει για την Κύπρο στηρίζει την υποψηφιότητα της η Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλέρ λέγοντας ότι μετά τα γεγονότα το 1974 η Τουρκία έδειξε για ακόμα μια φορά τον πραγματικό της φασιστικό και ισλαμικό εαυτό με τις επιθέσεις ενάντια της εφημερίδας «Αφρίκα».

Η Λεϊλά Χουσεΐν (Κιράλπ), με μεταφορικό τρόπο σύνδεσε το γιασεμί με την τραγωδία της Κύπρου λέγοντας ότι το γιασεμί είναι ένα λουλούδι που παρόλες τις καιρικές συνθήκες εντούτοις διατηρεί το λευκό χρώμα και την μυρωδιά του όμως «υπάρχει ένα γιασεμί που με επηρεάζει και αυτό είναι το γιασεμί που είναι τυλιγμένο μέσα στα συρματοπλέγματα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κάτω από τα ερείπια των σπιτιών και παρόλα αυτά εδώ και 45 χρόνια παραμένει πράσινο κα ζωντανό φωνάζοντας με τη μυρωδιά του ότι είμαι ακόμα εδώ, ζωντανό».

Μιλώντας στα ελληνικά κατά τη διάσκεψης Τύπου ο Ζεκί Μπεσικτεπελί, αναφέρθηκε στη σημασία των αξιών της ελευθερίας και της πατρίδας και πρόσθεσε λέγοντας ότι όλοι οι Κύπριοι πρέπει να ενωθούν στον αγώνα εναντίον της κατοχής.

Ο κ. Λεβέντ, είπε αναφερόμενος στον λόγο που κατέρχεται ως υποψήφιος ότι «ήθελαν να με σκοτώσουν, δεν τα κατάφεραν! Έτσι και εγώ είμαι υποψήφιος. Προσπάθησαν πολλές φορές να μας σκοτώσουν δεν τα κατάφεραν και μπορεί να ξαναπροσπαθήσουν αλλά δεν κατάφεραν να μας σταματήσουν από το να αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε» προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί τις προσπάθειες για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν είναι χώρα που υλοποιεί τις υποσχέσεις της.

Σε ερώτηση σχετικά με τη διαφορά του συνθήματος «ολική Κύπρος», σύνθημα που χρησιμοποιεί και το Κίνημα Γιασεμί και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο κ. Λεβέντ είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελληνοκύπριων δημοσιογράφων ότι ο ίδιος αναφέρεται σε κατοχή ενώ ο κ. Κιζίλγιουρεκ δεν κάνει αναφορά σε κατοχή σημειώνοντας ότι αν ψηφιστεί ο Κιζίλγιουρεκ τότε στην Ευρώπη θα υποστηρίξει την Τουρκία και τα δικαιώματα της.

«Η Τουρκία εμένα προσπάθησε να σκοτώσει και όχι τον Νιαζί» είπε.

Σε ερώτηση γιατί είναι μόνο Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι και δεν υπάρχουν Ελληνοκύπριοι ο κ. Λεβέντ είπε ότι, εδώ δεν βρισκόμαστε ως Τουρκοκύπριοι αλλά ως Κύπριοι, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, άτομα που καταδικάζουν την τουρκική κατοχή ενώ έκανε αναφορά στην καταπάτηση του δικαιώματος της ελευθερίας της σκέψης και έκφρασης στα κατεχόμενα.

Στο θέμα των αγνοουμένων είπε μεταξύ άλλων ότι, δεν γίνεται σοβαρή προσπάθεια από την πολιτική ηγεσία για την επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων αναφέροντας ότι πολλές φορές απεύθυνε έκκληση στους ηγέτες όπως παραστούν μαζί σε κηδεία αγνοουμένων.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top