ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε τον διορισμό του Γ. Τσαγγάρη στη θέση του Εφόρου Φορολογίας

Το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε τον διορισμό του Γ. Τσαγγάρη στη θέση του Εφόρου Φορολογίας

Το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τον Γιάννη Τσαγγάρη στη θέση του Εφόρου Φορολογίας, κρίνοντας ως αντισυνταγματική τη νομοθεσία στη βάση της οποίας εκδόθηκε η απόφαση.

Η απόφαση λήφθηκε στις 30/3/2016, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας την 8/4/2016 και είχε αναδρομική ισχύ από την 21/2/2016.
 
Το Διοικητικό Δικαστήριο, εξετάζοντας αριθμό προσφυγών που καταχωρήθηκαν εναντίον της απόφασης, έκρινε ότι η επίδικη απόφαση εκδόθηκε βάσει του άρθρου 4(1) του περί Τμήματος Φορολογίας Νόμου(Ν.70(Ι)/2014) το οποίο εναποθέτει την εξουσία για διορισμό στη θέση Εφόρου Φορολογίας στο Υπουργικό Συμβούλιο, αντί στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, κατά παράβαση των άρθρων 122-125 του Συντάγματος.
 
Το δικαστήριο απέρριψε και τις δύο προδικαστικές ενστάσεις που ήγειρε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά των προσφυγών, με τις οποίες ζητούσε όπως οι προσφυγές απορριφθούν ως απαράδεκτες.
 
Με την πρώτη προδικαστική ένσταση, το Υπουργικό υποστήριζε ότι η προβαλλόμενη απόφαση δεν αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη αλλά κυβερνητική πράξη και ως εκ τούτου εκφεύγει του αναθεωρητικού ελέγχου του Διοικητικού Δικαστηρίου.
 
Με τη δεύτερη προδικαστική ένσταση, υποστήριζε ότι οι αιτητές δεν νομιμοποιούνταν να προσβάλουν τον διορισμό του Εφόρου Φορολογίας λόγω έλλειψης έννομου συμφέροντος.   
 
Το δικαστήριο έκρινε, ωστόσο, ότι η επίδικη απόφαση «δεν συνιστά κυβερνητική διοικητική πράξη αλλά εκτελεστή διοικητική πράξη στην σφαίρα του δημοσίου δικαίου […]», απορρίπτοντας την πρώτη ένσταση.
 
Το δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, ότι «οι αιτητές δεν στερούνται έννομου συμφέροντος για προσβολή της επίδικης απόφασης και οι προσφυγές κρίνονται παραδεκτές», απορρίπτοντας και τη δεύτερη ένσταση.
 
Καταλήγοντας, το δικαστήριο έκρινε ότι «η θέση, ανεξάρτητα από τα αρμόδια όργανα που είναι υπεύθυνα κατά το Νόμο για την πλήρωσή της, ανήκει στη Δημόσια Υπηρεσία, όπως και κάθε άλλη θέση του Τμήματος Φορολογίας. Ως θέση δεν ανήκουσα στη Δημόσια Υπηρεσία, το Σύνταγμα (άρθρο 125(1)) προβλέπει και επιβάλλει τον διορισμό προσώπου σ’ αυτή από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας».
 
«Η επίδικη απόφαση ακυρώνεται βάσει του άρθρου 146.4 του Συντάγματος», καταλήγει το δικαστήριο στην απόφασή του.
 
Η ακύρωση του διορισμού του Εφόρου αναμένεται να έχει αντίκτυπο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες ο Έφορος εξέδωσε διοικητικές πράξεις.

Οι δικηγόροι που χειρίστηκαν τις προσφυγές ήταν οι Ν. Γεωργίου, για Καλλής & Καλλής Δ.Ε.Π.Ε., Θ. Κουσπή, Α. Αγγελίδης, για Ανδρέας Σ. Αγγελίδης Δ.Ε.Π.Ε. και Φ. Καμένος, για Μαρκίδη, Μαρκίδη και Σια Δ.Ε.Π.Ε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top