ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Λακκοτρύπης: Η κρίση που βιώνουμε απαιτεί την ενεργοποίηση όλων

Γ. Λακκοτρύπης: Η κρίση που βιώνουμε απαιτεί την ενεργοποίηση όλων

Η ανάπτυξη στο νησί μας και η έξοδος από την οικονομική κρίση εξαρτάται, στον μεγαλύτερο βαθμό, από εμάς τους ίδιους ενώ σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών μας αποτελούν η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η επιχειρηματικότητα και η εφευρετικότητά μας, με την Κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την κινητήρια δύναμη της οικονομίας του νησιού μας, τον εμποροβιομηχανικό μας κόσμο, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της 2ης Έκθεσης Προϊόντων και Υπηρεσιών Επαρχίας Αμμοχώστου, ο Υπουργός ανέφερε ότι η βαθιά οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα απαιτεί, δίχως άλλο, την άμεση ενεργοποίηση όλων μας, προκειμένου να την ξεπεράσουμε με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες.

Προς τούτο, σημείωσε, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και σε συνδυασμό με τη διενέργεια στοχευμένων και εξωστρεφών δράσεων, να εργαστούμε σκληρά και συντονισμένα για την προώθηση σε Κύπρο και εξωτερικό των ποιοτικών και καινοτόμων μας προϊόντων και υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας, μέσω της παράλληλης ανάπτυξης του πρωτογενούς και του τουριστικού τομέα, μπορούν να αποτελέσουν στα χέρια μας ένα ιδιαζόντως ισχυρό όπλο.

Σε αυτή, λοιπόν, την εθνική μας προσπάθεια, είμαι βέβαιος είπε, ότι η ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου έχει τη δυναμική και πληροί όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις, για να βγει μπροστά και να πρωτοπορήσει.

Ιδιαίτερα, σημείωσε, ότι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί για το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού βασική προτεραιότητα. “Εξού και προωθούμε σήμερα στοχευμένα εργαλεία για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών, έχοντας εξασφαλίσει για τον σκοπό αυτό συνολικά €165 εκ. από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020”, πρόσθεσε.

Ήδη, είπε, έχουμε προκηρύξει αριθμό πρωτοπόρων Σχεδίων Χρηματοδότησης, ενώ σύντομα θα ανακοινώσουμε και άλλα, τα οποία και καλώ όλους τους ενδιαφερομένους να εκμεταλλευτούν στο έπακρον. Τα Σχέδια αυτά παρουσιάσαμε και το περασμένο Σάββατο σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Παραλίμνι, όμως θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να τα αναφέρω και σήμερα εν τάχει.

Εχουμε προχωρήσει, ανέφερε, στην πρώτη προκήρυξη του Σχεδίου Επιχειρηματικής Καινοτομίας ύψους €10 εκ., του Σχεδίου Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω για Επιχειρήσεις €6 εκ. και των Σχεδίων για τη Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα ύψους €8 και €3 εκ. αντίστοιχα.

Επίσης, προκηρύχθηκαν, μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Σχέδιο Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω για Κατοικίες ύψους €8 εκ. και το Σχέδιο €14 εκ. για Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Μεταποιητικού Τομέα και Άλλων Στοχευμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων.

Είπε πως θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες ανακοινώσεις αναφορικά με τα Σχέδια που θα εφαρμόσουμε φέτος: Τον Απρίλιο για το Σχέδιο για Επενδύσεις στον Οινοποιητικό Τομέα ύψους €3 εκ., τον Μάιο για το Σχέδιο για τη Δημιουργία ή Εκσυγχρονισμό Μονάδων Μεταποίησης και Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων ύψους €10 εκ. και, τέλος, εντός των επόμενων μηνών για ακόμα δύο Σχέδια Χορηγιών ύψους €2 εκ. έκαστο –το πρώτο για την Προώθηση της Δημιουργίας Εταιρικών Επιχειρηματικών Συμπράξεων (Clusters) και το δεύτερο για την Προώθηση του Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

Εξάλλου, σημείωσε, σε σημαντικές εξαγγελίες για τις επιχειρήσεις της τουριστικής μας βιομηχανίας θα προβεί, επίσης, εντός του 2015 και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ).

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους και με αντικείμενο την ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος, αναμένεται να ανακοινώσει Σχέδιο Κινήτρων ύψους €16 εκ. για τη στήριξη επενδύσεων εμπλουτισμού και αναβάθμισής του, καθώς και Πρόγραμμα Δράσεων €6 εκ., πάλι για τον εμπλουτισμό αλλά και για την προβολή του. Μεταξύ άλλων, θα αφορούν στην ανακαίνιση των τουριστικών μας επιχειρήσεων, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού τους, στην κατασκευή νέων έργων υποδομής όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.α..

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top