ΔΙΕΘΝΗ

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ: Αλαλούμ με την Κωνσταντινούπολη - Δηλώνουν όλοι νικητές

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ: Αλαλούμ με την Κωνσταντινούπολη - Δηλώνουν όλοι νικητές

Όλοι νικητές δηλώνουν στην Τουρκία μετά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου ενώ κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν και οι δύο ότι κέρδισαν την Κωνσταντινούπολη-που φαίνεται όμως να καταλήγει στην αντιπολίτευση- παρόλο που το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού σταμάτησε από το βράδυ της Κυριακής (31/3) τη ροή αποτελεσμάτων για τον επίμαχο μητροπολιτικό δήμο με καταμετρημένο ποσοστό το 98,7%.

Ο μητροπολιτικός δήμος Κωνσταντινούπολης μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ωστόσο η κυβερνητική συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ έχασε οριστικά τον μητροπολιτικό δήμο Άγκυρας αν και σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας λαμβάνουν ποσοστά 52%.

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία καταμέτρησης της Κων/πολης χθες το βράδυ ο υποψήφιος του ΑΚΡ-ΜΗΡ Κωνσταντινούπολης βγήκε να δηλώσει ‘Κερδίσαμε την Κωνσταντινούπολη” προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Λίγο αργότερα δημιουργήθηκε σύγχυση όταν ο Τούρκος Πρόεδρος “δήλωσε πως ακόμη και εάν ο λαός έδωσε τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, εμάς μας έδωσε τις άλλες συνοικίες”, δήλωση που εκλήφθηκε ως παραδοχή ήττας από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Τελικά ξεκαθάρισε πως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παραδεχόταν ήττα και πως άφηνε απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να είχαν χάσει την Κωνσταντινούπολη. Τελικά το θέμα ξεκαθάρισε όταν ο σύμβουλος επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε μέσω τουίτερ ότι “δεν υπάρχει καμιά αντίφαση μεταξύ των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου και του Μπιναλί Γιλντιρίμ”.

Τελικά και ο επαρχιακός Πρόεδρος του ΑΚΡ Κωνσταντινούπολης Μπαϊράμ Σενοτσάν δήλωσε ότι κέρδισαν την Κων/πολη με 3 χιλιάδες 870 ψήφους διαφορά. Μάλιστα μέχρι το πρωί γέμισε η Κων/πολη με αφίσες που έγραφαν “Ευχαριστώ Κων/πολη”.

Αντιδρά CHP και Ιμαμίογλου

Ωστόσο το CHP αντέδρασε έντονα λέγοντας κατηγορώντας τον Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι βιάστηκε να αυτοανακηρυχθεί νικητής. Μάλιστα μέχρι σήμερα το πρωί ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου προέβη σε δηλώσεις 10 φορές και στην τελευταία του στις 7.10 το πρωί κατηγόρησε και πάλι το Ανατολού ότι δεν έκανε το καθήκον του και κατέληξε ότι πλην μιας κάλπης, 4 εκατομμύρια 169 χιλιάδες 206 έδωσαν ψήφο σε μένα και στον αντίπαλό μας 4 εκατομμύρια 141 χιλιάδες 179 ψήφους. Επέκρινε ακόμη το γεγονός ότι σε όλη την Κωνσταντινούπολη έγραψαν “Ευχαριστώ Κωνσταντινούπολη”.

Ερντογάν: Δεν θυμώνουμε

Πάντως χθες το βράδυ στην ομιλία του στην Άγκυρα, ‘ομιλία στο μπαλκόνι’ ο Τούρκος Πρόεδρος είπε “είμαστε ένα κόμμα που έχει πάρει το 52%, των ψήφων, εμείς είμαστε πρώτοι”, λέγοντας ότι για τα επόμενα 4,5 χρόνια δεν υπάρχουν εκλογές στην Τουρκία και θα αξιολογήσουν αυτό το διάστημα με τον καλύτερο τρόπο. “Θα καταβάλουμε προσπάθειες για να περατωθούν όλα τα ζητήματα που περιμένουν λύση”, ανέφερε. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν κατάφεραν να μπουν ‘αρκετά στις καρδιές των ανθρώπων’ στις περιοχές που δεν πήραν τα αποτελέσματα που έχασαν. “Δεν θυμώνουμε ούτε πληγωνόμαστε”, ανέφερε.

Τα ποσοστά και οι δήμοι

Με καταμετρημένο το 99,01% , το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ λαμβάνει 44,42%, το CHP 30,07%, το Καλό Κόμμα 7,46%, το ΜΗΡ 7,25% και το φιλοκουρδικό HDP 4,22%.Η συμμαχία ΑΚΡ - ΜΗΡ πήρε συνολικό ποσοστό 51,67% και η συμμαχία της αντιιπολίτευσης CHP-Καλό Κόμμα 37,53%.

Το ΑΚΡ με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα σε όλη την Τουρκία, κέρδισε 16 μητροπολιτικούς δήμους 24 πόλεις και 512 συνοικίες. Το CHP κέρδισε 10 μητροπολιτικούς δήμους, 10 πόλεις και 182 συνοικίες. Το Καλό Κόμμα δεν κέρδισε κανένα μητροπολιτικό δήμο, ούτε πόλη και κέρδισε μόνο 18 συνοικίες. Το ΜΗΡ κέρδισε ένα μητροπολιτικό δήμο, δέκα πόλεις και 136 συνοικίες. Το φιλοκουρδικό HDP κέρδισε 3 μητροπολιτικούς δήμους, πέντε πόλεις και 45 συνοικίες.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top