ΕΛΛΑΔΑ

ΕΒΡΟΣ: Ο κορωνοϊός άλλαξε τα τουρκικά σχέδια - Αποχωρούν οι αιτούντες άσυλο - Προειδοποιούν για επιστροφή

ΕΒΡΟΣ: Ο κορωνοϊός άλλαξε τα τουρκικά σχέδια - Αποχωρούν οι αιτούντες άσυλο - Προειδοποιούν για επιστροφή

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησε εσπευσμένα την Άγκυρα ν΄ αναθεωρήσει την προκλητική της συμπεριφορά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στον Έβρο. Σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές στην Τουρκία, τουλάχιστον δύο κρούσματα κορονοϊού σημειώθηκαν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους μετανάστες, γεγονός που σήμανε συναγερμό στις τουρκικές Αρχές για μη εξάπλωση της πανδημίας στην περιοχή.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των χιλιάδων παράνομων μεταναστών και προσφύγων από την περιοχή του Παζαρκουλέ, ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης και κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ακόμη και με πυρπόληση των πρόχειρων καταλυμάτων και σκηνών από άνδρες της στρατοχωροφυλακής, προκειμένου να πειστούν οι αντιδρώντες ν’ ακολουθήσουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που προειδοποίησε πως οι μετανάστες θα «επιστρέψουν» στον Έβρο με το τέλος της πανδημίας, ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς μεταφέρεται στην Ν.Α. Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία και συγκεκριμένα στις πόλεις Οσμανίγιε και Μαλάτεια, όπου θα τεθούν σε καραντίνα σε ειδικούς χώρους/.

Η εφημερίδα Sozcu, αναφέρει πως ήδη 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρονται στην πόλη Οσμανίγιε, 1.200 χλμ Ν.Α. της Αδριανούπολης, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου θα τεθούν σε καραντίνα, λόγω κορονοϊού για 14 ημέρες. Για τους υπόλοιπους η Sabah σημειώνει πως θα φιλοξενηθούν σε ξενώνες στην ενδοχώρα, επίσης σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού και στη συνέχεια θα αποσταλούν σε άλλες τοποθεσίες.

«Έχοντας την ελπίδα να περάσουν στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή, οι αιτούντες άσυλο μετανάστες, τερμάτισαν την απελπιστική περίοδό τους στα τουρκοελληνικά σύνορα μετά από ένα μήνα παραμονής. Οι αιτούντες άσυλο διαβίβασαν το αίτημά τους να εγκαταλείψουν την περιοχή στις επαρχιακές αρχές μετανάστευσης στη Β.Δ. περιφέρεια της Τουρκίας, μετά την απώλεια της ελπίδα πως η Ελλάδα θα ανοίξει τις πόρτες της προς την Ευρώπη. Τούρκοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης τους μετανάστες σχετικά με τους κινδύνους εξάπλωσης την πανδημίας του κοροναϊου αν συνεχίσουν να παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους. Οι αιτούντες άσυλο πείστηκαν από τους αξιωματούχους εκφράζοντας την επιθυμία και προθυμία τους να εγκαταλείψουν την περιοχή» αναφέρει πρωϊνό δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu με τίτλο : «Οι αιτούντες άσυλο σταματούν να περιμένουν στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας για την Ευρώπη».

Η αποχώρηση των μεταναστών και προσφύγων από το Παζαρκουλέ, έγινε με όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και φορώντας μάσκες και γάντια, ενώ από πρωί συνεργεία του δήμου Αδριανούπολης καθαρίζουν και απολυμαίνουν τους χώρους γύρω από τον μεθοριακό σταθμό του Παζαρκουλέ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ διατηρούν χαμηλά το θέμα αποχώρησης των μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, παρουσιάζοντας πως οι ίδιοι οι μετανάστες και πρόσφυγες, που βρίσκονταν σχεδόν επί ένα μήνα εγκλωβισμένοι στο σημείο, ζήτησαν από τις τουρκικές Αρχές ν’ απομακρυνθούν από τα σύνορα λόγω κόπωσης και κορωνοϊού.

Σημερινά δημοσιεύματα επαναλαμβάνουν τα τουρκικά fake-news για τρεις νεκρούς και 236 τραυματίες από τις ελληνικές δυνάμεις, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, για περισσότερους από 148.000 μετανάστες και πρόσφυγες που υποτίθεται πέρασαν τα σύνορα και εισήλθαν στο εσωτερικό της Ελλάδας. Εκτιμάται πως η επανάληψη των συγκεκριμένων δηλώσεων από τον Σοϊλού τις τελευταίες μέρες, αποσκοπούσε στο να πειστεί η τουρκική κοινή γνώμη πως ήδη πέρασαν στην Ελλάδα χιλιάδες παράνομοι μετανάστες αν και από τις αρχές της εβδομάδας οι τουρκικές Αρχές φαίνεται πως είχαν πάρει απόφαση να εκκενώσουν το Παζαρκουλέ λόγω κορωνοϊού.

Από Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top