ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλήρη στήριξη στη Λευκωσία για αξιοποίηση φυσικών πόρων στην Κοινή Δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ, Ισραήλ

Πλήρη στήριξη στη Λευκωσία για αξιοποίηση φυσικών πόρων στην Κοινή Δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ, Ισραήλ

Την πλήρη στήριξη και την αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με την εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, εκφράζει η Κοινή Δήλωση των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας των εργασιών της 1ης Υπουργικής Διάσκεψης για την Ενέργεια που διεξήχθη στην Αθήνα.


Στο πλαίσιο της κοινής τους δήλωσης, οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, της Κυπριακής Δημοκρατίας Γεώργιος Λακκοτρύπης, του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ, και ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ενεργειακούς Πόρους, Φράνσις Φάννον, εκφράζουν την ανησυχία τους για τα πρόσφατα προκλητικά βήματα που έχουν γίνει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην κοινή δήλωση, οι ΗΠΑ εξέφρασαν εκ νέου, κατά τη διάρκεια της Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης, τη θέση τους ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου «θα πρέπει να διαμοιρασθούν κατά δίκαιο τρόπο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, οι Υπουργοί συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας στο πεδίο της ενέργειας και επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ενεργειακούς Πόρους, Φράνσις Φάννον υπογράμμισε την αυξανόμενη και απτή υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός δομημένου τετραμερούς μηχανισμού συνεργασίας που επικεντρώνεται στα ενεργειακά θέματα.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους, οι Υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και οι ΗΠΑ αναγνώρισαν αρκετούς σημαντικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα σχέδια υποδομής, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αποθήκευση, την προετοιμασία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, την περιβαλλοντική προστασία και την κυβερνοασφάλεια, ενώ συμφώνησαν να ιδρύσουν μια Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου (ΟΕΥΕ) που θα αναδείξει συγκεκριμένα ενεργειακά σχέδια και θα προτείνει τρόπους για την προώθηση της υλοποίησης τους.

Ακόμα, οι Υπουργοί συμφώνησαν να δουλέψουν προς την κατεύθυνση υπογραφής μιας συμφωνίας για την υιοθέτηση ενός κοινού μηχανισμού ετοιμότητας και αντίδρασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις υποθαλάσσιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου θα αναφέρει την πρόοδο που έχει σημειώσει προς τους Υπουργούς Ενέργειας και τις ΗΠΑ σε τακτή βάση.

Επιπλέον αποφασίστηκε η ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, καθώς και η εγκαθίδρυση ενός Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ μέσω της ενεργητικής προώθησης της διαφοροποίησης των πηγών εισαγωγής και των διαδρομών.

Ειδική μνεία γίνεται, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης, και στην έντονη υποστήριξη των τεσσάρων χωρών προς «τα δικαιώματα των κυρίαρχων κρατών έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θάλασσα του Αιγαίου», όπως αναφέρεται.

Τέλος, οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη τους προς το σχέδιο του Αγωγού Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed Gas Pipeline), τον οποίο χαρακτηρίζουν ως ένα σχέδιο «μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επίσης δημιουργεί μια στρατηγική σύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί υπενθυμίζουν στην κοινή τους δήλωση «ότι η σχετική Διυπουργική Συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία τον Δεκέμβριο του 2018, έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Φεβρουάριο του 2019 και θα πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top