ΔΙΕΘΝΗ

Έχει ακόμη την πρωτιά η Ελλάδα στις ροές προσφύγων και μεταναστών: Ποιοι είναι οι άλλοι δρόμοι

Έχει ακόμη την πρωτιά η Ελλάδα στις ροές προσφύγων και μεταναστών: Ποιοι είναι οι άλλοι δρόμοι

Το πέρασμα της «Ανατολικής Μεσογείου», σε σχέση με τις μεταναστευτικές διαδρομές που ακολουθούνται, εξακολουθεί να έχει τα πρωτεία στους αριθμούς που παρατηρούνται με τις εισόδους των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων εντός της Ευρώπης.

Του Γιώργου Τάττη


Σημειώνεται ότι αυτό είναι και το πέρασμα που αφορά την Ελλάδα. Οι αριθμοί στις εν λόγω αναφορές και στον επισυνημμένο χάρτη δεν υπολογίζεται η Κυπριακή επικράτεια καθώς, ενδεχομένως, να παρατηρούνται δυσκολίες στον ακριβή εντοπισμό των ανθρώπων που περνούν στην νόμιμη δημοκρατία λόγω και των κατεχομένων.


Παρόλα αυτά, το σύνολο του αριθμού στην προαναφερόμενη οδό έχει μειωθεί κατά 58% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο 2019). Για τον μήνα Ιανουάριο του 2020, ο αριθμός έφτασε τους 3382. Οι κύριες εθνικότητες που παρατηρούνται είναι οι υπήκοοι του Αφγανιστάν, όπου και υπολογίζονται στο μισό περίπου. Ακολουθούν οι Σύριοι και οι Τούρκοι υπήκοοι.
Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός από όλες τις εισόδους της Ευρώπη για τον μήνα Ιανουάριου μειώθηκε περί του 41% από τον προηγούμενο μήνα. Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό αντιστοιχεί στα 8800 άτομα.


Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στην δίοδο της Κεντρικής Μεσογείου καθώς υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, σε σχεδόν 1500 άτομα. Μάλιστα, αυτός ο αριθμός είναι 6 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με πέρσι τον ίδιο καιρό. Όπως φαίνεται, τα μέτρα που έχουν παρθεί από τις άμεσα επηρεαζόμενες κυβερνήσεις, όπως της Ιταλίας, είχαν περισσότερο αντίκτυπο κατά τον πρώτο καιρό εφαρμογής τους. Οι χώρες καταγωγής των πληθυσμών που παρατηρούνται στη συγκεκριμένη διαδρομή είναι η Αλγερία, η Ακτή Ελεφαντοστού και το Μπαγκλαντές.


Από την άλλη, οι αριθμοί είχαν μείωση στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου όπου και μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο από τον προηγούμενο μήνα, στον αριθμό 1150. Και σε αυτή την διαδρομή η πλειονότητα ήταν Αλγερινοί υπήκοοι.
Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, μειώθηκαν οι ροές στο μισό, με τον ακριβή αριθμό να υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από 2000 εντοπισμούς παράνομα μετακινούμενων πληθυσμών. Σε αυτή την διαδρομή η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Σύριοι.

Όπως δηλώνουν και τα νούμερα, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη χώρα εισόδου προσφύγων και μεταναστών, παρά τις εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών για μέτρα αποτροπής. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top