ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρις Βαν Χόλεν για Τουρκία και S-400: «Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο»

Κρις Βαν Χόλεν για Τουρκία και S-400: «Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο»

Την ικανοποίηση του για τη θέση που πήρε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, εκφράζει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καλωσορίζει τη στάση του Προέδρου Τραμπ, υπενθυμίζοντας ότι η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, αλλά και η ενεργοποίηση των κυρώσεων που προβλέπονται από τον νόμο CAATSA, έχει ευρεία στήριξη στο Κογκρέσο. Όπως μάλιστα σημειώνει, με την τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου η Ουάσινγκτον έχει πλέον υιοθετήσει μια απόλυτα ξεκάθαρη στάση.

«Ο Πρόεδρος είχε δίκιο. Αυτή ήταν μια πρωτοβουλία του Κογκρέσου. Έχω πιέσει πολύ σκληρά και χαίρομαι που βλέπω τον Πρόεδρο να παίρνει ξεκάθαρα αυτή τη θέση. Ήμουν λίγο ανήσυχος για ένα διάστημα, αλλά τώρα οι ΗΠΑ έχουν μια πολύ ξεκάθαρη θέση», εξηγεί ο κ. Βαν Χόλεν.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αμερικανός γερουσιαστής χαρακτηρίζει «πολύ κακή απόφαση» την επιλογή που έκανε η Τουρκία για την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 και κατηγορεί την Άγκυρα ότι εκθέτει σε κίνδυνο τις υπόλοιπες ΝΑΤΟϊκές χώρες, μέσω της αντισυμμαχικής της συμπεριφοράς.

«Η Τουρκία πήρε μια πολύ κακή απόφαση, όταν επέλεξε να ολοκληρώσει την παράδοση του ρωσικού συστήματος S-400. Λένε ότι είναι ένας ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος, αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Γιατί οι S-400 θα θέσουν σε κίνδυνο τους πιλότους του ΝΑΤΟ και θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια κάθε μέλους του ΝΑΤΟ. Γι 'αυτό ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι αν η Τουρκία αποκτήσει τους S-400, δεν θα πάρει τα F-35», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να υπαχθεί σε ένα καθεστώς εξαίρεσης «waiver» που θα τις επιτρέψει να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων, ο κ. Βαν Χόλεν ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί την αμερικανική νομοθεσία.

«Έχουμε ισχυρή διακομματική στήριξη γι' αυτή τη θέση. Η Τουρκία δεν μπορεί να παραλάβει τα F-35 αν συνεχίσει να παίρνει τους S-400. Είναι, επίσης, ένα ζήτημα αμερικανικής νομοθεσίας το ότι ο Πρόεδρος πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ενός σημαντικού ρωσικού συστήματος. Πρέπει λοιπόν να ακολουθήσουμε και αυτό» υπογραμμίζει.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top