ΔΙΕΘΝΗ

ΣΥΡΙΑΚΟ: Αφήνουν κάτω τα όπλα, στις 00:01 της Παρασκευής 6/3 – Συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν - LIVE EIKONA

ΣΥΡΙΑΚΟ: Αφήνουν κάτω τα όπλα, στις 00:01 της Παρασκευής 6/3 – Συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν - LIVE EIKONA

Σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ, κατέληξαν ο Τούρκος Προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Ρώσος ομόλογος του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Επιμέλεια: Ανδρέας Πογιατζή

Κατά την συνάντηση των δύο ανδρών στην Μόσχα αποφασίστηκε πως η κατάσταση στην Επαρχία Ιντλίμπ πρέπει να τερματιστεί και η ένταση να αποκλιμακωθεί.

Η κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει από τις 00:01 της Παρασκευής 6/3. Αποφασίστηκε πως ασφαλής διάδρομος θα εγκατασταθεί 6χλμ, βόρεια και 6χλμ. νότια της εθνικής οδού Μ4. Επιπλέον, κοινές περιπολίες Τούρκων και Ρώσων θα ξεκινήσουν στις 15 Μαρτίου.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανάφερε πως «Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορική επιδρομή στη Συρία, καθώς κανείς δεν ήξερε ότι ήταν εκεί».

Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για το θάνατο 34 Τούρκων στρατιωτών στην αεροπορική επιδρομή της περασμένης εβδομάδας στην Ιντλίμπ, όταν οι δυο παρακάθησαν για να συζητήσουν τις εξελίξεις.

«Δυστυχώς, όπως σας είπα ήδη σε μια τηλεφωνική συνομιλία, κανείς, συμπεριλαμβανομένων των συριακών στρατευμάτων, δεν γνώριζε για την τοποθεσία τους», επανέλαβε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αποδίδεται στον στρατό της Συρίας, η αεροπορική επιδρομή που ώθησε την Τουρκία να αναπτύξει χιλιάδες στρατεύματα, άρματα και αεροσκάφη στην Ιντλίμπ, την τελευταία συριακή επαρχία που εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των αντιδημοκρατικών ανταρτών.

Επιπλέον, ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επεσήμανε πως η κατάσταση στην Ιντλίμπ έφτασε σε «θερμό» σημείο.

«Τώρα η κατάσταση στην γνωστή ζώνη του Idlib έχει γίνει τόσο σοβαρή που απαιτεί σίγουρα την προσωπική συνομιλία μας» ανάφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Πρέπει να συζητήσουμε όλη την τρέχουσα κατάσταση, ώστε να μην επαναληφθεί και να μην βλάψει τις σχέσεις μας», τόνισε ο Πούτιν. Η Ρωσία, είπε, «τιμά» τους δεσμούς της με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν, με τη σειρά του, χαιρέτισε τη σημασία της συνάντησης, καθώς όλος ο κόσμος «έχει στραμμένα τα μάτια στη Μόσχα» ανέφερε. Πιστεύει επίσης ότι «τα βήματα που θα γίνουν σήμερα και οι αποφάσεις μας αναμφισβήτητα θα διευκολύνουν την κατάσταση».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top