ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικό Συμβούλιο: Ομόφωνη καταδίκη της νέας τουρκικής εισβολής

Εθνικό Συμβούλιο: Ομόφωνη καταδίκη της νέας τουρκικής εισβολής

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις μετά την εισβολή του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Λευκωσία, ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου απόφαση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει για πρώτη φορά γεώτρηση, εντός αδειδοδοτημένου οικοπέδου της ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Αβέρωφ Νεοφύτου καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο για τις ενέργειες της Τουρκίας και ειδικά την πρόθεση της να κάνει γεώτρηση εντός των αδειοδοτημένων οικοπέδων της ΚΔ. Την ίδια ώρα ο Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε πως βρισκόμαστε σε οριακό σημείο για το μελλον του Κυπριακού Ελληνισμού, ενώ ευχήθηκε οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη να καρποφορήσουν.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον διάλογο για επίλυση του Κυπριακού. Το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας την ώρα που ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επαναβεβαιώσει τα ψηφίσματα για Αμμόχωστο και για τη ΔΔΟ, πρέπει να βγαίνει και από την ολόητητα των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, διαφορετικά θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία μας.

Από την πλευρά του ο Άντρος Κυπριανού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την ενημέρωση και κατήγγειλε τις νέες προκλήσεις στην ΑΟΖ.

«Θέλω όμως να καταγγείλω και με όλη τη δύναμη της ψυχής μου τις ενέργειες της Τουρκίας. Ανησυχούμε ακόμα περισσότερο για το πως εξελίσσονται τα πράγματα γύρω από το Κυπριακό. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας τους κινδύνους που υπάρχουν. Θα συμφωνήσω απολύτως με τον κ. Νεοφύτου για το ποιο είναι το πλαίσιο στη βάση του οποίου διεκδικούμε  τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Ο πρόεδρος τα ΕΔΕΚ υπέδειξε ότι είναι ομόφωνη η τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου για να καταδικαστούν οι ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ.

«Η δεύτερη πλάνη είναι χειρότερη της πρώτης. Δηλαδή αν υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι με τις μονομερείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς θα φτάσουμε σε λύση, κάθε άλλο παρά θα πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Θα πρέπει να στηριχτουμε στα πολιτικά και διπλωματικά όπλα που διαθέτει η ΚΔ. Πολύ περισσότερο αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως οι συνεχείς υποχωρήσεις οδηγούν σε μονιμοποίηση της διχοτόμησης και φέρνουν την Τουρκία κοντά στον στόχο της ελέγχου της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.»

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε πως η σύσκεψη έγινε κάτω από τη σκιά των παραβιάσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η καταδίκη αυτών των ενέργειων είναι ομόφωνη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

«Θα πρέπει η αντίδραση της ΚΔ να είναι άμεση και ανάλογη. Θα πρέπει να προωθήσουμε περιφερειακές συμμαχίες που θα μας επιτρέψουν να θωρακίσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες», υπέδειξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Όσο αφορά τα μέτρα ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε πως δεν επιθυμεί να μπει σε συζήτηση για τα μέτρα. Θα πρέπει αυτές οι προσπάθειες να ξεκινήσουν άμεσα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα μέτρα να είναι άμεσα, αποτελεσματικά και ανάλογα των προκλήσεων. «Μας έχει λεχθεί αυτό και δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της Κυβέρνησης. Δεν είμαστε εμείς που θα προωθήσουμε τα μέτρα».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε πως, «είναι θετικό το γεγονός ότι σήμερα τουλάχιστον για καταδίκη της Τουρκίας, υπήρξε ομοφωνία. Και υπήρξε ομοφωνία ότι αυτές οι ενέργειες υποσκάπτουν τις προσπάθειες του γ.γ. για επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι λυπηρό να μην υπάρχει ομοφωνία ως προς το πως θα πρέπει να αναχαιτιστούν οι κινήσεις της Τουρκίας. Με τις κόκκινες γραμμές και τους στόχους που έχει θέσει η Τουρκία, δεν ξέρω που μας οδηγεί. Με τις κινήσεις της δεν θα λυθεί το Κυπριακό. Βοηθήσαμε άθελα μας με τις δύο διασκέψεις. Αν επαναλάβουμε το ίδιο λάθος για τρίτη φορά το λάθος θα βαραίνει εμάς».

«Δυστυχώς», είπε ο Γιώργος Λιλλήκας, «κατέρρευσε η προσπάθεια έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, λόγω διαφορετικών εκτιμήσεων για το τι έπρεπε να περιέχει το Κοινό Ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top