ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Η Τουρκία βλέπει με κακό μάτι την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ

Συρία: Η Τουρκία βλέπει με κακό μάτι την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ

Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή 02/02 σε πλήγματα των δυνάμεων του καθεστώτος και της Ρωσίας στην περιοχή της Ιντλίμπ, του τελευταίου οχυρού των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην εμπόλεμη Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά την πηγή αυτή, οκτώ άνθρωποι, εκ των οποίων επτά "μέλη της ίδιας οικογένειας" σκοτώθηκαν όταν ερρίφθησαν "βαρέλια με εκρηκτικά" στο χωριό Σαρμίν της επαρχίας Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας.

Η μισή επαρχία - όπως και τομείς στις γειτονικές επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας -βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Στην περιοχή είναι επίσης παρούσες άλλες, μικρότερες οργανώσεις τζιχαντιστών και εξασθενημένες οργανώσεις ανταρτών.

Άλλοι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιδρομές κυβερνητικών δυνάμεων σε διαφορετικές περιοχές της Ιντλίμπ, ενώ τέσσερις ακόμη σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, πάντα σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Με την υποστήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης, το καθεστώς της Δαμασκού κατέγραψε τα δύο τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες νίκες σε βάρος των τζιχαντιστών και των ανταρτών κι έχει ανακτήσει πλέον πάνω από το 70% της συριακής επικράτειας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, απέσπασε εδάφη στην Ιντλίμπ, έπειτα από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και σφοδρές χερσαίες μάχες.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν τέσσερις δημοσιογράφοι, μέλη τηλεοπτικών συνεργείων που κάλυπταν τις μάχες ακολουθώντας τα κυβερνητικά στρατεύματα, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για εργαζόμενους προσκείμενου στο καθεστώς τηλεοπτικού σταθμού και δύο αραβόφωνων ιρανικών τηλεοπτικών δικτύων. Έγιναν "στόχος τρομοκρατών", ανέφερε το SANA.

Εξαιτίας της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών πάνω από 388.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου, υπολογίζει ο ΟΗΕ.

Η γειτονική Τουρκία, προστάτιδα δύναμη κάποιων οργανώσεων ανταρτών, που έχει αναπτύξει στρατεύματα στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, βλέπει με κακό μάτι την προέλαση των δυνάμεων της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την Κυριακή 02/02, εφεδρείες και θωρακισμένα μπήκαν στη Συρία για ενισχύσουν τις τουρκικές θέσεις, μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου και ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αρκετές εκατοντάδες Σύριοι συγκεντρώθηκαν εξάλλου χθες στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, κοντά στην κοινότητα Χάρεμ, για να απαιτήσουν να τους επιτραπεί η διέλευση, ανέφερε άλλος ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Άνδρες και γυναίκες με βαλίτσες και παιδιά στα χέρια έκαναν πορεία ως έναν τοίχο στην κορυφή του οποίου είναι εγκατεστημένα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, υπό το άγρυπνο βλέμμα Τούρκων συνοριοφρουρών.

"Από την Ιντλίμπ στο Βερολίνο", έγραφε ένα πανό, "Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να ζήσουν με ασφάλεια", τόνιζε ένα δεύτερο.

Η σύρραξη στη Συρία, η οποία ξέσπασε πριν από σχεδόν εννιά χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 380.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top