ΕΛΛΑΔΑ

Εναντίον της Ελλάδας καταφέρεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στην Bild

Εναντίον της Ελλάδας καταφέρεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στην Bild

H ιστοσελίδα της Bild δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Λόγω της προσφυγικής κρίσης – Ο Υπουργός Εξωτερικών του Erdogan καταφέρεται εναντίον της Ελλάδας»και υπότιτλο «Ο Τσαβούσογλου ζητά την υποστήριξη της ΕΕ».

Όπως δηλώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μια χώρα της ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα, αναστέλλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ, πυροβολεί στη στεριά και στη θάλασσα τους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στα σύνορά της και τους αντιμετωπίζει με απάνθρωπο τρόπο. Βυθίζει τα σκάφη τους, επιτίθεται με δακρυγόνα, σκοτώνει τρία άτομα και τραυματίζει πολλά άλλα».

Ο Τσαβούσογλου ζητά επίσης υποστήριξη από την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης: «Δεν είναι πλέον δυνατό να υπερασπιζόμαστε μόνοι μας την Ευρώπη ενάντια στη βούληση της Ευρώπης.Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Συρία και βρίσκονται στο δρόμο προς τα σύνορά μας. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται και στη δική σας γειτονιά και δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζετε. Τα γεγονότα εκεί επηρεάζουν και εσάς».

Ο Τσαβούσογλου επίσης σημειώνει: «Το να λέμε: 'Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να έρχονται σε μας, η Τουρκία θα πρέπει να τους φροντίζει' είναι ανευθυνότητα και δεν το δεχόμαστε πλέον». Διαψεύδει επίσης τις κατηγορίες ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πολιτικής πίεσης, επισημαίνοντας: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να κουβαλά μόνη της το μεγάλο βάρος που έχει αναλάβει. Είναι αναξιοπρεπές να αντιμετωπίζετε αυτή τη δήλωση ως απειλή,εκβιασμό ή πολιτικό ελιγμό. Παρέχουμε στα περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα στη χώρα μας την απαραίτητη προστασία και υποστήριξη. Τηρούμε την αρχή της μη επιστροφής. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας για τους πρόσφυγες. Από την άλλη πλευρά, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σταματούμε τους πρόσφυγες που θέλουν να μετακινηθούν σε ασφαλείς χώρες».

Το καθεστώς Άσαντ έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά πολιτών και πιο πρόσφατα κατά Τούρκων στρατιωτών, δηλώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ανακοινώνει νέες επιθέσεις. «Τώρα το καθεστώς αισθάνεται τι σημαίνει να επιτίθεται κανείς σε Τούρκους στρατιώτες και θα το αισθανθεί ακόμα περισσότερο», αναφέρει.

Ο Τσαβούσογλου διαμαρτύρεται επίσης λέγοντας ότι η ΕΕ απέτυχε να τηρήσει τις υποσχέσεις της που΄προκύπτουν από την προσφυγική συμφωνία του 2016.

Μέχρι στιγμής, μόνο τα μισά από τα υπεσχημένα 6 δις Ευρώ έχουν πληρωθεί, ενώ η ίδια η Τουρκία έχει πληρώσει τουλάχιστον 40 δις Δολάρια για τη στέγαση των προσφύγων, αναφέρει. Επίσης,δεν ξεκίνησε το εθελοντικό ανθρωπιστικό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων. «Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από το βαθύ ύπνο, ώστε αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι να επιστρέψουν στη Συρία», λέει.

Και καταλήγει πως η Τουρκία δεν έλαβε στήριξη από την ΕΕ για την εφαρμογή της ιδέας που αφορούσε τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top