ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ‘Θα καταλήγαμε όπως καταλήξαμε το 2013’ - ‘Θα συμβάλλουν και οι τράπεζες στην κρίση’

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ‘Θα καταλήγαμε όπως καταλήξαμε το 2013’ - ‘Θα συμβάλλουν και οι τράπεζες στην κρίση’

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Κρατικού Ραδιοφώνου σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της αναστολής των δόσεων δανείου και των ανατοκισμών.

Απαντώνας και στις προηγούμενες δηλώσεις του Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού, είπε ότι καλεί και ο ίδιος τις τράπεζες να απορροφήσουν τον ανατοκισμό. Όμως, ‘αυτό δεν μπορούσε να μπει νομοθετικά γιατί θα ήταν παρέμβαση του κράτους στην ανεξάρτητη αρχή που διεπει την εποπτεία των τραπεζών’.

Πρόσθεσε δε ότι έγιναν πολλές προσπάθειες από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό που κερδήθηκε είναι η αναστολή των δόσεων χωρίς να μετατραπούν σε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Τόνισε παράλληλα πως ‘αν δεν περνούσε αυτός ο νόμος, θα αναγκάζονταν οι τράπεζες να ζητήσουν λεφτά από τους δανειολήπτες και επιπρόσθετα, θα χρειάζονταν περαιτέρω κεφάλαια’.

Περαιτέρω, και πάλι απαντώντας στον κ. Κυπριανού, δήλωσε ότι αυτό μπορούσε να γίνει με 2 τρόπους. Ή να το αποφάσιζαν όλες οι τράπεζες μαζί ή μέσω νομοθεσίας, κατόπιν διαβουλεύσεων και με τις τράπεζες. Έγινε το δεύτερο και αφού ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξασφάλισε χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκ των προτέρων.

‘Αυτό έγινε γιατί ένα τεράστιο ποσό θα θεωρείτο μετέπειτα ότι εμπίπτει στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και θα καταλήγαμε όπως καταλήξαμε το 2013‘, κατέληξε.

Τόνισε εκ νέου ότι η νομοθεσία θέλει να προστατέψει αυτούς που ήταν συνεπείς και οι οποίοι έχουν πληγεί αποκλειστικά λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι συμβάλλουν και οι τράπεζες σε όλο αυτό, καθώς δεν θα εγγυάται το κράτος όλα τα δάνεια. Το 30% θα εγγυηθεί από τις τράπεζες.

Τέλος, έδωσε και πληροφορίες σε σχέση με την αίτηση που πρέπει να συμπληρωθεί από τους πολίτες για την αναστολή των δανείων τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαχητικό F-16 συνετρίβη σε εθνικό πάρκο των ΗΠΑ - Η κατάσταση υγείας του πιλότου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top