ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣΤΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣΤΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Το Κέντρο Μαστού Κύπρου καθιερώνεται ως κέντρο εκπαίδευσης ιατρών στη στερεοτακτική βιοψία μαστογραφικών ευρημάτων και ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών αφαίρεσης καλόηθων ογκιδίων στην Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το πρώτο διεθνές διήμερο (21-22 Οκτωβρίου 2019) εκπαιδευτικό σεμινάριο στερεοτακτικής βιοψίας μαστογραφικών ευρημάτων και ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών αφαίρεσης καλοήθων ογκιδίων μαστού που διοργανώθηκε από το Κέντρο Μαστού Κύπρου(ΚΜΚ).

Το ΚΜΚ έχει επιλεγεί από τον Αμερικανικό όμιλο BD (μητρική εταιρεία της πρώην BARD) που εξειδικεύεται σε προϊόντα διαδερμικών βιοψιών και συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, σαν κέντρο εκπαίδευσης γιατρών της ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

«Η αναγνώριση του κέντρου μας σαν περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης από την BD αποτελεί τιμή για το ίδιο το ΚΜΚ, αλλά και για την Κύπρο. Είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που επιτελείται στο κέντρο και επιστέγασμα των προσπαθειών μας για ανάδειξη του κέντρου σαν κέντρο αριστείας στη Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή» είπε ο Δρ. Μιχάλης Θεοφάνους γενικός χειρουργός και επιστημονικός διευθυντής του ΚΜΚ.

Το Κέντρο διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό για διενέργεια πρωτοποριακών διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, μεγάλο όγκο περιστατικών, αλλά και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικής εκπαίδευσης, αφού διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας με δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης επεμβάσεων με διαδραστικό τρόπο.

Η στερεοτακτική βιοψία αποτελεί μέθοδο εύκολης και ακριβούς διάγνωσης ευρημάτων της μαστογραφίας όπως οι μικροαποτιτανώσεις, με προφανή πλεονεκτήματα έναντι των χειρουργικών μεθόδων βιοψίας. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία εντελώς ανώδυνα και με μεγάλη ακρίβεια, αφού η ειδική βελόνα αναρρόφησης προωθείται ρομποτικά στον μαστό για να λάβει μικρά τμήματα της βλάβης για ιστολογική εξέταση.

«Με αυτόν τον εκπληκτικό τρόπο που είναι απόλυτα ασφαλής μπορούμε να διαγνώσουμε τον καρκίνο του μαστού σε πολύ πρώιμο στάδιο, πολύ πριν ο όγκος γίνει ψηλαφητός» δήλωσε η Δρ. Βιολέττα Μαλταμπέ, ακτινολόγος του ΚΜΚ και υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος, και σχολίασε «είναι πραγματικά ευλογία να εργάζεσαι σε ένα τέτοιο χώρο εξοπλισμένο με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει παγκοσμίως και να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που αγαπούν με πάθος τη δουλειά τους και τους ασθενείς τους».

«Με τη σύγχρονη ακτινοδιαγνωστική του μαστού και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, ανοίγονται νέοι ορίζοντες στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου που είναι και το ζητούμενο σήμερα» είπε η Δρ. Έλενα Πουλλή, ακτινολόγος του ΚΜΚ, και πρόσθεσε «η εξειδίκευση στην ακτινοδιαγνωστική του μαστού και στις σύγχρονες τεχνικές βιοψίας είναι προϋπόθεση για τη παροχή ποιοτικής φροντίδας σε ένα κέντρο μαστού».

Οι γιατροί κυρίως από το εξωτερικό που συμμετείχαν στο σεμινάριο, είχαν την ευκαιρία της θεωρητικής κατάρτισης στις σύγχρονες μεθόδους στερεοτακτικής βιοψίας και διαδερμικής αφαίρεσης ογκιδίων και τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διενέργεια μεγάλου αριθμού τέτοιων επεμβάσεων στο Κέντρο.

«Με την ελάχιστα επεμβατική διαδερμική προσπέλαση πετυχαίνουμε την αφαίρεση καλοήθων ογκιδίων, όπως τα ινοαδενώματα, αλλά και άλλων όχι τόσο αθώων αλλοιώσεων του μαστού, πριν μετατραπούν σε κακοήθεια, με εύκολο, ανώδυνο, απόλυτα ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο, με τοπική αναισθησία, χωρίς τομή στο δέρμα και άρα χωρίς ουλές», δήλωσε ο Δρ. Εύρος Κιτηρής, γενικός χειρουργός, πρωτοπόρος στη διενέργεια τέτοιων επεμβάσεων. «Η χειρουργική ομάδα του ΚΜΚ εφαρμόζει με επιτυχία αυτές τις τεχνικές την τελευταία δεκαετία και η εμπειρία που αποκτήθηκε αποτελεί αναμφίβολα το κλειδί επιτυχίας αυτού του σεμιναρίου» διευκρίνισε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΜΚ διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια που σκοπό έχουν να προάγουν τη γνώση σε θέματα που σχετίζονται με την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία των παθήσεων του μαστού και ιδιαίτερα του καρκίνου.

«Τόσο η θεωρητική κατάρτιση όσο και η πρακτική εξάσκηση μέσα από ένα δομημένο και στοχευμένο εντατικό σεμινάριο όπως αυτό που διοργανώσαμε στο ΚΜΚ, δίνουν την ευκαιρία στους συναδέλφους ιατρούς να εκπαιδευτούν και να εφαρμόσουν οι ίδιοι τις σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους που εφαρμόζουμε στο Κέντρο» δήλωσε ο Δρ. Μιχάλης Καηλίδης, γενικός χειρουργός και συντονιστής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Κέντρου. «Ευχαριστούμε τη BD και την αντιπρόσωπο της στη Κύπρο, εταιρεία PAP Medical, για τη συνεργασία και την ευκαιρία που μας έδωσε να μεταφέρουμε τις γνώσεις και τη συσσωρευμένη εμπειρία μας στους νέους συναδέλφους ιατρούς» πρόσθεσε.

Το Κέντρο Μαστού Κύπρου αποτελεί κέντρο αναφοράς στην αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού. Απαρτίζεται από μεγάλη ομάδα εξειδικευμένων ιατρών και άλλου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων. Σε αυτό διενεργούνται προληπτικές εξετάσεις, όπως μαστογραφία και υπερηχογράφημα, διαγνωστικές βιοψίες και θεραπείες καλόηθων και κακόηθων παθήσεων του μαστού υπό την καθοδήγηση ειδικών συμβούλων διεθνούς εμβέλειας. Το Κέντρο Μαστού Κύπρου εδράζεται στη Λευκωσία και παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μέσα από το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top