ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέπει να αρχίσει η επιστροφή των περιουσιών στο Βαρώσι, δηλώνει Τ/κ δικηγόρος

Πρέπει να αρχίσει η επιστροφή των περιουσιών στο Βαρώσι, δηλώνει Τ/κ δικηγόρος

Υπάρχει ο οδικός χάρτης με βάση το διεθνές δίκαιο για το Βαρώσι δήλωσε ο Τ/κ δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακκί, γνώστης υποθέσεων ελληνοκυπριακών προσφυγών στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ο οποίος σε συνέντευξή του την Κυριακή 23/2 στην Γενί Ντουζέν ανέφερε ότι πρέπει να αρχίσει η επιστροφή περιουσιών στην περίκλειστη πόλη στους ιδιοκτήτες του 1974 ή σε κληρονόμους αυτών.


 
Ο κ. Χακκί είπε ότι εάν μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» επιστρέψουν τις περιουσίες, τότε θα έχουν ανταποκριθεί σε ένα βαθμό στην ευθύνη, την υποχρέωση που έχουν. Η επιστροφή περιουσιών στους ιδιοκτήτες που ήταν εγγεγραμμένοι το 1974 ή στους νόμιμους κληρονόμους τους πρέπει να αρχίσει να γίνεται μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, πριν η Τουρκία κάνει την καταχώρησή της σχετικά με την υπόθεση K.V. Mediterranean Tours Ltd που βρίσκεται στο ΕΔΑΔ.
 
«Αν η Τουρκία θέλει απόρριψη της υπόθεσης K.V. Mediterranean Tours Ltd στο ΕΔΑΔ ή να ανακόψει παρόμοιες υποθέσεις, τότε η υπόθεση δεν θα μπορέσει να παραταθεί πέρα του Απριλίου, και η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει επίσημη δήλωση και να υποδείξει εμπράκτως άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου».
 
Σημείωσε ότι οι πολιτικές συγκυρίες στην Ανατολική Μεσόγειο εξελίσσονται εναντίον των Τ/κ και η «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάνει μονομερή βήματα και δεν υποχωρεί σε κανένα θέμα. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι για να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια δυνατή θέση παζαρέματος με την ε/κ πλευρά πρέπει να δείξουν ότι η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου χάνεται και ότι ο δρόμος της «Τουρκοποίησης» έχει ανοιχθεί, τονίζοντας ότι είναι ένα βήμα που πρέπει να πάρουν τώρα.
 
Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος  ανέφερε ότι κάποιες υποχρεώσεις ή οικονομικές αβεβαιότητες θα σπρώξουν με τον καιρό τους Ελληνοκύπριους Βαρωσιώτες να δώσουν εθελοντικά τις περιουσίες τους [να τις πωλήσουν αναγκαστικά] και αυτή η ενέργεια θα ανοίξει τον δρόμο για τουρκοποίηση των Βαρωσίων, της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, εναρμονισμένης με το διεθνές δίκαιο.
 
Ο κ. Χακκί σημείωσε επίσης ότι σύμφωνα με την «νομοθεσία» του ψευδοκράτους η οικοδομή πάνω σε μια γη ανήκει στον ιδιοκτήτη της γης. Εάν, συνέχισε, τα Βαρώσια ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ, τότε και τα κτίρια που είναι πάνω σε αυτή την περιοχή ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ, διερωτώμενος πότε άλλαξε αυτό που ορίζει ο «νόμος» τους και τα κτίρια έχουν άλλο ιδιοκτήτη από εκείνο της γης.
 
Δήλωσε δε ότι διασυνδέσει την συζήτηση που έγινε για το Βαρώσι στην περίκλειστη πόλη με το ότι η προαναφερόμενη υπόθεση ενώπιον του ΕΔΑΔ, οδεύει προς το τέλος της.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top