ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρεμβάσεις σε σχολεία και τοπική κοινωνία για ΥΤΧ από πρόγραμμα 'Λεμεσός: Μια πόλη ο κόσμος όλος'

Παρεμβάσεις σε σχολεία και τοπική κοινωνία για ΥΤΧ από πρόγραμμα 'Λεμεσός: Μια πόλη ο κόσμος όλος'

Σημαντικές παρεμβάσεις στο σχολείο και στην τοπική κοινωνία, οι οποίες στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, καταγράφονται στο πλαίσιο του προγράμματος ένταξης προσφύγων και μεταναστών από τις τοπικές αρχές "Λεμεσός: Μια πόλη ο κόσμος όλος", που υλοποιείται για 6η χρονιά από το Δήμο Λεμεσού (συντονιστής), το Δήμο Αγίου Αθανασίου, το Δήμο Γερμασόγειας, το Δήμο και το ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς και τους συμβούλους Opinion & Action. 

 
Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις παρουσιάστηκαν σήμερα, σε διάσκεψη Τύπου, στην παρουσία του Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Κυπριανού, ο οποίος σε χαιρετισμό του ανέφερε πως η Κύπρος, ευρισκόμενη σε μια περιοχή με πολιτική αστάθεια, έχει βρεθεί στο μέτωπο των μεταναστευτικών κυμάτων προς της Ευρώπη, αποτελώντας πλέον χώρα προορισμού ως επί το πλείστο και όχι ενδιάμεσο σταθμό.
 
"Ως επακόλουθο και σε συνάρτηση με την ανάδυση άλλων εθνικών  ομάδων που διαμένουν στην Κύπρο, η σύνθεση της κυπριακής κοινωνίας έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά", είπε και πρόσθεσε ότι "η ποικιλομορφία που πλέον χαρακτηρίζει την κοινωνία μας αποτυπώνεται, εκ των πραγμάτων, και στα σχολεία μας, τον πυρήνα κάθε κοινωνίας και τον φορέα που επιφορτίζεται με το μεγαλύτερο βάρος διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής ενός κράτους".
 
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε η Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείου του ΥΠΕΣ, ως υπεύθυνη Αρχή για τη διαχείριση των κονδυλίων που παραχωρούνται στη χώρα μας από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ, προσπαθεί μέσα από τα έργα που υλοποιούνται υπό την εποπτεία της, να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή.
 
Ο κ.Κυπριανού αναφέρθηκε στα διάφορα έργα που υλοποιούνται, ενώ συνεχάρη όλους τους εταίρους στο πρόγραμμα "Λεμεσός: Μια πόλη ο κόσμος όλος", "για τις άοκνες προσπάθειες τους για ομαλή συμβίωση όλων των πληθυσμιακών ομάδων που διαμένουν στην πόλη και για την άψογη συνεργασία".
 
Σε εκτός κειμένου αναφορές του, υπογράμμισε πως, για να υπάρξει αποτελεσματική ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) πρέπει παράλληλα να επιτύχει "ο τομέας του ασύλου και των επιστροφών", αφού όπως υπέδειξε, "με τους μεγάλους αριθμούς μεταναστών που καταφθάνουν, θα πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, αυτοί που μπορούν να επιστρέψουν, αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν και δεν μπορούν και αυτοί που επιβαρύνουν το σύστημα και δεν μπορεί να γίνεται αποτελεσματική ένταξη αυτών που δικαιούνται να είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία".
 
Πρόσθεσε δε ότι, στόχος είναι η αναβάθμιση των δομών Ασύλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δίνει μεγάλη σημασία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027, είπε πως, αναμένεται να υπάρχουν αυξανόμενες πιστώσεις που θα διατεθούν για την υλοποίηση έργων που θα πρέπει να έχουν προστιθέμενη αξία για την κοινωνία μας.
 
Σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως ο Δήμος Λεμεσού και οι εταίροι στο πρόγραμμα, θέλουν να συμβάλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης, υποστηρίζοντας τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η κυπριακή πολιτεία και το ΥΠΕΣ, στο μέτρο που το επιτρέπει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του προγράμματος.
 
"Η διαχείριση της μετανάστευσης σε συνθήκες αυξημένων ροών δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται να οργανωθούμε καλύτερα ως πολιτεία στους τομείς της ένταξης και της απασχόλησης", είπε και πρόσθεσε ότι ο Δήμος επιδιώκει την πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
 
Είναι σημαντικό, υπογράμμισε, να μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε όλοι, ντόπιοι, ευρωπαίοι, πρόσφυγες και μετανάστες να συμβιώνουμε, "γιατί όσο επιτυγχάνουμε υψηλό επίπεδο ένταξης, τόσο καλύτερα μπορούμε να ξεπερνούμε και τα προβλήματα".
 
Υπενθύμισε, ακόμη, πως ο Δήμος, στο πλαίσιο συμμετοχής στο Δίκτυο Διαπολιτισμικών Πόλεμων του ΣτΕ, δημιούργησε το Διαπολιτισμικό Συμβούλιο και ήδη έχει διαμορφωθεί μια στρατηγική που θα υπηρετεί τις αξίες των διαπολιτισμικών πόλεων, ενώ, όπως είπε, τώρα πορωθείται η υιοθέτηση κοινής διακήρυξης για πιο συγκροτημένες παρεμβάσεις.
 
Την πλήρη στήριξη τους στο πρόγραμμα εξέφρασαν επίσης οι Δήμαρχοι Αγίου Αθανασίου, Μέσα Γειτονιάς και Γερμασόγειας, ενώ παρουσιάστηκαν, από κοινωνικούς λειτουργούς, οι διάφορες παρεμβάσεις που γίνονται στο πλαίσιο του έργου.
 
Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στις υπηρεσίες φύλαξης και φροντίδας παιδιών ΥΤΧ και στήριξης, ενημέρωσης και προσανατολισμού τους, μέσω της κοινωνικής εργασίας στο δρόμο, στη διενέργεια παρεμβάσεων σε σχολεία με μεγάλο αριθμό ΥΤΧ, στη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών για γνωριμία με τον τοπικό πολιτισμό καθώς και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου, έδωσαν τη δική τους θέση στα οφέλη που προσφέρει το έργο, πρόσφυγες και μετανάστες από την Γκάμπια, την Αίγυπτο και τη Συρία.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top