ΔΙΕΘΝΗ

Ψηφοφορία για αναβολή του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων

Ψηφοφορία για αναβολή του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων

Νέα ψηφοφορία, αυτή τη φορά για την αναβολή του Brexit, διεξάγεται το βράδυ (5μμ τοπική ώρα) στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Η κυβερνητική πρόταση που έχει κατατεθεί προς ψήφιση καλεί το σώμα να συμφωνήσει με την υποβολή αιτήματος προς την ΕΕ για μία παράταση της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50.

Προσθέτει, ωστόσο, τα εξής:

-         αν η Βουλή επικυρώσει τη συμφωνία του Brexit  που έχει συναφθεί μεταξύ κυβέρνησης και ΕΕ μέχρι την προσεχή Τετάρτη 20 Μαρτίου, τότε η πρωθυπουργός Μέι θα επιδιώξει μία παράταση του Άρθρου 50 έως την 30ή Ιουνίου 2019, δηλαδή έως τις παραμονές της έναρξης της θητείας του νέου ευρωκοινοβουλίου

-         αν η Βουλή δεν επικυρώσει τη συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου, τότε θεωρείται «εξαιρετικά πιθανό» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Μαρτίου να απαιτήσει «μία ξεκάθαρη επιδίωξη» για να παραχωρήσει μία παράταση, τη διάρκεια της οποίας θα καθορίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Από το κείμενο της κυβερνητικής πρότασης συνάγεται ότι η κα Μέι θα επαναφέρει εντός των ημερών προς ψήφιση τη συμφωνία του Brexit, η οποία σε δύο εκδοχές της έχει απορριφθεί εμφατικά και στις δύο ψηφοφορίες στις οποίες τέθηκε.

Στην πρώτη περίπτωση, της έγκρισης της συμφωνίας, η κα Μέι εξήγησε ότι η παράταση θα χρειαστεί για να περάσει η συνοδευτική νομοθεσία. Θα πρόκειται για «σύντομη τεχνική παράταση», είπε η πρωθυπουργός.

Στη δεύτερη περίπτωση, νέας καταψήφισης της συμφωνίας, η κα Μέι αλλά και το κείμενο της κυβερνητικής πρότασης επισημαίνουν ότι η παράταση μάλλον θα είναι πέραν της 30ής Ιουνίου και επομένως θα απαιτηθεί συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Θέτοντας το δίλημμα μεταξύ έγκρισης της συμφωνίας της και ενδεχομένως μεγάλης παράτασης του Brexit με πιθανή αλλαγή στρατηγικής, η κα Μέι εντείνει την πίεση επί των ευρωσκεπτικιστών στο κόμμα της. Ήδη κατά τ’ άλλα ένθερμοι υποστηρικτές του σκληρού Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα, αλλά και η ηγεσία του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) με δηλώσεις τους εμφανίζονται πιο ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να αποδεχθούν τελικά τη συμφωνία της κ. Μέι.

Σε μια προσπάθεια να ωθηθούν λίγο περισσότερο προς την υπερψήφιση της συμφωνίας, ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ φέρεται να εξετάζει ανανεωμένη γνωμοδότηση που θα καθησυχάζει λίγο περισσότερο τις ανησυχίες αυτών των ευρωσκεπτικιστών για την πιθανότητα επ’ αόριστον παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στο λεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ομάδες βουλευτών αναμένεται να επιχειρήσουν να πάρουν κατά κάποιον τρόπο τον έλεγχο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και της βρετανικής στρατηγικής με την υποβολή τροπολογιών στην κυβερνητική πρόταση για την αποψινή ψηφοφορία.

Η τροπολογία που εκτιμάται ότι θα συγκέντρωνε την ευρύτερη διακομματική στήριξη αφορά τη διενέργεια «ενδεικτικών ψηφοφοριών» στη Βουλή των Κοινοτήτων επί όλων των πιθανών καταλήξεων του Brexit. Σκοπός αυτών θα είναι να προκύψει ποιο εναλλακτικό σχέδιο έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Κατά ορισμένους αναλυτές ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να είναι μια μορφή «μαλακού» Brexit με κάποιου είδους τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top