ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος μπορεί να σταματήσει τον Ερντογάν; - Στα σκαριά η νέα οθωμανική αυτοκρατορία

Ποιος μπορεί να σταματήσει τον Ερντογάν; - Στα σκαριά η νέα οθωμανική αυτοκρατορία

Στην δημιουργία μιας νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας αποσκοπούν οι κινήσεις και οι πράξεις του νέο – σουλτάνου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι σχεδιασμοί του εκτείνονται σε όλες τις γείτονες χώρες της Τουρκίας, η οποία προβάλει συνεχώς το επιθετικό της πρόσωπο.

Του Ανδρέα Πογιατζή

Σε κάθε σημείο του πλανήτη, στο οποίο κατοικεί τουρκικός πληθυσμός, ο Ερντογάν προβάλλει την ανάγκη για την ασφάλεια αυτών των πληθυσμών, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποκτήσει πρόσβαση στα εσωτερικά τρίτων χωρών.

Αυτό το παράδειγμα μπορούμε να το δούμε στην Βοσνία, όπου η Τουρκία διατηρεί  στρατιωτική βάση, και την έχει θέσει υπό οικονομική εξάρτηση. Η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο προστάτη της βοσνιακής μουσουλμανικής κοινότητας και παρεμβαίνει κάθε φορά που παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα στην Σερβία ή στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Μια άλλη περίπτωση είναι η Συρία, όπου ιστορικά έχουν σημειωθεί πολλές συγκρούσεις με την Τουρκία, τόσο για την στήριξη της δεύτερης προς το κουρδικό PKK, τόσο και από την εκμετάλλευση των υδάτων των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη από την Άγκυρα. Η Τουρκία χτίζοντας φράγματα σε αυτούς τους ποταμούς ελαχιστοποίησε την ροή των υδάτων προς την Συρία και το Ιράκ, αποκτώντας ακόμα ένα πιεστικό όπλο στις σχέσεις των δύο χωρών. Σήμερα και με πρόφαση την «εθνική ασφάλεια» της Τουρκίας, η Άγκυρα με τις ευλογίες των ΗΠΑ, επιχειρεί να διχοτομήσει την Συρία δημιουργώντας την λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» στην βόρια Συρία.

Στα δυτικά σύνορα, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ποτέ δεν ήταν καλές. Μπορούν να γραφτούν ολόκληροι τόμοι, για το πως η Άγκυρα επεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας. Ξεκινώντας από την Θράκη, έχει θεσπιστεί μια τούρκικη πολιτική η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει τουρκική μειονότητα στην Θράκη με πλήρη αυτονομία των μουφτήδων και τον έλεγχο της περιοχής.

Στο Αιγαίο, απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη  με τις ροές των μεταναστών, ενώ παράλληλα έχει δεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζοντας κονδύλια πολλών εκατομμυρίων, πως θα περιθάλψει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Στη νότια πλευρά και την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα είναι έντονα επιθετική προσπαθώντας να εξασφαλίσει τους μακροχρόνιους σχεδιασμούς της, των έλεγχο της Κύπρου και τις περιοχής. Δημιούργησε ένα 'κράτος' με αξιωματούχους-μαριονέτες  στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, και μέσω αυτών προχωρεί στην νομιμοποίηση της τουρκικής παρουσίας στο νησί και στον κατακερματισμό της Κυπριακής ΑΟΖ. Και πάλι με πρόφαση την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, επιδιώκει την αέναη παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί, αλλά και πολιτική εμπλοκή στα εσωτερικά του κράτους.

Είναι φανερό πως ο απώτερος στόχος του Ερντογάν, είναι η αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας εκτείνοντας τα σύνορα και την επιρροή της Τουρκίας προς την ανατολή, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ποιος μπορεί να σταματήσει τον Ερντογάν; Πάντως όχι εμείς. Πέραν της στρατιωτικής ανωτερότητας της Τουρκίας, η Κύπρος υστερεί ακόμα και στα πιο απλά, την έκδοση δηλαδή ενός κοινού ανακοινωθέντος.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top